[]

Harita uygulamaları hk.

getir veya banabi'yi örnek alabilriz.

şimdi onların kuryelerine; getir'in yazılımı otomatik olarak en kestirme rotayı oluşturuyor. ve ardından anlık veri takibiyle canlı konum gönderiyor sürekli olarak.

peki bu tür hizmetleri nereden alıyorlar (büyük ihtimalle google),
sınırlandırmaları veya fiyatlandırmaları nasıl oluyor?

 
google maps api

google api sitesinden bakabilirsin ücretlere. request sayısına göre farklı ölçeklendirmeleri var. incelemen gerek baya detaylı
  • jelly bear  (13.06.20 17:52:51) 
çok teşekkürler,

peki bir soru daha sormak isterim eğer tecrübeniz varsa.
diyelim ki realtime tracking yaptık, bu requestler her seferinde tekrar tekrar mı düşüyor bu durumda? yani saniyede 1 güncelleniyor desek, dakikada 60 request mi ahrcıyor bir kullanıcı?
  • tchuck  (13.06.20 17:57:22) 
Google'ın zaten böyle bir API'ı var, iki nokta arasındaki takip edilmesi gereken rotayı step by step şeklinde array olarak sana veriyor. harita üzerinde rotayı bu şekilde çizebiliyorsun. aynı zamanda anlık trafik bilgisine göre yolun uzunluğu ile birlikte kaç dakikada tamamlanabileceği de yazıyor. tabii API'ye request yaparken yürüme, arabayla, bisikletle vs. onu belirtiyorsun.

developers.google.com

fiyatlar burada,
developers.google.com

fakat bu standart bir kullanım, iki nokta verirsin sana rotayı verir. eğer bunu turn by turn, anlık olarak sürücünün aldığı yola göre güncellemek istiyorsan bu şekilde kullanmak Google'ın kurallarına aykırı ve zaten maliyetli olacaktır.

şurada da görebilirsin maddeyi,

stackoverflow.com

Daha önce benzer bir proje yaptığım için araştırmıştım baya, Uber, getir, bitaksi, Lyft gibi şirketler private API kullanıyorlar muhtemelen, çünkü Google normal kendine ait API'da o navigasyon ekranını doğrudan kendi uygulamanın içine gömmeye izin vermiyor. eskiden de zaten Uber'de filan rota takibi için Google Maps veya Waze'e geçiş yapıp geri geliyorlardı. sonradan bu uygulamalar kendi in app navigation ekranlarını yaptılar.

getir'i kullanmadım hiç ama bitaksi yandex ile çalışıyordu, hatta doğrudan yandex uygulaması içinden de taksi çağırma özelliği filan eklenmişti, haliyle bitaksi ile getir aynı şirket olduğundan yandex servislerini kullanıyorlardır diye tahmin ediyorum.

webrazzi.com

edit:

bu arada karşı tarafa güncel konum gönderme olayı google maps'ten bağımsız, muhtemelen anlık soket bağlantısı ile sürücünün konumunu alıp müşteri ekranında gösteriyor.

edit2:

bahsettiğim private api için google ile iletişime geçin ekranı şurada, fakat bu dediğim gibi realtime Navigation. eğer sen başlangıç ve son noktaya göre rota çizip sürücü nereden giderse gitsin umrunda değilse google Directions API senin için yeterli olacaktır.

webcache.googleusercontent.com
  • aziz dostum jack  (13.06.20 18:11:10 ~ 18:17:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.