[]

Sars-cov-2 öldürücülüğünü kaybediyor diyebilir miyiz ?

İspanya ve Fransa'nın covid-19 istatistiklerini incelerken birkaç ilginç durum gözüme çarptı.

Mesela, Fransa'da 20 Nisan'da aktif vaka sayısı yaklaşık 92 bin civarı, günlük ölüm sayısı ise 547. Şu an Fransa'da aktif vaka sayısı 91.725 ama günlük ölüm sayısı 31. Aynı şekilde İspanya'da, 30 Mart'ta aktif vaka sayısı yaklaşık 63.5 bin, günlük ölüm sayısı 913. Şu an ise aktif vaka sayısı yaklaşık 62.5 bin, fakat günlük ölüm sayısı 70 küsür (son birkaç gündür ölüm verisi girilmediği için son günlerin ortalamasını aldım).

Şimdi bu ölüm sayısındaki düşüklüğü virüsün öldürücülüğünü kaybetmesine mi bağlamalıyız ? Yoksa, ülkeler daha etkili tedavi yöntemleri kullanmaya başladığı için veya hastane kapasitelerini attırdıkları için mi ölüm sayıları düşmeye başladı ?

 
bence öldürebileceğini öldürdü zaten. bizler survivorlarız


  • dafuq  (02.06.20 00:45:39) 
her ikisi de.

virüs dediğimiz organizma da bir canlı ve üzerine konduğu diğer canlı ölürse, o da ölür. virüs bunun bilincinde ve sürekli evrimleşiyor. onun günler içindeki evrimi insanlar gibi büyük canlılar için milyon seneler anlamına geliyor belki de. o yüzden kısa süre içinde artık daha az öldürücü olmaya başlıyor.

tedaviler de değişti. ilk etapta çok deneme yanılma yaptılar, bir sürü farklı prosedür uyguladılar. medyadan günbegün takip ettik bunları. aradan zaman geçince hangi tedavi biçimin ne kadar etkili olup olmadığı konusunda daha iddialı olmaya başladılar.

bir de havalar ısınınca insanların zaten vücut direnci artıyor, açık hava imkanı artıyor vesair. bunlar da olumlu etki ediyor.
  • biseysorcaktim  (02.06.20 01:37:27) 
komplo teorisyeni olmak istemem ama devletlerin rakamları sabunlayacağını düşünüyorum ben. çünkü çarklar dönerken insanların önüne binli sayılarda ölüm koyarsanız kaos çıkar, patronlarını boğazlar çalışanlar.

Tabi tedavi konusunda edinilen tecrübe ve insanların erken semptom döneminde başvurmaları da bir etken. ayrıca yoğun bakım kapasiteleri de boşaldı artık, koridorda ölen insan görüntüleri yok.
  • sarcophagus  (02.06.20 09:22:16) 
bu virusten ölme olasılığı maruz kaldığın virus yoğunluğuna göre değişiyor diyordu uzmanlar. eğer sosyal mesafe ve hijyen ile böyle devam edilirse ilk aylardaki gibi ölümler çok olmayacaktır. virüsün öldürücüğü azaldı diye birşey henüz söylenmedi bilimsel açıdan.

bunları yaş, altta yatan hastalık ve şu anki tedavi yöntemlerinden ayrı olarak söylüyorum.
  • false pretension  (02.06.20 11:08:59) 
(whatsapp sesli mesajları gibi oluca ama)
Arkadaşımın profesor/doçent sağlıkçı ailesi var onlarla yakın zamanda konuştuk. Virüsün öldürücü olanlarının ölen insanlarla beraber kaybolduğunu ve artık nispeten mutasyona uğramış versiyonunun olduğunu düşündüklerini söylediler. Bulaşma/hastanelik etme durumları aynı, sadece öldürmüyor.

  • lcha  (02.06.20 11:18:18) 
bu arada evrim dediğimiz şey Icha'nın yazdığı gibi oluyor. birseysorcaktim'in yazdığı gibi olmuyor. virüs hiç bir şeyin bilincinde değil.


  • dafuq  (03.06.20 00:06:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.