[]

2001 krizi ve sonrasi

Sözlükte birisi böyle bir entry yazmış da, bi tür entryleri hep görüyorum aslında o dönemlerle ilgili çok bilgim yok hep kulaktan dolma. O yüzden burada sormak istedim mesela bu entryde yazılanların hangisi ne kadar doğru ne kadar yanlış, tarafsız bir şekilde factlere dayalı yazabilecek olanlar çıkarsa memnun olurum.



"2001 ekonomik krizi. 27 banka battı, finans sitemi çöktü. gecelik faiz yüzde 1600’lere fırladı. enflasyon yüzde 100’lere yakındı, dolar bir gecede yüzde 100 arttı. kişi başı milli gelir 2 bin dolar civarlarındaydı. imf’den alınan borcun faizini yine imf’den borç alarak ödeyebiliyorduk. üretim yok denecek kadar azdı, ihracat şimdinin 10’da 1’i bile değildi. memur, emekli sefil durumdaydı, memur maaşları ödenemeyecek duruma gelmişti, emekliler maaş sıralarında can veriyordu. sosyal güvenlik çökmüş, sağlık sitemi iflas ermişti. hastaneler mezbelelikti, muayene olmak için geceden sıraya girilir, ilacını alamaz, ameliyat için bıçak parası öderdin. esnaf kepenk kapatmış, iflas etmiş, yazar kasa atacak duruma gelmişti. bugün aldığını aynı fiyata yarin alamazdın. her gün terör olayları olur, şehit verirdik. derme çatma karakollarda askerlimiz ölüme terkedilirdi. faili meçhuller, mafya olayları olağandı. savunma sanayi dışa bağımlıydı, yerlilik oranı yüzde 10’lardaydı, kıçı kırık heronlar için israil’e sakso çekmediğimiz kalmıştı. daha o kadar çoook şey var ama yoruldum. şimdi ise bankacılık finans sistemimiz tarihte olmadığı kadar sağlam. enflasyon yüzde 10’da (2013’te yüzde 5’e düşmüştü), faizler yüzde 11’de (geziden önce yüzde 4’e kadar düşmüştü), kişi başı milli gelir 10 bin dolara yakın, ihracat geçmişle kıyaslanmaz bile, oecd ülkeleri arasında gsmh’a göre borcu en düşük oranda olan bir iki ülkeden biri türkiye, yapılan yatırımları (ulaşım’ sağlık, teknoloji vs.) saysam bir saat boyunca yazmam lazım. savunma sanayinin yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaşmış, kalekollar, ihalar, sihalar, tanklar, uçaklar, tüneller, metrolar, otoyollar, hastaneler, okullar vs. almış başını gitmiş, bir de gezi gibi, 15 temmuz gibi olaylara maruz kalmış, 4-5 yıldır aleni ekonomik operasyon yapılan bir ülkede olmuş bunlar. başka bir ülke olsa batmayı bırak çoktan parçalanırdı. suriye’de libya’da akdeniz’de olan bir türkiye. ve en son korona sürecinde dünya ekonomileri küçülürlen türkiye yüzde 4.5 büyümüş."

 
gezi'ye kadar yer yer abartili ama dogru, gezi'den sonraki kisim klasik almanya bizi kiskaniyor havasinda gecen algi ve kara propaganda.


  • baldur2  (30.05.20 11:29:49 ~ 11:30:58) 
2001 kriziyle ilgili dönemde abartı yok eksikler çok. 60 lardan bu yana en sert krizdi ülke icin.
Bugünkü tablo elbette o kadar pembe değil. Türkiye'nin yüzde 4.5 büyümesi de Ocak subat Mart yani ilk çeyrek verileri. Mart nisan Mayıs'ta küçülme olacak. İkinci ceyregin açıklanmasına daha 3 ay var.

  • gurur  (30.05.20 11:32:46) 
90lar bombok yıllar. Her anlamda felaket. 2001 krizi muadilleri ile kiyaslanamayacak kadar derin bir krizdi.
2008-2013 (geziye kadar) boktaki bir vaha olarak adlandirilabilir. Nispeten iyi bir dönem.
Gezi sonrası ise boktan yillar.
Kısaca böyle özetleyebiliriz. Daha derin yorumlar hem burada hem internette bulunabilir.
  • allah yazdiysa bozsun  (30.05.20 11:39:13) 
Yazida "o devir" olarak bahsedilenlerin en az yarisi hala mevcut. Yazan arkadasin ekonomi konusunda en ufak bir bilgisi olmadan salladigini hic anlamasak bile korona surecinde Turkiye'nin buyudugunu iddia etmesinden anliyoruz.


  • dunal  (30.05.20 14:19:07) 
Sikinti surada 2001 ve öncesi dönemde durum gerçeği yansıtıyor ama2011 ve sonrası donem ise tamamen algı. Enflasyon işsizlik gibi makro ekonomik verilerde Tüik verileri gerçeği yansıtmıyor. Enflasyonun resmi rakamla %10 açıklanması hiç bir şey ifade etmiyor kimse için. sadece hükumetin verileri nasıl manipüle ettiğini gösteriyor. Cunku 100 lira ile tum eksigi goren adam bugun marketten 4 parca ürün aldığında tükeniyor. Kesinlikte bir gelişme yok artık işsizler üni mezunu. Söyle de bir durum var ihracat hacmi tüm dünyada arttı buna gore ihracat rakamının yükselmesi degil niteliği önemli ancak tr burada da bir arpa boyu yol gidemedi. Bist 100 desen güven yok ve 2008 öncesi döneme geri dönmüş durumdayız. Bugün evini gecindiremedigi için kendini yakan insan var daha önce yazarkasa atılıyordu ama birisi haberlestirilip gündem olmasına izin verilmiyor. Kısaca 2001 den çok da farklı değiliz.


  • shbz  (30.05.20 15:13:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.