[]

modem uzerinden bagli diger cihazlara baglanmak

evde ev internetinden isyeri bilgisayarim ve cep telefonum bagli. sirket it'si bilgisayarim uzerinden modeme bagli diger cihazlara ulasabilir mi? ornegin cep telefonum ve ev internetim uzerinden girdigim banka veya sosyal medya sifrelerime ulasabilir mi? yani eminim istenirse mutlaka yapilabiliyordur da zorluk seviyesi nedir? ulan du bakim bunlar neler yapiyolar diyip hop diye yapilabilecek bisey midir yoksa amaaan bisuru is kim ugrasacak bana ne dedirtecek kadar zor mudur? her ihtimale karsi bagli diger cihazlarima ulasilmasini engellemenin bir yolu var midir? 2 ay gecti tabi evden calismaya baslayali da anca bunu dusunmeye firsat bulabildim :)




 
kısa cevap: evet zordur.
şirketinde bunu yapabilecek bir it'ci çalışıyorsa o şirket kurumsal ve büyük bir şirkettir, zira her yiğidin harcı değil; bu durumda da bunu yapmaya cüret etmez o it'ci. gerçi kurumsal şirketten bağımsız, bununla uğraşması için sana ciddi şekilde kafayı takması gerekir, öyle bir potansiyel var mı onu ayrıca düşün.

buna önlem alana kadar siber güvenlik konusunda alman gereken daha hayati önlemler var denebilir. seninle hiçbir alakası olmayan bir hacker'ın banka ve şifrelerine ulaşması daha muhtemel bence.

banka hesabına girerken kullandığın uygulama ve websiteleri üzerinden şifreye erişmek ağ üzerindeki herhangi bir güç tarafından kolay kolay gerçekleştirilemez. ağa bağlı kişisel bilgisayarın ortak paylaşıma kapalıysa(default olarak kapalıdır) bu da pek mümkün değil.

kısacası fbi ya da anonymous peşinde değilse sorun yaşayacağını sanmıyorum.
  • Bruce  (09.06.20 18:50:45 ~ 18:55:25) 
türkiye'de genel olarak servis sağlayıcılar cgn ip denilen son kullanıcıya aynı ip adresi verilen havuzu kullanır.

yani aynı mahallede aynı apartmandaki adamla ip adresin aynı olabilir. bundan dolayı zaten birçok port servis sağlayıcı tarafından bloklu olacağından ulaşması zordur.

özetle evde mesela güvenlik kameran olsun, buna ulaşımın bile mümkün olmayabiliyor cgn ip sisteminde.
  • Northern Mariner  (09.06.20 19:00:49) 
imkansız gibi denebilir.

onun yerine dikkat edilmesi gerekenler:
- phishing mailleri
- virüslü mailler
- kripto virüslü mailler

bunlar daha çok iş kullanıcılarını hedef alıyor artık 3 ay önce şirkette birinin phishinge kurban gitmesi sonucu herkese kripto maili gitti. kimsede admin olmaması nedeniyle kurtulduk.. çok dikkat etmek lazım.
  • ozdek  (09.06.20 19:03:27) 
iş bilgisayarını takip edebilir. diğer şeylere girişi biraz zor.


  • argent dawn  (09.06.20 19:16:40) 
@Bruce, ben tam tersini dusunmustum. buyuk sirketlerde bir suru guvenlik onlemi kullanici rol tanimlamalari filan oldugu icin kucuk sirketlerin kendi kurdugu minimal sistemi kurcalamasi daha kolay olur gibisinden. bu durumda sikinti yoktur oyleyse. anlik paranoya yoklamasi geldi gitti neyse ki sorun yok bu durumda :)


  • in vino veritas  (09.06.20 19:39:28) 
bu soruyu 10 sene önce sorsaydın mümkün derdim ama şu durumda imkansıza plank uzunluğu kadar yakın. :p kameranı kapat yeter gerisini boşver


  • beyaz power ranger  (09.06.20 20:05:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.