[]

125 yaşında koronayı yenen kadın haberi doğru mu?

haber: www.birgun.net

haberi gördükten sonra "dünyanın en yaşlı insanı kaç yaşında ki? dünyanın en yaşlı insanı olmalı o zaman bu kadın ama öyle bir haber görmedik" diyerek internette arama yapınca şöyle haberler çıkıyor mesela ("dünyanın en yaşlı insanı 117 yaşında"): www.milliyet.com.tr


 
haberde "nüfus kayıtlarına göre" deniyor. bu teyze 125 yaşında görünmüyor. en yaşlı değildir. eskiden nüfus kayıtlarında hata çok yapılıyordu.


  • lesmiserables  (01.06.20 15:17:50 ~ 15:18:22) 
Şimdiye kadar belgelenmiş olarak en çok yaşsmış kişi bile 122 yaşında vefat etmiş görünüyor. Bir hata var gibi, tıklanma uğruna yapılmış bir haber gibi, yaşı değil sonuçta yazgı hatası bu.


  • kullanıcıadımbuolsun  (01.06.20 15:20:00) 
Haberlere de çıktı teyze, nüfus kağıdını gösteriyordu. Kadının hiçbir rahatsızlığı yokmuş.


  • geçerkenugradım  (01.06.20 15:39:29) 
@lesmirables: nüfus kayıtlarında hata yapılma olayı benim bildiğim şöyle oluyor: kişi doğuyor ama köyde vs. oldukları için hemen nüfusa kaydettiremiyorlar ve 1-2 sene sonra kaydettiriyorlar, dolayısıyla olduğundan birkaç yaş küçük gözüküyor o kişi ama bu durumda tabii ki kişinin olduğundan büyük gözükmesi (kağıt üstünde) mümkün değil.

bu olayda başka türlü nasıl bir hata yapılabilir bilemedim. nüfus memurları isimlerde çok hata yapıyordu ya acaba doğum tarihini yazarken mesela 1915 yerine 1905 falan mı yazdı ama hiç böyle tür bir hikaye duymadık.
  • ahm1  (01.06.20 16:52:54) 
Belki annesinin veya teyzesinin vs kimliğini kullanıyordur herhangi bir sebepten dolayı


  • sys coyg  (01.06.20 16:57:00) 
Olduğu yaştan büyük olması şöyle oluyordu eskiden

Özellikle köy yerlerinde bebek e çocuk ölümleri çok fazlaydı ve nüfusa kaydettirmek, ölüm olursa bu işlemlerle uğraşmak zordu. Çocuklara okul zamanına dek nüfus kağıdı çıkarmak ender rastlanirdi.

Dolayısıyla bir abi veya abla öldüğünde ailedeki yeni bebek onun nüfus kağıdını alırdı.

Böyle bir kaç hikaye duymuştum. Böyle bir durum olabilir.
  • Sahikaa  (01.06.20 17:49:22) 
@ahm1

olduğundan büyük görünmesi neden mümkün olmasın? bizzat annem nüfusta 3 yaş büyük görünüyor. kadının 125 yaşında olmasının başka ne türlü bir açıklaması olabilir
  • lesmiserables  (01.06.20 18:19:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.