[]

Şerefsiz firma mazlum çalışan ilişkisi

dostlar şöyle bir tablo sunacağım konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim;

Bir firma var. Bu firma;
1-Çalışamlarının maaşlarının asgari ücret kadarını bankadan kalanını elden ödüyor,
2-Çalışanlarını sık sık seyahate yolluyor 15 güne kadar dışarıda iş amaçlı konaklama yaptırıyor.
3-Haftalık 45 saat yasal mesai süresi iken bu firma 57 saat çalıştırıyor ve hiç mesai vermiyor. (bunun extra mesaiside oluyor bazen)
4-Her yıl ikramiye veriyorken bayramlarda kafasına göre bazen bu yıl yok diyebiliyor.
5-Resmi tatil günlerinde çalıştırıyor ve mesai vermiyor tabikide.
6-SSK primleri asgari maaş üzerinden yatıyor tabikide.
7-yasal izin günlerinin tamamını kullanamıyorsun maksimum 2 hafta izin var ve o da ayrı ayrı 1 er hafta şeklinde (5 yıl üzerindeki çalışanlar içinde aynı)
8-bu firma çalışanını şutlayınca haliyle resmiyette ödediği maaştan tazminat veriyor.

Şimdi bu firma elamanı çıkarırsa eleman bunların bir takım yakınlarını bellemek için neler yapmalı ne gibi belgeler toplamalı biriktirmeli?

 
sgk ya dilekce veriyorsun, aldıgın maası sahit vs ispat ediyorsun. sonra sgk sikiyor bi guzel.


  • bryan fury  (03.05.10 16:36:39) 
SGK'dan ziyade Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, daha doğrusu çalışma bölge müdürlüklerine şikayet etmek gerek.


  • oziloz  (03.05.10 17:07:50) 
@fukka: kardeş bende aynı fikirdeyim de firmayıda boşver çalışanlara yazık valla :(

@bryan fury ve @oziloz: bu iki yere şikayetçi olduk bundan sadece firma sahibi etkilenir değilmi ceza filan verirler sağlam sanırım. aman çalışanlara zarar gelmesinde...

@christine: bu şartlarda çalışan çok emekçi olduğunu biliyorum ama burda fikirlerini ve durumunu paylaşman daha bi destek oldu valla... allah yardımcımız olsun. allah bizi bu duruma düşürenlerinde belasını versin yahu...

soru: şimdi versem istifayı sonra desemki bunlar yüzünden çıktım ben yasal olarak tazminat isteme hakkım olurmu?
  • pposeidon_1  (03.05.10 17:49:36) 
diyelim ki; sizi işten çıkarttılar ve tazminatınızı da asgari ücretten ödediler. dava açıyorsunuz iş mahkemesinde bu arada da çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bir şikayet dilekçesi çakacaksınız.

iş mahkemesindeki dilekçenizde de maaşınızın aslında 2000 lira olduğunu ama asgari ücretten ödediklerini söyleyeceksiniz. mahkeme bu konuda bilirkişi görevlendirecek. sizin pozisyon ve kıdeminizde na kadar ücret alındığı belirlenecek ve işveren tazminatınızı ona göre ödemek zorunda kalacak. artı bakanlıktan da güzelce ceza yiyecek.
  • kahvegibi  (03.05.10 18:04:59) 
3-4 yıllık bir ik'cı olarak bildiklerim:
- çalışma saati konusunda bir yaptırım uygulanması zor, cumartesi normal iş günü zaten ama pazar çalıştırıyorsa ve herhangi başka bir gün izin verilerek telafi edilmiyorsa ve bu durum sürekli devam ediyorsa bu suç teşkil edebilir.
- ödenen ücret yatırılan primle paralel değilse bunu kanıtlaman gerek ama firmanın diğer çalışanları için alan memnun satan memnunsa bunun için de yapılabilecek bir şey göremiyorum.
- 5 yıldan uzun çalışanlar için izin hakkı daha fazla. daha uzun süredir çalışıyorsan burada hak iddia edebilirsin, mahkemeye gidebilirsin, haklı da çıkarsın.
- ikramiye vermek zorunda da değil firma, vermiyorum demesi sgk'yı yada iş kanunu ırgalamaz.
- fazla mesai konusu işveren ve çalışan arasında imzalanan sözleşmede rahatlıkla düzenlenebiliyor, sözleşmeni incelemende fayda var
  • zaphod beeblebrox  (03.05.10 23:16:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.