[]

Kesme İşaretinin Doğru Kullanımı Hakkında

"Dün gece şiirlerimi Varlık Dergisine yolladım." cümlesinde kesme işareti kullanılmaması doğru bir kullanım mıdır?

TDK'nın tdk.gov.tr linkini açtığımda özel adlara gelen durum ekleri kesme işaretiyle ayrılır yazıyor. Altındaki örnekte de "Resmî Gazete’de" örneği mevcut. Biraz aşağılara indiğimde kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılmayacağı yazıyor. Buna misal olarak da "Türk Dil Kurumundan" deniyor.

Şimdi Varlık Dergisi bir özel ad. Öte yandan bir kurumu da ifade etmiyor mu? Kurumu ifade etmesi ve kesme işareti kullanılmaması için "Varlık Dergisi Anonim Şirketine" mi demek gerekiyor yoksa? Kafam karıştı.

 
Burada özel isim olan Varlık Dergisi değil ki, Varlık. Yani Varlık'a gönderdim dese kesmeyle ayrılır ama diğer türlü kesmeyle ayrılmasına gerek yok. Varlık Dergisi deyince michael jackson şarkıcısı gibi oluyor biraz.


  • angelus  (02.06.20 15:11:02) 
Aa doğru ya. O halde "Varlık Dergisi" değil "Varlık dergisi" şeklinde yazmak gerekiyor.

tdk.gov.tr C maddesi 21'inci bendin ilk uyarısına göre.
  • vedatchilipeppers  (02.06.20 15:30:15 ~ 15:32:41) 
Tabii küçük harfle başlamak gerekiyor:

"UYARI: Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tab­losu vb"
  • angelus  (02.06.20 15:43:05) 
angelus +1

Resmi Gazete derken büyük harf ve kesme işareti kullanıyoruz çünkü ''Resmi Gazete'' bir bütün olarak özel ad.
  • kostüm çok güzel prenses misiniz  (02.06.20 15:58:58) 
Kullanım yerine göre değişir:

tdk.gov.tr
  • Sellim  (03.06.20 01:39:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.