[]

İstanbulda kiralık eve çıkarken

20 yaşın üstündeki binaları direkt elemeli miyim?
Beğendiklerim ve cebime uygun olanlar genelde 20-25-30 yaşındaki binalardan çıkıyor.
İlla yeni bina olması için çabalamalı mıyım? Depremde bu binalar öldürür mü? Yeni binalara göre çok büyük farklar yaratır mı?


 
Ben şuan 20yaş üstü bir binada oturuyorum ama binaya ve bölgeye güveniyorum. Sen de mesela fay hatları üzerindeysen çıkma derim eski binaya, zemine ve eve göre karar ver.


  • solenkol  (28.05.20 21:13:30) 
deprem yönetmeliği 99 depreminden sonra değişti. mesela yapının depreme dayanımı konusunda en önemli etmenlerden biri olan nervürlü demir kullanımı veya mininum beton sınıfı gibi olan hususlar bu tarihten sonra zorunlu kılındı. bu tarihten önceki binalar da bu zorunluluklar olmadan yapıldı. isteyen düz demir kullandı ki çoğu da böyledir. yani işin aslı budur buna göre karar verin. öyle yapılırken başında durmuşlar, buranın zemini sağlam, yok bizim binaya bişey olmazlarla olmaz yani bu iş.

illa ki eski binaya çıkılacaksa, "en azından" deprem risk haritasına göre düşük riskli olan bölgeden seçilebilir. eski binalar arasında çok katlı bazı binalara güvenilebilir. yüksek katlı yapılar genelde perde beton sistemi ile yapılırlar ama yine de temeli nasıldır bilemezsiniz. kötünün iyisi bu şekilde bulunabilir.

ancak yine de gerekirse ufak bir ev ama 99 dan sonra yapılmış olması gözetilmeli.
  • belirsizlik  (28.05.20 22:03:36 ~ 22:04:42) 
semtine göre değişir
nişantaşında ölünmez (fay tehlikesi yok)
avcılarda ölünür.
  • Corc  (28.05.20 22:06:16) 
Nişantaşının zemini avcılar a göre iyi diye bişey olmayacağını zannetmeyin
Sırt sırta yapılmış o binaların çoğu birbirine hasar verecek. Merak eden "binalarda çekiçleme (hammering/ pounding damages) hasarları" diye aratabilir. Ayrıca malzeme kalitesi yerlerde olan eski binalarda korozyona bağlı bozulmalar da fazladır.

Eski eve çıkmaya mecbur kalırsan nişantaşı avcılara göre iyidir evet ama göktürk de nişantaşına göre iyidir. Yani kuzeyden bakmaya çalış. Az katlı ve kat yükseklikleri aynı olan (yani giriş katı dükkan falan olmayan) yanındaki bina ile balkon seviyeleri hizalı olan binalara bakmaya çalış.
  • sarcophagus  (28.05.20 22:30:47) 
Depremlerde yan bina çökerken diğer yandaki binanın ayakta kaldığı örnekler varken, "buranın zemini sağlam" geyiği yapmak abesle iştigaldir.

Zeminin sağlam olmasının binanın yıkılıp yıkılmamasıyla alakası yoktur, bölge deprem bölgesiyse zemininiz sallanacaktır. Zemininiz kayalık (sağlam) ise toprak yarılıp binanın yan yatmaz belki, ama illa ki sallanacaktır.

Binaları yıkan bu sallantıdır (rezonans mıydı), yoksa uygun teknikle bataklığa bina yapsak yıkılmaz. Ama binayı çürük yaparsak kayalık alanda bile olsa sallantıda yıkılır.

Bu güne kadar bir çok binayı yıkıp kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yaptım, hepsi de 90'lı yıllarda yapılmış görece genç binalardı, çalıştığım bölge İstanbul'un eski semtlerine göre daha genç semtler.

90'lı yıllarda yapılan binalar bile kağıt gibi yıkılırken ve tamamı yıkımdan önce testlerde çürük çıkarken, 70'li 80'li yıllarda yapılan binalara "buranın zemini sağlam" diye güvenmek çok saçma.

Eski binalar deprem olmadan kendi kendine yıkılmaya başladı, bir kaç örneği mevcut. Önümüzdeki yıllarda da maalesef çokça örneği olacak.

Hatta yıktığım binalardan birini mal sahibi zamanında kendisi için yapmıştı, zamanın kalfa/müteahhitlerinden. Kendi oturacağı için malzemenin iyisini kullanmış, çimentoyu bol demiri sık kullanmış.

Binadan numune için karot alınırken, betonun içinin ve demirin çürük halini gördüğünde şaşkınlığının fotoğrafını çekmek lazımdı.
  • John Bloor  (29.05.20 11:13:47) 
binanın yeni ya da eski olması önemli ama asıl etken zemin.illa yeni bina değil de sağlam zemin diye çabalamak daha doğru olur.
1940 yapımı, sağlam zeminde malzemesinden çalınmamış bir bina (salak komşular müteaahite verdiler) çürük zeminde yapılmış, demirinden çimentosundan tırtıklanmış binadan kesinlikle daha iyidir.

  • tururo  (29.05.20 11:36:52) 
evet elemelisiniz.
nişantaşında tarihi taş evlerden birine ya da nebilim galatada doğan apartmanına falan taşınmayacaksanız ki onlarda da deprem değilse bile tesisat vs problem yaratır sürekli.

evet, yeni bina; 0-15 yaş için çabalamalısınız.

evet, istanbulda eski binalar depremde öldürür. o evlerde depreme yakalanıp şans eseri ölmeseniz bile sizin enkaza, sokağınıza vs ulaşamaz ekipler(ekipler, hangi ekipler?) depremden sonra.

bişey olmaz diyenler ya 99 depremini yaşamamıştır, ya dümdüz akılsızdır ya da kendini kandırıyordur aksi mümkün değil.

sevgiler.
  • jimjim  (29.05.20 11:46:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.