[]

Dolandırıldık Mı? Dolandırıldık, pekii şimdi ne yapmalıyız?

Akşam 10 sularında 5. kattan düşen kedimizi yürüyerek en yakın veterinere götürdük. Hiçbir tedavi uygulanmaksızın, acil muayene ve ardından oksijen-serum gibi terapiler, röntgen çekimleri ve kan tahlilleri yapıldı. Kedinin ciddi bir travması olmadığı belliydi ve hekim de hayvana yaklaşımda oldukça rahattı. O gece iki öğrenci olarak ödeyebileceğimiz minimum fiyatı sorduk. 3300tl dedi. 3 gece konaklaması gerektiğini söyledi. Kedi ise çoktan kendine gelmeye başlamıştı oksijen aldığı kutuda.
Bir gece konaklamasıyla beraber ödeyebileceğimiz minimum ücretin 2200tl olduğunu ve bunun oldukça iskontolu olduğunu söyledi. Başka seçeneğimiz olmadığı ve kedimiz kurtulduğu için elimizde ne varsa verip ödedik.
Bize o sırada 1600'ünü bir defada çekemeyeceği, makinenin gün sonu aldığından dolayı bölerek çekmesi gerekeceği hakkında bir şeyler söyledi. Kart slibini verdi. Fatura istediğimizde bize A4 kağıdına alınmış bir ''döküm'' verdi.
Tecrübesiz iki genç olarak gece 4 civarında eve döndük. Ertesi gece kutuda kalmaktan sıkılmış halde capcanlı kedimi aldım. Eve döndük.
Kredi kartı (stajdan verilmiş, görece yüksek limitli bir karttı) borcumu nasıl kapatacağımı düşünürken (kiramı da ödeyememiştim o ay) bir haftanın sonunda yine sokağa çıkma yasağında arkadaşımın kedisi idrarını bir gün boyunca yapamadı.
Yine en yakın yer orası olduğu ve halihazırda bir ilişki kurmuş olduğumuz için arkadaşım oraya götürdü. Mesanesi yıkandı, taşları düşürüldü ve idrar sondası dikildi. Yine fatura olarak döküm verildi. 1000 tl ödedi arkadaşım.

Bu kedinin antibiyotik dozları için sonraki günlerde gittiğimizde oraya araba çarpmış bir sokak kedisi getirildi. Müdahale sonrası kediyi getiren bireyler ödeme kısmını konuşurlarken inanılmaz meblağlar duydular fakat şaşırmadılar. Sükunetle sokak hayvanı olduğu için zaten ücretsiz müdahale etmeleri gerekip gerekmediğini sordular. Acil müdahale ve ilaç parasını ödemeyi kabul ettiler fakat fatura istediler. Görevli hekim gerildi, diyalogu pek iyi ilerletemeyip birkaç defa uzaklaşarak patronu ile telefonda konuştu. Fatura vermemek için direndi. Bahaneler sundu. ''Başka vakam var'' dedi, kediyi getirenler de ''biz bekliyoruz sorun değil'' dediler. En sonunda anladığım kadarıyla faturayı mama üzerinden kesmeye çalıştılar. Kediyi getiren insanlar 3 evcil hayvan bakıyordu ve yapılan yolsuzluğun farkındaydılar. Bize de açıkladılar.

Biz de ancak o vakit uyandık. Şimdi, ödediğimiz paranın ne kadarı vergiydi, ne kadarı bu işin karşılığıydı, yaptıkları ne kadar yanlıştı bilmiyoruz fakat bu işte bir terslik olduğu kesin. Borcumun son ödeme tarihine üç gün kalmış ve aileme dahi bunu zorlukla anlatabilmişken (hayatımda kendim için dahi bu büyüklükte bir harcama yapmamıştım) bana ve arkadaşıma öğrenci halimizle pandemi döneminde bunu yaşatmış bir kliniğin ayıbı var ise yanlarına kalmamasını istiyorum.

Bu durumu nereye, kime anlatabilirim? Veteriner hekim tanıdığınız varsa sorabilir misiniz? Rica ediyorum.

(Eğer hakkıysa kalsın. Neticede iki kedimiz de sağlıklarına kavuştular.)

 
taksiye binince resmi bir fiş alınabilen bir ülkede size hiç bir hükmü olmayan beyaz bir kağıt vermişler. biz böyle bir şey vermedik deseler yeridir. veterinerler işlerini bilmem ama vergi açısından usülsüzlüğe girer.


  • helenart  (04.06.20 22:01:43) 
Fiş fatura vs belgelerde iş yerinin adı vergi nosu adresi vs bilgiler yer almaz mı? Damga olur maliye bNkalnlıpının vs.

Bu kağıdın ne olduğunu ben bilemedim. Ama belki bilmediğimiz bir şeydir. Bilen çıkar.
  • sorularimicinfeykhesap  (04.06.20 22:07:50) 
Ödemeyi kredi kartı ile yapmışsınız zaten burada vergi kaçıracak bir durum yok z raporu o da olmasa gib sisteminde karttan çekilen kredili tutarı maliye görüyor.


  • eksi sozlugun tatli insani  (04.06.20 22:08:01) 
kredi karti odendigi icin vergi kaciramaz.kdv oranlari farkli hizmetler olabilir en fazla hepsini dusuk kdv gosterip ordan kdv eksigini kacirabilir.


  • grinito  (04.06.20 22:31:33) 
Yani kedi beşinci kattan düşmüş, götürmüşsunuz ve müdahale etmişler. Bir şeyi yoktu iyiydi diyorsunuz. Açıp içine mi baktınız? Hayır.

Fiyatlar şişirme muhtemelen ve evet oldukça pahali. Ama veteriner hekimler fiyat tarifesi konusunda serbest değil mi zaten?
  • elorelia  (04.06.20 22:32:50) 
Size verdikleri kağıt fatura falan değil. Normal bir adisyon çıktısı. Ancak eğer ödemeyi kredi kartı ile yaptıysanız ve veterinerler eğer Serbest Meslek Makbuzu kullanıyor ise, Fatura yerine geçecek olan evrak pos cihazı slipinde çıkmış olabilir. SMM Düzenleyen pos cihazları var. Önce onu bir kontrol edin, eğer slipte SMM yoksa faturanızı kesmemişler demek. Bu konuda işletmeyi maliyeye şikayet edebilirsiniz, şikayet etmekle tehdit edebilirsniz.

Diğer taraftan kimsenin fiyat tarifesine karışamayız, röntgeni istediği tutara çekiyor olabilir fakat kendinize gerçekten 4 tane röntgen çekildi mi ? 12 Tane de biyokimyasal parametre yazılmış (bu nedir bilmiyorum). Eğer bu sayılarda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız gidip hakkınızı arayın.
  • talasas  (04.06.20 23:15:05) 
inanılır gibi değil. muhtemelen pandemi krizini fırsata çevirerek nasıl olsa denetlenmeyeceğiz diyerek insanları yoluyor bunlar. kesinlikle hakkınızı arayın.


  • half life 3  (04.06.20 23:24:05) 
bunu okuduğumda tesadüfen veteriner hekim arkadaşım yanımdaydı. direkt ona da gösterdim ekteki tutarı. istedikleri fiyatı vermekte özgür olduklarını ancak yine de bu fiyatın etik dışı olduğunu belirtti.

ayrıca kediye hiçbir operasyonda bulunulmamış. gerçekten de hayvana sadece tahlil ve muayene yapılmış. hani bir operasyon (dikiştir, alçıdır..) yaptılar da 2200 ödedik deseniz neyse.
  • aslennere leesin  (04.06.20 23:26:54) 
kesinlikle fahiş fiyat. muhtemelen lüks bir muhittesiniz. kıyas için yazayım. 3-4 ay önce pendik sahilden 2 kedi aldık. bir tanesinde olta yaraları vardı, uyutularak yaraları dikildi. bir diğeri üst solunum yolu enfeksiyonu vardı ve 1 hafta kadar antibiyotik aldı. 2 kedi de 10 gün kadar veterinerde kaldı. toplam indirimli olarak 2000 tl ödedik. sonra ikisini de yuvalandırdık.


  • surprise  (04.06.20 23:41:42 ~ 23:42:23) 
listedeki fiyatlara baktığımda, mesela 12'lik parametrenin biraz pahalı olduğunu gördüm.
onun dışında röntgende de benzer oranda bir fiyat yüksekliği var.
ama onun dışında pek de bir şey yok.
zaten tam kan sayımı, röntgen ve mama bin beş yüz lira tutuyor.
o kadar müdahaleye normal sayılabilecek, hafif yükseğimsi bir fiyat.

bilgi fişi birçok yerde verilir.
fatura yerine geçmez, irsaliyemsi bir şey.
ama kredi kartıyla ödeme yapmışsınız zaten, vergi kaçırılacak bir durum yok ortada.

dolandırılmamışsınız, pahalımsı bir veterinere gitmişsiniz.
ama bu işlemlerle beş bine ya da daha fazlaya çıkabileceğiniz veterinerler de var.

yani bir haftalık antibiyotik tedavisi falan gibi şeyler zaten para değil.
listeye bakarsanız enjeksiyon ve serum vb. gibi kalemlerin uygun olduğu görülüyor.

kan tahlili, röntgen, mama ve sonda en pahalı kalemler ama öyle bir durumda da yapılması şart.
  • blatta hiberna  (05.06.20 00:05:58 ~ 00:16:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.