[]

Kayıt Dışı Gelir Vergisi (Freelance Çalışıyorum Devlet Anlar mı?)

Merhaba, düzenli olarak aylık gelir elde ettiğim bir iş var. Bu iş yerinden aylık belirli tutarda gelir elde ediyorum. SSK'ya kayıtlı değilim. Bu geliri vergilendirmem gerekir mi? Devlet hesabına para geliyor hop der mi? Derse ne yapmam gerekir?




 
Gelire göre değişir. Yıllık 100k'yı geçerse büyük ihtimalle anlarlar.


  • horowitz  (09.06.20 15:44:18) 
aylık 1000 EUR fakat türk lirası olarak ödeniyor.


  • 2007  (09.06.20 15:45:06) 
Bu geliri vergilendirmem gerekir mi diye sormuşsunuz, evet, tabii ki.

Şurası yol gösterebilir medium.com
  • whoosie  (09.06.20 15:48:44 ~ 16:01:01) 
Ceza is coming... benim arkadaşa kol gibi vergi cezası geldi. Aman diyim vergi beyannameni ver derim ilerde faiziyle alırlar.


  • solenkol  (09.06.20 16:32:02) 
her ay geliyorsa belli bi limiti geçmese bile dikkat çekiyor diyorlardı.

Ben de yurtdışından ayda 100 dolar gibi bi para kazanıyorum şu an ama payoneer'de bekletip 2-3 ayda bir çekmeye çalışıyorum. Kazancım çok artarsa Estonya'ya şirket kurup orada %20 vergi verme işine girmek istiyorum. Burada bir sürü kalemle uğraşmak yorucu duruyor.

edit: üstteki arkadaşın dolduğu gibi ben de doluyum. Brüt maaşımdan kesilenler (ve bana hizmet olarak dönmeyenler), aldığım her şeye deli vergi, ek ötv vs. gelmesi çok batıyor. Mesela vergi yüzünden telefon-otomobil vs. hiçbir şey alamam çok zor alırım gibi geliyor. Bir de üstüne ek kazancımdan pay vermek istemiyorum. Bu yüzden, madem para gidecekse ve çifte vergi vermeyeceksem para Estonya'ya gitsin. Belki ileride o şirket büyür AB'de şirketim olur, işe yarar.

edit2: www.youtube.com başlığı yanıltıcı gibi ama şuna da bakabilirsin. Yapılacak şey aynı bildiğim kadarıyla.
  • nhk ni youkosu  (09.06.20 16:46:50 ~ 16:56:33) 
  • prizmatik  (09.06.20 17:00:10) 
birşey olmaz, burası türkiye. sorarlarsa pardon bilmiyordum dersin. ceza keserlerse sonra uzlaşmaya gidersin kuş kadar bir şey ödersin.


  • walter white kilikli  (09.06.20 17:33:29) 
arkadaşlar soruda sorulan "vergilendirmem gerekir mi" sorusu, "kanunlara göre vergilendirmem gerekir mi" anlamında soruluyor.

yani "zaten her şeyden vergi alınıyor, saray yapılıyor, uçak alınıyor, körüden geçiş garantisi veriliyor, o zaman vergi vermek gerekmez" şeklindeki açıklamalarınız bambaşka bir başlığın konusu. adam size "zaten her şeyden vergi veriyorum, bundan da vergi vermesem noolur yeaa" diye vicdanını rahatlatma amacıyla sormuyor. kanuni olarak bu şekilde bir kazanç elde ediyorsam vergilendirmem gerekir mi diyor. bunun da cevabı "tabii ki evet".

tespit edilirse geriye dönük bir şekilde ilk aldığınız tarihten itibaren adınıza vergi mükellefiyeti açılır, vermeniz gereken ama vermemiş olduğunuz bütün beyannameler geç verme cezasıyla, vermeniz gereken bütün vergiler vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile çatır çatır alınır. "ama her şeyden vergi alınıyor, bundan da alınmasa noolur" demeniz de bir işe yaramaz.
  • kibritsuyu  (09.06.20 17:33:38) 
Şirket yurtdışında mı?


  • elitoangelito  (09.06.20 19:50:52) 
@elitoangelito hayır Tükiye'de. Bir ay başkasının hesabına bir ay kendi hesabıma gönderteceğim. Sıkıntı olmaz dediler.


  • 2007  (10.06.20 11:53:14) 
sıkıntı olmaz diyen kimse arkadaşınızın da başını yakacak.

bu işin sıkıntı oluru olmazı yok. kendi hesabınıza yatarken de sıkıntı olmaz. ama cingöz bir memur fark edip incelemek isterse bulur. ay aşırı yatıyorsa, o memur ona da dikkat eder ve altını deşmek isterse onu da bulur. "heaaa iki ayda bir yatıyormuş, o zaman elleşmiyim" demez.

bu sistemler otomatik değil. hepsinin ucunda insan oturuyor. ha otomatik tespit edip insan faktörünün önüne getiren bir algoritma vardır belki, ay ay yatırtmayıp iki ayda bir yatırtırsanız onu atlatırsınız belki. ama sonuçta bunun son kararını verecek olan yine insan faktörü.

iş yapıyorsanız risk almayın, vergi mükellefi olun. ya da ne bileyim para yatıran şirkette sgk'lı olun, size ücret diye ödesinler.
  • kibritsuyu  (10.06.20 17:34:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.