[]

Intermittent fasting ve cardio

Merhabalar herkese. İşin uzmanlarına sorum.
16/8 if e başlıyorum. Akşam 8 ertesi gün öğlen 12 arası calori almayacağım.Bu saatler değişmeyecek. Fazla değil,vermem gereken 2-3 kilo kadar var, ama bunu yağdan vermek istiyorum fazlasıyla. Sabah erken kalkıp intervalli falan ciddi bir cardio yapmak istiyorum. Ama kas yıkımı olmaması için sonrasında protein almam gerekiyor ki, bu da if i bozar. Sorum şu:
1.Erken kalkıp if i bozmak pahasına cardio mu yapayım? Güne sporla başlamak istiyorum aslında.
2.If i bozmayıp akşam yemeğinden önce mi cardio yapayım?

Bonus: dolu mide ile ağırlık çalışılmadigini biliyorum, ya tamamen aç ağırlık çalışılır mı? Çalışılırsa ne olur?

 
1: Gün içinde ihtiyacın olan proteini alıyor musun? Alıyorsan eğer aç karnına kardiyo yapıp sonrasında IF'e devam ederken yaşayacağın katabolizma tolere edilir, bu hayatın olağan akışında da böyledir gün içinde zaten sürekli katabolizma yaşarsın, misal trafikte birine sinirlendiğinde de kortizol hormonu kana aminoasit verir, bunlar hep katabolizma. Bunlar büyük riskler olsaydı strese girdiğimiz her anın sonrasında protein almamız gerekirdi, aç karnına kardiyo yapmak da bir tür stres. Gün içinde düzeni bir beslenmen varsa bunlar korkulacak şeyler değil.

2: O da bir seçenek ama önceliklerini belirleme yolunda; bkz. madde 1.

Bonus: Burada kişisel deneyimler önemli. Ben aç karnına yaparım problem hissetmem bir başkası aç karnına yapar performans alamaz, bunu yaşayarak öğrenebilirsin. Bununla birlikte teknik olarak ve bilimsel manada antrenman öncesi yediğin yemeğin şekerini yükseltip seni psikolojik olarak iyi hissettirmesinden başka bir etkisi yok, zira ağırlık çalışırken kaslarında ATP üreten glikojen rezervlerine giren glikoz, bir gün öncesinde yediğin karbonhidrattan gelir, zira bir karbonhidratın sindirilmesi çok kısa sürse de onun glikojen olarak kaslara girmesi 24-48 saat arası bir süreçtir, yani sen aç karnına antrenman yapsan da aslında kasların glikozla dolu oluyor, enerji de buradan geliyor, önemli olan da bu.
  • angelus  (12.06.20 10:31:15) 
Angelus üstad öncelikle cevabın için teşekkür ederim. Gün içinde yeterli protein alıyorum. Aç karnına cardio bende stres de yapmıyor. Fakat bir saati düşük, yarım saati yüksek yoğunluklu olmak üzere esaslı bir cardio yapacağım. Sonrasında açlığa devam etmek kas kaybı açısından sorun olmaz mı diyorsun kesin olarak yani?
Bonus cevabı da anladım, bende de sorun olmaz. Sağol yeniden

  • ozgurluk savascisi  (12.06.20 10:40:28) 
Bu şekilde bir rutin kas kaybına yol açmaz demiyorum, vücudunun hareket ettiği her an kaslardan kana aminoasit verilebiliyor, sen kardiyo yaptığında da bunun olma ihtimali var ama dediğim gibi günlük aldığın proteinler bunu tolere, edecektir temelde kas kaybı yaşamamış olacaksın.

Yani şöyle düşün: Vücutta en çok kaybı yaşanan aminoasitler alanin ve glutamindir, sen 3 birim alanin 5 birim glutamin kaybettiğinde sonrasında alacağın proteinlerdeki bu aminoasitler o kayıpların yerine geçecektir, bir kaybın olmayacaktır. Ha bu aminoasitleri kardiyodan 10 dakika sonra da alabilirsin 5 saat sonra da, 5 saat sonra aldın diye vücut daha çok kayıp yaşamaz ya da "çok geç geldi tamir etmiyorum bunları bana ne" demez, senin o proteinleri yerine koymanı bekler. Ha ama sürekli bu şekilde yapıp sonrasında yetersiz beslenirsen uzun vadede o sıkıntı çıkarır.

İçin daha da rahat edecekse ben kardiyo yaptıktan sonra hiç yemek yediğimi bilmem, IF yapsam da yapmasam da en az 2 saat beklerim, açlık ve egzersiz sırasında şahane hormonlar salınıyor kana, bir şeyler yiyip onları baskılamam.
  • angelus  (12.06.20 10:51:47) 
Eyvallah. Oldukça aydınlatıcı oldu.


  • ozgurluk savascisi  (12.06.20 10:59:49) 
If yapmadan low carb ve cardio ile kısa sürede amacına ulaşabilirsin. If tabi ki ise yarar ancak 16 saatlik sürede günlük alman gereken makroları alamayabilirsin


  • defansif orta saha  (14.06.20 02:07:41) 
Teşekkürler


  • ozgurluk savascisi  (17.06.20 23:19:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.