[]

tadıyor?

"bu yemek (bana) güzel tadıyor, şu içecek güzel tadıyor" (tadı güzel anlamında)

bu anadolu'da yaygın bir kullanım mı? bir kişiden duymuştum, geçen iki dakika açtım camfrog sönmez de bir şeye "güzel tadıyor" dedi.

almancadan birebir çeviri gibi bir kalıp. ilginç.

 
ilk defa duydum ve rahatsız etti.


  • sutlu nescafe  (26.05.20 11:58:19) 
Muhtemelen kendi ekosistemlerinde bir dil geliştirmeye çalışıyorlar, acayip itici geldi yalnız


  • paramolacak  (26.05.20 12:00:51) 
"Yapıyor olacağım" kalıbına benzer şekilde İngilizce'den Türkçe gramere uyarlanmış duruyor (That food tastes good). İlk kez duydum, çirkin geldi.


  • crown  (26.05.20 12:03:20) 
"almancadan birebir çeviri gibi bir kalıp."
tam da bunu yazacaktım. "alamancı"sı bol bir yerde yaygınlaşmış olabilir.

  • ganbatte  (26.05.20 12:09:53 ~ 12:10:05) 
anadoluda yaygın mı bilmiyorum ama doğma büyüme istanbullu biri olarak benim nadiren de olsa denk geldiğim ve bazen de yanlışlıkla kullandığım bir kelime (fiil demeye elim gitmedi). kullandıktan sonra kulağımı tırmaladığından kendimi düzeltiyorum tabii.

misal biri çorba yaptı, tadına bakmamı istedi ve "tadı nasıl" diye sordu. çorbada da salça tadı baskın diyelim. "tadı salçalı" demek çok güzel olmayacağından "salça tadıyor" diyebiliyorum. normalde salçaya ilişkin eleştiriyi tadı sorulmadan yapacak olsam belki direkt "salçayı çok mu koydun, salçayı pişirmedin mi" gibi farklı şekillerde durumu dile getirecekken herhalde yapan kişinin soruda "tat" kelimesini kullanması cevabımda benim de "tat" dememe neden oluyor.

şimdi eşime de söyledim, kendisi istanbullu ve o bu kullanımın yanlış olduğunu dahi fark etmemiş daha önce. :)
  • okuyamıyom ben ya  (26.05.20 12:16:55) 
(Schiebedach)Şıpıdaklı amcaların gurbetçi çocuklarının dili gibi geldi bana da.


  • buf-e kür  (26.05.20 12:20:00) 
Malatyaliyim ve doğu illerini çok gezdim, ilk defa duydum bu kelimeyi.
Tatmak bile kullanılmaz doğuda. Tadına bak derler.

  • etna  (26.05.20 14:35:02) 
hic duymadim garip geldi.


  • in vino veritas  (26.05.20 14:51:51) 
www.youtube.com

şu videoyu 15 saniye izleyin, aklınızda hiç bir şüphe kalmayacak.
  • hem şişko hem deli  (26.05.20 15:15:23) 
30 küsur yıllık iç anadoluluyum. hiç duymadım +1


  • cekcekli  (26.05.20 15:31:25) 
Almancılar doğal olarak Almanca etkisinde konuşabiliyorlar. Belçika’da yaşayan arkadaş metroya bin yerine metroyu al diyor mesela. Bizim köyde de patlamış mısıra pap denir mesela. Tahminim Almancılardan o şekilde öğrendikleri yönünde.


  • le jeune turc  (26.05.20 16:29:16) 
40 yıllık konyalıyım hiç böyle bir şey duymadım.

konya/mersin/adana/antalya dolaylarının laflarını bilirim, böyle bir şey yok; uydurma yalan dolan.
  • chezidek  (27.05.20 02:18:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.