[]

Green card

Bu olmadan Amerika'ya yerleşmek çok mu zor? Farklı alternatifler yok mu? Pekntakio etmiyorum ama liseden bazı arkadaşlarım gitmişti. Genelde yazılımcılar. Sözlükte okuyorum yazılımcıyım 3 defadır başvuruyorum diyor biri. Green card olmadan bir yazılımcı gidemez mi? İş bulduktan sonra şirket halletmiyor mu bunları? Yine aynı şekilde youtubeta ABD ye göçen birçok yazılımcı röportajı gördüm. Hepsi green cardla gitmiş olamaz çünkü çok gençler ve neredeyse okul bittikten sonra 2 yıl içinde gitmişler.

Mobilim hatalar için kusura bakmayın.


 
Şimdi benim kuzenim böyle Avrupa'ya gitti yazilimci olarak, sirket ayarladi vizeyi. Burada önemli olan sirketlerin politikasi. Misal benim calistigim yer global olarak politika geregi vize işlerine girmiyor.

Kısacası yapilabilir, yapan da var. Ama mezun olan duz adam gidemez. Yazilimciligin guzel tarafi kendini okurken de gelistirebilirsin. Ama misal ben tedarik zincirindeyim, kendimi gidip üretim planlama uzmani yapamam. Bu sebepten yazilimcinin erken gitmesi de normal.
  • logisticsmanager  (07.06.20 00:32:37) 
Green card dediğiniz oturma izni, green card çekilişiyle çıkarsa iş bulmadan etmeden gidip yerleşebiliyorsunuz, sonra orada iş güç bakıyorsunuz.

Green card almanın tek yolu bu çekiliş değil. İş bulup çalışma izniyle gidip yanılmıyorsam 5-6 sene ABD'de yaşayıp çalışınca da green card almaya hak kazanıyorsunuz. Ya da ailenizden biri (ebeveyn, çocuk, kardeş, eş ya da nişanlı) vatandaş ya da green card sahibiyse onun üzerinden göçmenliğe başvuruyorsunuz, yine 5-6 yıl sonra green card alabiliyorsunuz.
  • kobuzchu kiz  (07.06.20 00:40:51) 
Bu durumda yazılımcı olan bir insanın yıllarca bu kart çıkmıyor diye üzülmesi saçma değil mi? Gitmek isterse iş bulduktan sonra gider.


  • black mamba  (07.06.20 00:54:25) 
Ya o pek öyle değil. Türkiye'de her yer yazılımcı kaynıyor, ABD'nin nüfusu bizimkinin dört katı, yazılım sektörü daha büyük ve ileride, dolayısıyla orası da yazılımcı kaynıyor. Vizesiyle çalışma izniyle uğraşmayacağı, dil biliyor mu, iş kültürüne aşina mı diye düşünmeyeceği milyonlarca insan varken niye buradan yazılımcı ithal etsinler?

Tanıdığım yazılım, oyun vb sektöründe olan ve çekilişsiz giden herkes bir şekilde akademik olarak gitti ABD'ye, staja gitti, yüksek lisansa gitti, oradayken iş buldu.
  • kobuzchu kiz  (07.06.20 01:09:29) 
İmkansız değil oradan iş bulup gitmek. Ama o kadar da kolay değil. Kobuzchu kiz haklı. ABD'de de işsizlik oranı oldukça yüksek. O yüzden Türkiye'den bir yazılımcıya sponsor olup o masraflara gireceğine kendi ülkesinde yaşayan ve çalışma izni olan adaylara yöneliyorlar. Zaten ilanlara bakarsan neredeyse tamamında çalışma izninizin olması gerekiyor diye şart düşerler. Çok spesifik bir konuda uzmanlığın yoksa, yani tabiri yerindeyse sıradan bir yazılımcıysan ABD'den bir şirketin sana sponsor olması için bir sebep yok.


  • himmet dayi  (07.06.20 09:22:04) 
Amerika'da calisan arkadaslarim bile basvuruyorlar, cunku diger turlu sirkete baglisin ya da Trump'in gocmen yasalariyla ilgili soyleyecegi iki lafa bakiyorsun.


  • crown  (07.06.20 13:43:38) 
Şöyle güzel bir akış diyagramı var, sanırım oldukça güncel.

www.topic.com

Örneğin normal bir çalışan için H-1B vizesi opsiyonu var; bunun için


1 - Sponsor bir şirket lazım
2 - Başvurular her sene Nisan ayının ilk haftasında yapılıyor, çıkarsa en erken Ekim'de çalışmaya başlayabiliyorsun, şirketin bu sırada seni beklemesi lazım
3 - Vizenin tutarı 750 Dolar ile 4000 Dolar arasında değişiyor, sponsorun bunu karşılaması lazım,
4 - Hepsinin üzerine bu kategori için 65.000 tane vize hakkı tanınmış ve yaklaşık 200.000 başvuran var; yani alma şansın yaklaşık %32 falan


Eğer hali hazırda bir Amerikan şirketinde (Örnek Google Türkiye) çalışıyorsan falan bir derece daha kolaylaşabiliyor ama o da inanılmaz basit bir süreç değil. Yani Amerika'da yaşamak isteyen insanların green card'a bel bağlaması, çıkmayınca üzülmesi falan çok normal.
  • salihdt  (07.06.20 15:27:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.