[]

Kedim tuvalet kabininden kaka çıkarmaya başladı.

Kedim (dişi) bir yılın sonunda durduk yere tuvaletten kakasını çıkarmaya ve onunla top gibi oynamaya veya onu bir yerlere saklamaya başladı. Artık dolapların altından şurdan burdan kaka buluyoruz. Tuvaleti kapalı önden girişli bir kabindi ve buna rağmen çıkarıyordu, bu sefer tepeden girişli tuvalet kabini aldık patisiyle ittirerek çıkaramasın diye, bu kez ondan da çıkarıyor. Sanırım kakayı ağzına alıp kakayla birlikte yukarı zıplıyor başka bir ihtimal göremedim. Aşıları tam, tuvaletini düzenli temizliyoruz (temiz tuvalete kaka yapıp onu çıkarıyor) maması gerçekten en kaliteli mamalardan biri, agresif olmayan, sevecen, oyuncu bir kedi (cins değil sokak kedisi) ve evde oyuncaktan bol bir şeyi yok. Fakat bu kaka olayını özellikle yapıyor, bir şey mi anlatmaya çalışıyor ya da bunun özel bir anlamı mı var, bir problemden dolayı mı bunu yapıyor bilen var mı? Bu durum bizi çok zorlamaya başladı.

Ek bilgi 1: Evde bir dişi kedim daha var 3 yaşında (o da sokak kedisi) ve ikisi bir yıldır birlikte yaşıyorlar gayet iyi anlaşıyorlar hiçbir sorunları yok. 3 yaşındaki kedimin böyle bir huyu yok.

Ek bilgi 2: Kaka suçlusu kedinin fotoğrafını koydum.

 
tam da kaka tasiyan tipi var kedide iyi olmus koydugunuz (hakan tasiyan gibi oldu fjdf)

ya hic bilmiyoum psikolojik bir durum var midir ama hemen yaptiginda sulu olmuyor mu kaka? hemen temizlemek isteseniz bile kurege filan bulasiyor. agzinda tasima fikri biraz igrenc geldi.

kollasaniz ve kakaden donerken is ustune basip azcik azarlasaniz? bu hayvanlar anliyor azarlamadan. hatta gazete ile vurmak da can yakmasa da etkili oluyormus. allahim ne kotu bi garibana siddeti konusuyor olmak, ama napalim.
  • yoggi  (26.05.20 13:00:13 ~ 13:00:37) 
www.seniorcatwellness.com
Çeşitli nedenler ve çözümler öneriyorlar, hangisi geçerlidir bilemedim. Oynamak için çıkarıyorsa kediyle gün içinde daha sık oynayın (sarılmak sevmek dışında, hareketli oyunlar) yorun hayvanı diyor.

  • kobuzchu kiz  (26.05.20 13:08:24) 
Catnipli oyuncaklar alıp teker teker verebilirsiniz bence, evde ne kadar oyuncak olsa da bizimkiler yeni gelenle ilgileniyor sadece.


  • hipopotamus  (26.05.20 13:09:41) 
Benimki de 6 ay civarında bir süre yaptı. 1 ay kadar sürdü sonra geçti. Belki de dönemseldir. Ne zamandır yapıyor?


  • i ve been mistreated  (26.05.20 13:59:37) 
1-kum markasını- miktarını değiştirin,

2-wcleri ayırın (2 tane olsun),

3-wc’nin bulunduğu yeri değiştirin,

4- kediyi değiştirin :)
  • bugisme  (26.05.20 14:11:12) 
kum kabı sayısı kedi sayısı+1 olmalı.
üç tane zor olabilir, ama iki kedi için bir tane kum kabı olmamalı.
en azından iki olsun.
illa biri birine, biri diğerine yapmayabilir.
yine ikisini de ortak kullanabilirler, yani ona kendileri karar verir zaten.

bir de, iki kum kabı yan yana olmasın.
mümkünse farklı odalarda olsun.

hatta durumunuz varsa sifonlu, otomatik kum kaplarından alabilirsiniz diyeceğim ama tabii fiyatlar aldı başını gitti, o yüzden diyemiyorum.

bir düzen değişikliği olsun, yani kum kabı ekleyin, oyuncak alın, biraz daha fazla ilgilenin.

bu kedicikle, diğerinden daha çok ilgilenin.
kedilerle ilgili bir şey yapacaksanız önce onunla yapın, diğeri beklesin mesela.
bol bol oyun oynayın.
bazen diğeriyle değil, sadece onunla oynayın.
kediler çok hassas değildir, diğerinin kalbi kırılmaz merak etmeyin.
ama o kendisiyle ilgilenildiğini anlayacaktır.

senior kedilerde davranışlar çok değişebiliyor.
benimki de suya ve çişe takıntı yaptı ve bana olan ilgisi çok yükseldi, yapışık değiliz ama genelde hep benim çevremde, yakınımda uyuyor.
çişini kum kabına yapmak istemiyor artık diğerleriyle, çişi geldiğinde haber veriyor, banyoya girip küvetin giderine yapıyor.
neyse ki tam deliğe denk getirdiği için hijyen açısından da sorun olmuyor, o yüzden ben de çok sesimi çıkartmıyorum.

sanırım normalde sürüden atıldıkları ya da kenarda köşede bırakıldıkları için içgüdüsel olarak bir uzaklaşma, ayrışma oluyor ve o yüzden kendilerini güvenceye almak istiyorlar.
bu davranışlar da onun etkileri muhtemelen.

edit:
ben kediyi nedense senior/yaşlı grubunda olarak değerlendirmişim, meğerse gençmiş. :)
  • blatta hiberna  (26.05.20 14:48:00 ~ 18:20:31) 
@yoggi Örneğin kakasını yapıyor, iki saat sonra daha biz temizlemeye kalmadan gidip çıkarıyor. Şimdi karantinada evdeyiz, normalde çalışıyorken eve gelince buluyoruz kakaları tabi.
Mesela dün gün içinde deliler gibi oynattım, yani özellikle yorulsun gece uyusun diye, bitap düştü uyudu hakikaten. Sonra sabah benim uykum kaçtı sabah 5 gibi uyandım (malum karantina vs. uyku düzeni mi kaldı) bi baktım bu harıl harıl kazıyor kumda, girmedim banyoya, geri döndüğümde kaka yerdeydi. Kızıyorum kızmaz mıyım, örneğin daha bu sabah kalkınca çok kızdım, yerdeki kakayı göstererek bi ton azar çektim (delilik biliyorum), ama öğleye doğru yine kaka çıkardı tuvaletinden. sayko kedi.

@blatta hiberna Bu kaka manyağını yavruyken bulduğumuzda sokakta, eve getirir getirmez ikinci tuvalet siparişini verdim, iki tuvalet kabini oldu o hafta, ama baktım birini kullanmıyorlar ikisi de aynı kabı kabini kullanıyor, bir ay boyunca bir değişiklik olmayınca ikinci kabini kedisi olan bir arkadaşa hediye ettim. Şu anki üstten girişli tuvalet kabini dev gibi, ferah, sinir bozucu dar değil, normalde bahçede yaşayan iki üç kedi rahat kullanabilsin diye dizayn edilmiş baya büyük, eski önden girişli kapalı kabin de kilerde bekliyor, yıkadım kaldırdım. Sifonlu olanları da defalarca inceledim ama gerçekten inanılmaz pahalı, ama galiba ondan almaya doğru gidiyor gibiyiz. İnan ki çok ilgileniyoruz, hayatımız onlar zaten, bütün planlarımızı, her şeyimizi onlara göre ayarlıyoruz, ne kadar yorgun olursak olalım onlarla oynamadan onların stresini almadan geceyi sonlandırmıyoruz. Küvete çiş çok enteresanmış :) Benim ikisi başta anlaşamadı, ikisi de dişi olduğundan bir rekabet başladı, ama sonra ısındılar birbirlerine, eşit mama, eşit özen gösterirken bu kaka olayları yüzünden bir tanesiyle fazla ilgilenmek durumunda kaldım.

@hipopotamus catnipli oyuncak da var evde :(

@i ve been mistreated iki aydır yapıyor. Üstten girişli kabini alınca bir hafta yapmayı kesti, çünkü patisiyle ittirerek çıkaramadı. Sonra sanırım öğrendi, ağzıyla taşımasından başka bir yol göremiyorum, diğer türlü kakayı cebine koyup kutudan atlaması lazım.

@bugisme :)

@kobuzchu kiz çok teşekkür ederim hemen inceleyeceğim.

Yani komik bir durum gibi geliyor insana ama gerçekten her yerde (sadece kum kabininin dışında önünde değil) minik kurumuş kakalar bulmak çok sinir bozucu :) Bir de ısrarla yapıyor yani bazen yakalıyorum kakayı çıkardıktan 10 sn sonra orada basıyorum onu, parmağımı sallayarak bir güzel azar çekiyorum kakayı gösterip, ama yarım saat sonra yine yapıyor:) Başından beri yapıyor olsa diyeceğim huyu bu, bulduğumda 3 aylıktı ve 10 aydır benimle, yeni çıktı bu huy.

Güzel cevaplar için teşekkürler, bu konuda yeni fikirlere ya da çözüm önerilerine açığım.
  • ring of gyges  (26.05.20 17:34:16 ~ 17:53:13) 
kumun yapısını ya da kokusunu beğenmiyor olabilir. bu olay başladığında kum değiştirmiş miydiniz? cidden deli bu kediler, kedilerimiz.


  • 9kuyruklukedi  (26.05.20 19:03:15) 
@9kuyruklukedi kumda bir değişiklik olmadı. Daha doğrusu çok fazla kum değiştirdim yıllar boyu, ta ki f/p açısından ideal olanı bulanakadar. Düşünüyorum da bu kaka çıkarma olayı bu kum değişikliklerine rastlamıyor. Gerçekten deliler ama.


  • ring of gyges  (26.05.20 19:10:32 ~ 19:11:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.