[]

DIY metal forging

Youtube, Instructables gibi mecralarda ahşap işleriyle ilgili muazzam detaylı anlatımlar var. Örneğin nerede vida, nerede çivi, nerede tutkal daha doğru olur, hangi işlem hangi sıralamayla yapılıyor gibi detayları ya fonda şifahi olarak ya da altyazıyla anlatıyorlar. Hatta planları bile paylaşıyorlar (bazıları ücretli olarak). Metal plaka ya da atık metal parçalardan bıçak vs yapan bir tayfa var. Adamlar neyi nasıl yaptıklarına, hangi sırayla yaptıklarına, hangi materyalleri kullandıklarına dair hiçbir şey söylemiyor. Özellikle gizliyor gibi de değiller ama zahmet etmiyorlar sanırım. Instructables'ta kaynakla ilgili bir eğitim serisi buldum ama klasik anlamda demirciliğe dair hiçbir eiğitici ya da en azından aydınlatıcı materyal bulamadım. Bilen eden var mı?




 
bu dayi iyi anlatiyor
www.youtube.com

  • rm  (26.05.20 23:35:34) 
bıçak yapmanın çok basit bir yolu var da o yüzden zahmet etmiyorlar.

1- işleme
2- sertleştirme (hardening)
3- ısıl işlem (heat treatment)

belirli metallerin elementel kompozisyonlarını bilmediğim için malzeme seçimi konusunda yardımcı olamayacağım ama bıçak yapmak için ısııl işlem görebilecek bir malzeme seçmek gerekiyor. bunlar da genelde ferrous metals dedigimiz demir, paslanmaz çelik, 4150, 4140 falan gibi alaşımlar oluyor.

eğer başlangıçta kullanacağımız malzeme eğe gibi daha önce sertlestirilmiş bir malzemeyse bunu yumuşatmamız lazım, yani "annealing" denen işlemi yapmamız lazım. 1500 derecelik bir fırına koyup malzemenin kalınlığına göre değişen bir zaman diliminde ısıtıp sertliğini kaldırmamız gerekiyor.

sonra belt sander (bant zımpara) ile falan bıçak formuna getirip sertleştirme yapılıp ardından ısıl işlem yapılacak. sertleştirme işlemi metali curie sıcaklığının üzerine ısıtıp yağda veya suda ani soğutmayla oluyor. ardından ısıl işlem de yaklaşık 250 derece fırında yavaşça ısıtarak kırılganlığını almak için yapılıyor. burada amaç metali martensite austenite pearlite gibi kristal yapılarından geçirerek mümkün olan en sert yapısına ulaştırmak.

benim youtube'da takip ettigim bir ton metalwork kanali var.

onlardan biri de bu mesela.

www.youtube.com
  • chezidek  (27.05.20 01:17:21) 
@chezidek yaklaşık olarak bu adımları bana anlatır gibi anlatan biriydi aradığım. çok teşekkür ederim. diğer kanalları da alabilir miyiz?


  • yalnizanlasilmisadam  (27.05.20 04:06:01) 
rica ederim, ne demek.

bunlara da bakabilirsin.

www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com
  • chezidek  (27.05.20 16:46:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.