[]

hiç geçmeyen ishal

37 yaşımdayım, çocukluğumdan beri dışkılamamla alakalı sorun yaşıyorum diyebilirim. çok uzun süre, belki altı yaşıma kadar altıma kaka yapabiliyordum. yani sürekli değil ama yapıyordum. ortaokul zamanlarında biraz düzelmiş olabilir. lise başları da öyle ama bildiğimiz kalıp halde dışkılamaktan çıkıp tam su gibi de değil, kıvamlı bir katılıkla dışkılamaya başladığım dönem lisenin ortalarına doğruydu. hatta o zamanlar evden kahvaltı yapıp çıkıyordum, bazen yolun ortasında eve dönüp tuvalete giriyordum tutamayıp. üniversitenin ilk yılında kıl dönmesi başladı makatımın üst kısmında. ameliyat oldum ve ameliyattan sonraki üç gün dışkılayamadım. babam par yavşanı diye bir şey içirdi bana iyi gelir diye. o günden sonra kıvamı tamamen su kıvamında oldu dışkılamamın.

bazı dönemler, örneğin askerliğin ilk üç ya da dört günü, ya da üniversite yıllarımda bir kaç haftalık dönem vs. normal kıvamda dışkıladığım olmuştur. bir dönem aşırı ot kullandığım bir dönem, aynı zamanda çok az yemek yediğim bir dönem, bir kaç ay boyunca düzelmişti. zaten neredeyse hiç yemiyordum ve tuvalete de az çıkıyordum. iki üç günde bir. o zaman da yine düzelmişti.


hastaneye tabi ki gittim. gayda ve kan testleri yapıldı farklı dönemlerde. mikrobik bir şey çıkmadı. hatta bir doktor psikoloğa yönlendirdi. ama faydası olmadı. farklı zamanlarda psikiyatristlere gittim, antidepresanlar kullandım, değişen bir şey olmadı. bununla ilgili yaşadığım en ilginç deneyim de şuydu. alakasız başka bir sebebten (idarr yolları enfeksiyonu) antibiyotik kullandım. Ciprasid ve tedradox. bu süre boyunca tamamen normale döndü dışkılamam. bildiğiniz kalıp gibi yani, standart sağlıklı kaka. ama ilaç kullanımı bitince normale döndü.

bu zamana kadar bende huzusursuz bağırsak sendromu vs gibi bir şey yaşadağımı düşünüyordum (belki hala öyledir) ama bu antibiyotiklerle düzelmesi, bırakınca tekrar normale dönmesi ilginç geldi. daha önce defalarca yapılan tahlilerde mikrobik bir şey çıkmamıştı, o yüzden antibiyotiğin buna etki ediyor olması da anlmasız. 37 yaşındayım dediğim gibi, gittiğim bir çok doktor vücut yapıma bakarak bu kadar zamandır ishal olmama anlam veremedi. hatta bir tanesi kolonoskopi istemişti (ki aylar sonrasına randevu verdikleri için sanırım uğraşmamıştım) sevk kağıdına iki yıldır ishal diye not düşmüş, inanmamış bana.

uzatmayayım, bilgisi olan arkadşalardan bir şeyler duymak isterim, iyi günler.

 
kefir ya da yakult denedin mi daha once?


  • rm  (25.05.20 08:47:06) 
yediklerine göre dışkılamanı kontrol ediyor musun? örneğin incir sağlıklı falan gibi görünür ama iki gün üst üste yiyince senin bahsettiğin gibi dışkılatır. benzer şekilde çikolata, çikolata kreması, fındık-fıstık ezmesi vb. ürünler de aynı etkiyi yapar. bunun gibi öyle gıdalar var ki düzenli olarak tüketiyorsan, mesela çok lifli de beslensen, çok su da içsen, dışkılaman o kıvamda olmaya devam eder. bence bu dönemde yediklerini bir kontrollü deney gibi yemende fayda var.


  • malheiros  (25.05.20 09:28:14) 
hergün bir miktar haşlanmış patates yemeni öneririm.


  • asuman necla latif banu  (25.05.20 10:50:40) 
bahsetmişsin zaten huzursuz bağırsak sendromundan. IBS. benim aklıma ilk bu geldi. onlarda da gün boyu sıkça bahsetttiğin kıvamda oluyormuş diye duydum.

ama bununla başeden arkadaşıma göre, glutenden ve laktozdan uzak duruyor, kefir veya probitoyik şeylerden de uzak duruyor, peyniri hatırlamıyorum, bu sayede kontrol edilebilir seviyede oluyormuş.

dene derim, bi hafta yukarda yazdığım şeylerden sıfır miktarda ye. farkedilir bence.
tabi en iyi çözüm diyetisyene danışmak.
  • sttc  (25.05.20 12:19:27 ~ 12:19:36) 
Beslenme alışkanlığını bir gözden geçir, lifli gıdalar çok mu tüketiyorsun yada aşırı sulu? Bilmediğin alerjin olabilir glutensiz beslen bir süre kendini gözlemle. Probiyotik ve probiyotik beslen deneye deneye çözüm bulabilirsiniz sanki hassas bağırsak sendromu gibi geldi.


  • Fritz-X  (25.05.20 12:21:53) 
Bağırsak mikrobiyatasının dengesiz olmasından kaynaklanan bir durum. Saglıklı gaita nakli ile hızla ve tamamen düzelebiliyor. Bir an önce yaptırın. Çünkü sağlıksız bagırsak mikrobiyatası, alzheimer, parkinson, demans gibi hastalıkların en temel sebebi. Geçmiş olsun.


  • alex  (25.05.20 14:16:24) 
Ben de aynı durumdayım yıllardır çok sıkıntı çekiyorum. Bağırsak floram bozuk diye tahmin ediyorum. Hekime gitmedim.

Dönem dönem katı dışkılarım ama çoğu zaman ishal. Probiyotik kullandığımda tekrar normale dönüyor.

Çölyak da olabilir belki. Sizin hesap ben de önümdeki işleri toparlasam gidicem doktora.
  • elitoangelito  (25.05.20 14:48:39) 
kendi cevabını kendin vermişsin. O kadar yazmışsın yazının en sonuna gelince birazcık sinirlendim. bağırsak ile ilgili uzun dönemler şikayeti olan 37 yaşına gelmiş bir birey nasıl doktorun da önermesine rağmen KOLONOSKOPİ olmaz ve buradan sebep sorar ilginç. Yani bu “ arkadaşlar dışarıda bir araba sesi geliyor, sizce o arabanın markası nedir?” demek gibi birşey. Pencereden baksanız göreceksiniz halbuki.

Bağırsak ihmale gelmeyecek kasar ciddi bir organdır.

not: 10 yıldır ülserarif kolit teşhisi olan babaya sahip birisiyim.
  • bugisme  (25.05.20 19:50:25) 
bu arada ekleme yapayım, yukarıda bazı arkadaşlar diyetisyen, yeme içme alışkanlığı vs. demiş. Senin ilk yapman gereken GASTROENTROLOJİ bölümünden bir randevu alıp bunları ona anlatman, sonrasında tahlil-tomografi-ultrason- kolonoskopi, artık hangisi uygunsa yapıp sebebi ; ibs, Uk, crohn, gluten intoleransı, kanser mi artık neyse teşhisin konulur.


  • bugisme  (25.05.20 19:54:51) 
çölyak olabilir, gastroentoroji'ye gözükmelisin.


  • hayaletimsi  (25.05.20 19:56:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.