[]

Prototip yaptirmak

Merhaba. Elimizde bir proje var. Cevreci ve yaslilar icin bi bisiklet esasinda. Yalniz biz bu bisikletin prototipini nerde yaptirabiliriz? Sasesi bisiklet sasesi fakat sase etrafinda plastik bi govde de olacak. Sanayi geliyor aklima ama boyle estetik acidan da guzel olmasini istiyoruz. Ornek olarak marti scooterlar mesela bu tarz projeler icin gerekli prototip uretildikten sonra nasil seri uretime geciliyor?




 
3d baskı fikrine katılıyorum. Önce bilgisayarda modelleyin, sonra temsili bir versiyonunu basın. Elinizde gerçekçi renderlar olması da protoip ve üretim aşamasında paydaşlarınıza tasarımınızı anlatmakta çok yardımcı olacaktır. Ardından ham madde ve üretim tekniklerine karar verin. Farzı misal çelik kadro mu olacak alüminyum kadro mu olacak (yaşlılar içinse çelik kadro çok ağır kaçar, gençler için bile ağır kaçıyor bu arada), plastik parçalar döküm mü olacak (kalıp maliyeti çok yüksektir), baskı mı olacak, mesela pleksiden mi kesilip yapıştırılacak vs... İşinizi, üretim tekniğinizi, sürecinizi tasarlayın yani.

Projenizi yeterince geliştirdikten sonra, tabi ki gerekli önlemleri de alarak yerli bisiklet firmalarına, belediyelere, vakıflara, stk'lara sunabililirsiniz. Bir bisiklet firmasının mevcut bir modeli ya da sizin için üreteceği bir modeli kolayca eklentilerle tasarladığınız hale getirebilirsiniz belki. Sıfırdan kadro üretmek, ürettirmek pahalıya patlayabilir.

Son olarak ürününüzün çevreye, yaşlılara ya da her neyi amaçlıyorsanız ona dair faydalarını bilimsel olarak ortaya koyabilmeniz, bunları objektif bulgularla savunabilmeniz gerekiyor.

Prototipleme ve seri üretim süreci de şu şekilde, genelde bir ürünü prototipleyen zaten kendisi bu işin nasıl yapılacağını biliyor. Ya da kime hangi işi yaptıracağını net şekilde biliyor o networke sahip oluyor. Prototipi de bu işi yapabileceğinin ispatı niteliğinde oluyor, arge sürecinin sonuna gelindiğini ispatlıyor. Bu sayede sermaye varsa bağımsız şekilde yoksa sermaye sahiplerini ikna etme şeklinde seri üretime geçiliyor.

Yapmak istediğiniz işin detaylarına ne kadar hakimsiniz, mesela bir ustaya sıfırdan kadro ürettireceksiniz, hangi kaynak tekniğini uygulaması gerekiyor gibi detaylara ne kadar hakimsiniz gibi sorulara çat çat cevap verebilecek vaziyette olmak gerekiyor. Diğer bir seçenek de sizin yerinize bu sorulara net cevapları verecek, alanında uzman kişileri tatmin edecek ücreti ödemek.
  • joker hakki  (05.06.20 06:25:48) 
Geçmiş olsun. Cinnet geçirmeden yaparsınız inşallah. Esnaf o kadar tok ki. Ben başka bir konuda yaptıramadım vaz geçtim. Hemen soruyorlar, kaç bin tane olacak? Ya bi dur, bir örnek görelim. Bakalım işinin ehli misin? Yok hemen binlerce yapacak, onunla da gidip daire alacak.


  • x571  (05.06.20 07:57:00) 
Projeye mekanikten ve üretimden iyi anlayan bir ortak ya da çalışan bulun. Yoksa ya o prototipi bir ton masraf ile hiç bitiremezsiniz, ya seri üretimi oldukça zor bir proje ile kalakalırsınız, ya da yarı yolda projeyi birilerine kaptırırsınız.
Endüstriyel şartlarda!!! üretim tecrübesi olan birisi ile ortak, çalışan ya da danışman olarak çalışmadan önce ilerlemeyi bence bir kaç kez düşünün. Böyle birisini bulamazsanız, bir süre sonra siz bu kişi olmak zorunda olacaksınız ve giden saçlarınız ve paranız olacak.

  • cursor  (05.06.20 10:05:39) 
ekipte daha önce mekanik ve üretim tecrübesi olan birisi yoksa,
%99 ihtimalle projeyi bitiremezsiniz.
solidworksle bilgisayarda modellemediyseniz, bu konuya hakim değilseniz zaten iptal edin projeyi.
  • aslindasorunumpsikolojik  (05.06.20 10:36:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.