[]

Saptama ve tespit aynı şey mi?

Cümlede anlam sorularında çok çıkıyor karşıma. Aynılar mı yoksa ufak farklılıklar var mı aralarında?

''Bir insanın okulda olsa olsa on tane hocası olur.'' Mesela bu cümlede tespit varmış. Bana daha çok tahmin gibi gelmişti. Bir cümlenin tespit olabilmesi için ne gerekli?

Teşekkür ederim

 
Aynı şey; saptama Türkçe tespit Arapça. Bunlara benzeyen ama farklı olan "çıkarım" var.


  • angelus  (08.06.20 21:11:19) 
Başlıktaki sorunun cevabı evet. İkinci sorunun cevabını bilmiyorum.

Tespit Arapça kökenli saptama ise Türkçe ama bu kelime bulletin (bülten)’e karşılık belleten kelimesinin uydurulduğu gibi tespite karşı uyduruldu. Tespit (tesbit) sabitleme demek. Oradan yola çıkıp mıhlama gibi saplama düşünüldü, oradan da tesbitin kökü sbt seslerine benzetilerek saptama oldu sanırım. Saplama olsaydı şu an olduğı gibi kulağa hoş gelmeyecekti.
  • le jeune turc  (08.06.20 21:18:03) 
ikinci soruya cevap;
gözlem ve inceleme gerekli.
bir şeyi tespit etmek için öncesinde bu tür bir araştırma yapmanız ve cümlede bunun sonucu geçiyor olmalı.

ayrıca tahmin cümlesi net/kesin değilken, saptamada doğru veya yanlış kesinlik olur.
  • jimjim  (08.06.20 21:42:57) 
Örnek cümlede "olsa olsa" en fazla, maksimum anlamında kullanılmış, bir kesinlik söz konusu (10'dan fazla hocası olamaz tespiti çıkıyor ortaya). Kesinlik varsa tahmin olamaz zaten.


  • Olive  (09.06.20 00:02:03) 
kök aynı gibi geldi bana "spt" SaPTama durumu=teSPiT gibi


  • 9kuyruklukedi  (09.06.20 01:51:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.