[]

Tarih Okumaya Nereden Başlamalı

Özellikle Osmanlı'ya ön yargım var biraz ve bunu kırmak istiyorum. İlber Ortaylı'nın kitapları uygun geliyor. Mümkünse radikal Osmanlı'cı olmayan düzgün okumalar yapabileceğim yazar ve kitap tavsiyesi istiyorum.

Selamlar...


 
siyasi tarih olarak caroline finkel ın kitabından başlayabilirsiniz. devamında inalcık ın devleti aliyye serisi. şahsi kanaatim ilber ortaylıya hiç bulaşmayın.


  • dmrkprn  (05.06.20 12:04:19 ~ 12:05:22) 
hemen "alphonse de lamartine - osmanlı tarihi" okumaya başla


  • dafuq  (05.06.20 12:06:00) 
Cemal Kafadar'ın yazdıklarına da bir göz atabilirsiniz.


  • stronzo  (05.06.20 12:17:03) 
Temel anlamda devlet yapısını öğrenmek için Halil İnalcık kitapları;
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)
Osmanlı ve Avrupa & Osmanlı Devleti'nin Avrupa Tarihindeki Yeri
Osmanlı’da Devlet, Hukuk ve Adalet

Türkiye'nin Düzeni Dün Bugün Yarın-Doğan Avcıoğlu

Osmanlıda dini zümreler ve islam ile ilgili olarak Ahmet Yaşar Ocak, Haşim Şahin,Ömer Lütfi Barkan
Türkler, Türkiye ve İslam
Babailer İsyanı (Aleviliğin Tarihsel Altyapısı)
Ortaçağ Anadolusu'nda İki Büyük Yerleşimci/Kolonizatör Derviş Dede Garkın ve Emirci Sultan & Vefaiyye ve Yeseviyye Gerçeği
Dervişler, Fakihler, Gaziler / Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler (1300-1400)
  • sealth  (05.06.20 12:51:17 ~ 13:01:20) 
Tarih okumaya spesifik alanla başlanmaz. Önce bir dünya tarihi (daha doğrusu insanlık tarihi) okunur, genel hatlarıyla kurumlar ve olaylar anlaşılır, daha sonra yoğunlaşılır. Geç dönem ortaçağ okurken feodal sistemi anlayabilmek için Romanin çöküşünü bilmeniz gerekir. Henri pirenne'in dediği gibi "Muhammed olmadan Şarlman olmazdı"

Chris harmann halkların Dünya tarihi veya alaettin şenel'in kemirgenlerden sömürgenlere insanlık tarihi'ni okuyabilirsiniz. Sanırım bir dünya tarihi vardı vardı MCneill olmalı, o da öneriliyor epey. Alaettin şenel'in kitabı ilk 200 sayfa tamamen evrime odaklandığı için sikilabilirsiniz. Paleolitik çağlardan başlayın.
  • banagazozalnuri  (05.06.20 13:03:36) 
Kimi okursanız okuyun yazarın bakış açısıyla sınırlı kalacaksınız. Onun yerine vakanüvistlerin yazdığı eserleri okuyun. Kendi kararınızı kendiniz verin.

edit: Alttatki cevap çok doğru. Vakanüvist okumak tarafsızlıktan uzak olacaktır. Son okudugum tarihi kitaplar o zamanlarda yaşamış kişilerin anılarıydı. Etkisinde kalmış olmalıyım ki tavsiyede bulunmuşum.
  • karahan01  (05.06.20 14:00:19 ~ 18:13:10) 
Vakanuvis okumak mı? Vakanuvis saray tarihcisidir, dünyada objektif bilgi edinilebilecek son insanlardir. Tarihçiler birincil kaynak olarak vakanuvis okur ancak mümkün mertebe başka kaynaklarla karıştırır analiz eder belli bir süzgeçten geçirir. Vakanuvis oku demek evde kendi uçak motorunu kendin yap demek gibi bir şey. Kaldı ki vakanuvislerden kaçının eserleri Türkçe'ye çevrilmiştir? Osmanlı'dan bağımsız söylüyorum. Birincil kaynak okursanız tarihçi olursunuz zaten. Baştan sona yanlış.


  • banagazozalnuri  (05.06.20 14:36:22) 
ilber ortaylı kesinlikle önermem başlangıç için (sonrası için de önermem) asıl alanı rus tarihi olduğu için sürekli rusya ile ilişkiler üzerinden açıklamaya çalışır.

kuruluş dönemi için halil inalcık olabilir ama inalcık dikkatli okunmalı, resmi tarihe fazla bağlı bir insan. yine de devleti aliyye kitabının 1. cildi iyidir kuruluş konusunda.
  • ala09  (05.06.20 15:17:40) 
naçizane tavsiyem yabancı oryantalistlerden okuma.
halil inalcık olabilir. halil inalcık bir roportajında; "bütün akademik hayatım avrupalı tarihçilerin osmanlıyı anlatırken yaptıkları hataları düzeltmekle geçti" minvalinde birşeyler demişti.

  • love and trust  (05.06.20 15:57:09) 
Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim...


  • 2007  (05.06.20 22:48:09) 
Diğer arkadaşlar güzel öneriler vermiş Ben de spesifik bir konudan önce genel bir tarih okumasının daha çok zevk vereceğini düşünüyorum. yukarıda yazılan "Kemirgenden Sömürgene" kitabı bu konuda doyurucu olacaktır. Bunun yanında özellikle Osmanlı ile ilgili önyargımı kırmak istiyorum sözünüz üzerine Emrah Safa Gürkan'ın "Bunu Herkes Bilir" kitabını tavsiye ederim. Az çok tahmin ettiğim Osmanlı ile ilgili olumsuz düşüncelerinizin sebebi olan konularda neden böyle olduğu hakkında hemen hemen aklımıza gelen her şeyi cevaplamış veya daha detay cevaplar için yol göstermiş. İyi okumalar.


  • road_tanker  (05.06.20 22:59:24) 
X'in tarihi, şeklinde kitaplar var, sadece devletler krallar falan okumak istemezseniz. Paranın tarihi var mesela, vb.


  • encokbenisevinnolur  (06.06.20 01:53:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.