[]

ABD'ye benzer bir ülke daha var mı?

Abd hakkında fazla bilgi sahibi değilim ama yine de ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım. Bildiğim kadarıyla en bireysel takılan insanlar / sistem Amerika'da. Sağlık sistemi çok iyi değil ama insanlara verdiği imkânlar dolayısıyla oradakiler (sanırım oraya sonradan gidenler desem daha doğru) bu sağlık sistemi sıkıntısını göz ardı ediyorlar. Özgürlük daha önemli veya imkan sunma daha önemli diyorlar sanırım.

Bir de bu soruyu sormama sebep olan entryi bırakayım şuraya;

eksisozluk.com

Evet. Böyle bir ülke daha var mı?

 
Hepsinin dinamikleri farklı ama;
Avusturalya
Kanada
Yeni Zelanda
  • intihar etsem de kendime gelsem  (03.06.20 22:15:07) 
Hollanda için neoliberalizmim gerçek kalesi deniyor


  • le jeune turc  (03.06.20 23:04:52) 
bence önce abd'nin tarihçesini okumanız gerekiyor.

üniversitedeki tarih derslerinden hatırladığım kadarıyla özet geçeyim: avrupa'dan amerika'ya giden insanlar zaten avrupa'da umduğunu bulamamış, dinsel veya başka bir sebepten baskı gören veya "yeni diyarda yeni fırsatlar var" diyerek, iş bulma, belki zengin olma hayaliyle oraya gidenler. gidiş sebepleri zaten bireycilik. "burada fakirim, gideyim oraya belki zengin olurum, olmadı iş bulurum en azından, ekonomik durumum daha iyi olur" diyerek gidiyorlar.

13 koloni döneminde her koloninin ayrı yasası var. ben bir kolonideyim, o koloni baskıları arttırırsa, hoşuma gitmezse diğer koloniye geçiyorum. dolayısıyla koloniler insan çekmek için özgürlükleri arttırmak zorunda kalıyorlar. böylece "özgürlükler" ülkesi oluyorlar biraz ama bu bireycilik sayesinde de kapitalizmin membağı oluyorlar.

başka ülkelerde var mı yok mu diye araştırmak için kıta avrupası dışındaki yerlere. kolonileştirilip avrupa'dan yoğun göç çeken yerlere bakmanız lazım.

ek olarak, geçmişinde sosyalist mücadelenin olduğu yerlerde kapitalizmin aşırıya kaçamadığını da unutmayın
  • ahm1  (03.06.20 23:14:43 ~ 23:16:58) 
Sağlık sistemi nasıl çok iyi değil. Dünyanın en gelişmiş ülkesi Amerika ve en iyi sağlık imkanları da orada. Tek sıkıntı bu imkanlara ulaşmak pahalı. Sağlık sistemi iyi değil ile pahalı olması arasında fark var. Parası olanlar boşuna tedavi için amerika’ya gitmiyorlar.

Onun dışında sorunuzun ilk cevabı ben de katılıyorum herhalde Kanada’dır.
  • messor  (03.06.20 23:18:54) 
Sağlık sisteminden kastım, dandik, doktorları adam değil anlamında değil. Herkesin kolayca ulaşabileceği bir sistem yok. Onu diyorum


  • Fusha  (03.06.20 23:41:35) 
@messor

sağlık imkanlarının iyi olmasıyla sağlık sisteminin iyi olması aynı şey mi? Sağlık imkanı açısından dünyada zirvedeki ülkelerden biri abd'dir muhtemelen elindeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ama sağlık sistemi olarak çok kötü olduğunu abdli siyasiler de rahatlıkla söylüyor. İmkanın iyi olup bundan sadece çok zenginlerin yararlanabilmesi sistemi iyi yapmıyor. Sistemin iyi olması toplumdaki en fakir insanların o imkanlardan ne ölçüde faydalanabildiğiyle ölçülür.


Soruya cevap olarak, ABD'nin sağlayıp atıyorum Almanya'nın ya da İsveç'in sağlayamadığı ne özgürlük var bilmiyorum. Silah sahipliği olabilir belki ki bu halkın sahip olmasını kesinlikle istemediğim bir özgürlük. Onun dışında toplumsal özgürlük, fikir özgürlüğü vs konularda Batı ve Kuzey Avrupa'nın ABD'den geri olduğunu düşünmüyorum. Ki bu özgür diye pohpohlanan ABD 1980lerde komunistlere açıkça cadı avı uygulamış, günümüzde hala siyahileri sokak ortasında polislerce öldürebilen bir ülke. Batı Avrupa bu konularda çok net daha iyi ABD'den (mükemmel değil tabi, avrupada da ırkçılık olduğunu biliyorum ama abd kadar değil).

Bu arada entrydeki gibi bi durum (ilaç alacak para sağlamak için kişinin çok değer verdiği bir eşyayı satacak duruma gelmesi ama sosyal devletin hiç akla bile gelmemesi) yukarıda örnek verilen ülkelerin hiçbirinde olmaz. Bugün Kanada'nın kişisel olarak en büyük övünç kaynağı sağlık sistemi. ABDlilerle çok dalga geçiyorlar her şeyin paralı olması konusunda. Avustralya ve Yeni Zelanda da iyi kötü sosyal devletin olduğu yerler diye biliyorum. Batı Avrupa zaten bu işin zirvesi.

Entry'nin genel üslubuna da uyuz oldum. Tipik liboş zırvaları. Milyarder falan olmadıysa ABD'de bu özgüvenle yazdığı entry çok komik durmuş :)
  • nundu  (04.06.20 00:00:46 ~ 00:01:31) 
Hocam ben bireysel özgürlüklerin yani sıra şirketlere sağlanan özgürlük/imkan hakkında da sordum soruyu, geniş manada sordum yani.

Almanya dediğiniz için onun üzerinden gidelim. Almanya sosyal bir devlet olduğu için haksız rekabet konusunda yasalar çok güçlü, ABD de ise haksız rekabet üzerine yoğun bir yasa yok (bildiğim kadarıyla) alman Telekom firması (adını unuttum) haksız rekabet kanunu nedeniyle Almanya'daki karlarının abd deki karlarindan çok daha düşük olduğunu söyledi. İşte devlet sosyal olunca vatandaşı düşünüyor. Firma Almanya'da, ABD de yaptığı gibi vatandaşı sogusleyemiyor. (Bunun dezavantajı da, Almanya'dan bir Google, Facebook çıkamıyor)

Ayrıca ben ABD hi övmedim, siz övdüğümü düşünüp öyle cevap vermişsiniz gibi hissettim.
  • Fusha  (04.06.20 00:12:11) 
Sen abd'yi savundun!!

hahaha yok o anlamda demedim. Alıntıladığınız entry'ye uyuz oldum daha çok. Sizin Abd'yi övdüğünüze yönelik bi eleştiri yapmadım. Yani ABD'yi övebilirsiniz tabi bu arada. ABD belli konularda dünyanın zirvesinde olan bir ülke, ama işte burda önemli olan, temel politika farkı. Ben Almanya tarzı sosyal devlet ilkesini her zaman ABD tarzı sert kapitalizme karşı savunurum. Evet ABD belki dünyanın en büyük şirketlerinin (yüzdeyi misalen yazıyorum) %80'ine sahip olabilir. Ama bunu yaparken belki de milyonlarca başarısızlık hikayesinin içindeki birkaç yüz başarı hikayesini görüyoruz. Bu başarısızlıklar için bahaneleri de "imkanları vardı, yeterince çalışmadılar, risk almadılar vs" yani işte liberal biri bu bakış açısını mantıklı görebilir tabi ama belki parası yokken sağlığı bozuldu ve bu yüzden elindekini avucundakini satıp tedavisiyle uğraşmaktan bu başarı hikayelerini yapamadı ve fakir ve liberallerin "tembel" diye nitelendirdiği bir hayat sürdü?

Almanya gibi İskandinav ülkeleri gibi ülkelerde bu olay daha az. Ortalama olarak her vatandaş sağlık, eğitim gibi temel haklarını karşılayabiliyor ve kendilerini gerçekleştirme konusunda daha rahat hissediyorlar. Ama ABD'ye göre ne dezavantajı vardır, vergiler daha yüksektir mesela muhtemelen. ABD'lilerin vergilere karşı taa kuruluşlarından beri olan öfkesini ve özellikle gelir vergisi gibi milyarderlere dokunacak vergilere olan tutumlarını biliyoruz. Avrupa'da ise vergiler gerçekten yüksek. Ama işte belki bir Google ya da Facebook çıkmıyor (ki yine bi Uganda'dan bahsetmiyoruz, Almanya ya da İsveç gibi ülkelerin klasik sanayileri de, dijital sanayileri de gayet iyi) ama ortalama bir vatandaşı (diyelim ki öğretmen) hayatını daha rahat geçirebiliyor, kanser ya da ağır ameliyatlık bir kaza gibi bir durumla karşılaştığında evini satmak zorunda kalmıyor.

Yani eğer top %1 düzeyde olacağınız kesinse ABD Avrupa'dan çok daha avantajlı tabi ki politikaları gereği ama sonuçta ülkedeki herkes oraya ulaşmak istiyor ve ABD rekabetçiliği herkese göre olmayabilir. Avrupa'da ise yine oldukça zengin olabilirsiniz, sonuçta sosyal devletin olduğu kapitalist ülkeler bunlar da. Ama ortalama bir vatandaş olarak yaşayacaksanız Avrupa ABD'den çok daha iyi bu konuda.
  • nundu  (04.06.20 00:33:56) 
Benim gorusum Kanada ile Amerika'nin pek bir alakasi olmadigi yonunde. Belki bazi sehirleri birbirine benzetebilirsin ama uzundur Kanada kirsalinda takilan biri olarak Amerika hep tersime geliyor benim. Genelde sinir gorevlileriyle atisarak ulkeye giriyorum zaten.

Kanada nispeten sulandirilmis bir kapitalizm, Amerika zaten olayin kitabini yazmis. Kralicenin hala borusunun ottugu, buyuk bir imparatorlugun soguk bir kosesi. Avustralya ve Yeni Zelanda ile tahminim bir kume olusturulabilir.

Zengin olmak da surunmek de Amerika'da cok kolay, iki ucu boklu degnek. Kanada ne aclikdan gebermene izin veriyor ne de para toparlamana. Biraz kafayi sudan cikartinca vergilerle boguyorlar, vs.

Neyse, uzun hikaye, yasayip gormek lazim.
  • cooperr  (04.06.20 09:38:11) 
soruya cevap değil lakin şu belgeseli mutlaka izleyin: where to invade next?


  • halanne  (04.06.20 10:22:16) 
@nundu :)) hocam entrye nötr idim ben. Çünkü ABD hakkında pek bilgim yok açıkçası. O kadar filmlerini seyrediyoruz ama pek bir şey kalmıyor aklımda :) gerçi house of cards sayesinde baya bir bilgim olmuştu yönetim manasında.

@cooperr, hocam Kanada ya bir giden bir de gitmeyen pişman diyorlar :) nasıl orada durum? Memnun musunuz genel olarak?

@halanne, izleyeceğim hocam. Teşekkürler
  • Fusha  (04.06.20 17:12:05) 
@fusha daha once de yazdim, ben kimseye gelin yasayin diye tavsiye etmem, ozellikle beyaz yakalilara. mutlu olanlarin (ya da oldugunu iddia edenlerin) cogunlugu mavi yaka, kaporta ustasinin, fayanscinin, sivacinin ordinaryus profesorden daha cok kazandigi bir ulke.


  • cooperr  (05.06.20 07:03:31 ~ 07:04:36) 
Anladım hocam, açıkçası yurtdışına gitmeyi düşünmüyorum çünkü iş alanım yurtdışına gitmeyi mümkün kılan bir alan değil (aslında kısmen mümkün de ben kendi işim içinde o alana yonelmedim) sadece meraktan sordum, bir de gidenlerin pişman olduğunu okumustum bir forumda. Hele soğuk ve kar, mshveti bizi minvalinde çok şikayet vardı hatırladığım kadarıyla.


  • Fusha  (05.06.20 09:43:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.