[]

Araç satışında vekalet ile ilgili

Dün aracımla kaza yaptım, masrafları fazla ve uğraşmak istemiyorum bu yüzden satışına karar verdim ve araç ustadayken şehir dışından bir müşteri çıktı.

Aracı asıl alacak kişi şehir dışından gelecek ama zamanı belli değil. Parayı ustaya göndermiş. Ben yarın aracın satışını yapıcam vekaleten. Bu durumda aracın parasını bana usta gönderecek. ben vekaleti ustaya mı vericem yoksa zaten alacak kişi vekaleti ustaya vermiş midir? Bu durumda nelere dikkat etmeliyim?


 
şimdi durumu netleştirelim.
adam aracı satın alacaksa senin aracı adama satman lazım.

adam aracı usta vasıtasıyla satın alacaksa ustaya vekalet vermesi lazım.

adam aracı toplayıp başkasına satacaksa senden ona vekalet vermeni bekler. açıkçası ben açığa satış yapmadım hiç. böyle yaparsan o aracın sorumluluğu satılana kadar sende kalır. kanunen bir şeyler mi değişti bilmiyorum ama gider aracı toplarlar sonra misal ölümlü bir kazaya karışırlar başın belaya girer.

uyarmak istedim doğru mu anladım bilmiyorum.
  • ozdek  (08.06.20 20:08:12) 
parayı kimden alacaksan satışı ona yap. sonrasında parayı verdiğin kişi ben nakit verip aldım der, parayı adınıza havale eden kişi "havalemi yaptım arabamı alamadım" diyerek sizi dolandırıcılıktan mahkemeye verebilir.


  • phonex  (08.06.20 20:15:05) 
Senin arabayı usta kendine almış,para geldi falan diye dekor yapmış sanki.vekil ya da direk kişi kimse git noterden satışını yap.satmak üzere vekalet falan verme.


  • duptıs  (08.06.20 20:46:32) 
Siz niye vekalet veriyorsunuz? Zaten vekalet vermek de noterlik bir iş. Gitmişken satış yaparsin direkt. Para sana ustadan geliyorsa satışı da ustaya yaparsın.


  • elorelia  (08.06.20 20:49:41) 
@duptıs olabilir aslında ama böyle bir şeye de gerek yoktu alıcam ben dese ona da satardım.
usta yabancı falan da değil aslında ama her türlü ihtimali de düşünmek gerekiyor.

@ozdekadam usta aracı toplayıp mı satacak yoksa direk verecek mi bilmiyorum açıkcası.
@phonex parayı ustadan alıcam. ustaya vekalet vericem satışı için
@elorelia o kısmını hiç sormadım hocam =/
  • amour fou  (08.06.20 20:55:47) 
Abi arkadaşlarda uyarmış az buçuk bu işleri bilen olarak yazayım tekrar.bu sanayi kardeşleri arabayı üzerlerine almak istemezler çünkü belli bir sayıdan sonra vergi dairesi kapılarına dayanıyor bu yüzdende bu kardeş sana şehir dışından falan diye dekor yapıyor.maksatı o arada arabayı toplayıp birine gömmek bunuda senin veklaetinle direk satış şeklinde yapacak bu durumda sen ilk elden bu arabayı tanımadığın adama satmış gibi görüneceksin.ee bunda ne var dersen,bu kardeş arabayı layığıyla toplamayacak olabilecek en ucuz şekilde toplayacak sadece ama bunu satacağı adama söylemeyecek bir müşterimizin arabası diyip satacak.alan adam sonradan bilmediği durumlar ortaya çıkarsa bundan seni sorumlu tutabilir.notere git aracı kazalı,şu şu şu hasarla şu bedel karşılığında sattım diye direk satış ver.hatalarını noterde mutlaka yazdır.abi sen çok tarcanlar videosu izlemişsin ondan mı böyle oldun deme.


  • duptıs  (08.06.20 21:09:19) 
duptıs+1

yıl içinde yapabileceğin al sat sayısı 2 mi 3 mü ne. sen arabayı satıyorsan ustaya vekalet vermene gerek yok. alan (veya onun vekaletiyle kim gelecekse) ve sen gideceksiniz notere imzalar atılacak bitti gitti.

özetle noterde bulunabiliyorsan (ki bulun) vekalet vermene gerek yok.
  • argent dawn  (08.06.20 21:33:28) 
bilgiler için çok teşekkürler, sizlerin tavsiyelerini dinledim ve usta ile görüştüm, yarın aracı direk ustaya satıcam. araba şu anda hasarlı durumda. noterde bunu da belirtmemize gerek var mı?

edit: @dıptıs yazdır demiş ama tam olarak sorunların hepsini bilmiyorum. bunu daha kolay ne şekilde halledebiliriz.
  • amour fou  (08.06.20 22:31:52 ~ 22:32:49) 
Vekalet demek arabayı benim yerime sat demek.Aslında satmış olmuyorsun. Usta arabayı satana kadar araba senin ve ustaya emanet vermiş gibisin. Usta da başkasına verse uzar gider. Şahsen araba kimseye emanet verilmez düşüncesindeyim. Acele etme. Gelsin satışı ona vereyim de


  • efruz  (08.06.20 22:42:40) 
Duptıs+1. Usta az çakal değilmiş...


  • sacrilegious  (09.06.20 00:51:36) 
aracı ustaya sattım, yardımlarınız için teşekkür ederim.


  • amour fou  (09.06.20 17:23:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.