[]

Küresel ısınmayla ilgilinen arkadaşlara soru

Ben şimdi en iyi ihtimalle 80 sene sonra ölecek biri olarak bunu neden umursamalıyım?

Okuyorum, tamam efektleri şu bu, tamam nedenleri de bunlar bunlar. Çözüm için de X,Y,Z yapmamız gerek. Hepsini anladım, çok güzel.

Ama bir kaynak da çıkıp senin hayatında şu değişecek demiyor (deniz kenarında oturan insanlar hariç) veya ben bulamadım.

Şimdi ben benim hayatımda 10,20,30, 60 senede bir şeyler yaparsak neler olacağını ve yapmazsak neler olacağını gösteren bir kaynak bulamaz mıyım?

 
iki farklı düşünceden bahsediyorsun sanırım, ben öleceğim o yüzden sonuçlarına ben niye dikkat edeyim ki diyorsun. sonra da senin hayatına olacak etkisinden bahsediyorsun. ilkinin cevabı ayrı, ikincisi ayrı.

ilkinin cevabı: bunu umursamalısın çünkü sorumlusu sensin; kullandığın araba, deodorant, elektrik, kırmızı et bunların hepsi küresel ısınmayı hızlandıracak üretim düzeninden geçip önüne gelen şeyler. umumi tuvalete girip duvara işememe sebebin neyse bu da o olmalı.

ikincinin cevabı: küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin yol açtığı sel baskınları, toplu yangınlar yaşadığın bölgeyi etkileyebilir. deniz seviyesinin yükselmesi tek sonuç değil yani. bunun haricinde beslenme ve sağlık üzerinde de etkileri bulunuyor.

zibilyon tane kaynak var google'da, en salağa anlatanından tut en bilimsel makalesine.
health2016.globalchange.gov
www.healthaffairs.org
www.nationalgeographic.com
www.globalchange.gov
climate.nasa.gov
  • Bruce  (19.05.20 19:53:08 ~ 19:55:38) 
çünkü sen olmayacaksın ama çocukların olacak, torunların olacak.
insanlık devam ediyor sonuçta. bizim şu an geldiğimiz nokta da 1800'lü yıllarda sanayi devrimini başlatanlar.
ayrıca sence mayıs ayının ortasında 43 derece olması ile şu an sen iklim değişikliğinden etkilenmediğini mi sanıyorsun? antalyada her sene hortum ve sel olurken onlar bugün etkilenmiyor mu? avustralya 3 ay boyunca cayır cayır yandı, onlar da 80 sene sonra mı etkilenecekler?
  • halanne  (19.05.20 19:54:07) 
@Bruce, nelerin yol açtığının farkındayım. Ama neden ben sorumluyum? Benim yaptığım şeyler beni veya çevremdekileri nasıl etkileyecek?

İkincisine verdiğin cevap içinse hiçbir kaynak bugün biz GHG'leri tamamen kessek bunların olmayacağını söylemiyor. Şimdi benim bugün yaptığım hareketin etkisini ben 50 yıl sonra mı göreceğim, yoksa seneye bitip gidecek mi? Etkisini 50 sene sonra göreceksem ben ne yapayım bu işi?

@halanne, çocuk torun vs istemiyorum. İnsanlığın illa devam etmesi gerektiğini de düşünmüyorum. Ben öldükten sonra isterse kıyamet kopsun insanlık bitsin, bana ne.

Ayrıca şu an etkisini hissetmiyorum demiyorum, ben bugün bir şey yaparsam bu etki yarın olmayacak mı diye soruyorum. Eğer benim davranışımı değiştirmem bana bir şey kazandırmayacaksa ve ben hala bunları yaşayacaksam neden davranışımı değiştireyim?
  • noluyo yaa  (19.05.20 20:05:55 ~ 20:11:24) 
e diyorum ya, umumi tuvaletin duvarına işeyip çıksan bi daha o tuvalete girmeyeceksin, senden sonra kim uğraşıyorsa uğraşsın. neden yapmıyorsun bunu onu düşün, küresel ısınma konusuna da aynı sebeple yaklaş diyorum.

insanlar bencil olmayı seçebilir, kimse seni küresel ısınmayı önemsemen için zorlayamaz. ortada bir bilinç ve sorumluluk meselesi var, bu sorumluluğu almak istemiyorsan istemiyorsundur; ne duymak istiyorsun ki bizden?
"dikkat edersem olumlu etkisini ben göreceksem ederim, ama yok olumlu etkisi ben öldükten sonrakilere fayda sağlayacaksa bana ne" diyorsan biz ne diyebiliriz ki.
  • Bruce  (19.05.20 20:12:34 ~ 20:13:12) 
@Bruce, umumi tuvalet sorusunun cevabı basit. Çünkü hepimiz öyle yaparsak bu davranıştan hepimiz etkileneceğiz. Hepimiz temiz tuvalete girmek istediğimiz için birbirimizle cooperative game'de ceza korkusuyla dengeye geliyoruz ve çoğumuz bunu yapmıyoruz. Ama küresel ısınma da bu cooperative game yok (veya var mı yok mu anlamaya çalışıyorum diyelim). Eğer benim davranışım beni etkilemiyorsa, ben cezalandırılmıyorsam veya ödüllendirilmiyorsam kendim için en rahat olanını yaparım. Havuç sopa olayı. www.sciencedirect.com

Duymak istediğim benim yaşam tarzımın beni etkileyip etkilemeyeceği. Ben (veya genel olarak biz) davranışımı değiştirirsem ciddi anlamda 10-20 sene içinde bir değişim yaşayacak mıyız, yoksa önceki nesillerin yedikleri nanelerden mi etkileneceğiz hala?
  • noluyo yaa  (19.05.20 20:20:50 ~ 20:22:36) 
"Eğer benim davranışımı değiştirmem bana bir şey kazandırmayacaksa ve ben hala bunları yaşayacaksam neden davranışımı değiştireyim?"

Birey olarak ya kendinizi dünyanın merkezine yerleştirirsiniz ve doğayı size hizmet eden bir "uşak" olarak görürsünüz, ya da kendinizin gelip geçici olduğunuzu ve hem başka insanların (şimdiki veya gelecek nesil farketmez) hem de böceklerden bitkilere farklı canlıların da bu dünyada sizinle eşit hakları olduğunu düşünürsünüz. İnsan olarak tüm canlılarla aynı doğayı paylaşıyoruz. Davranışlarımız tek bir penguenin veya hiç tanımadığımız bir insanın bile canını yakıyorsa bu sorumsuzluk ve haksızlıktır. Şimdiki veya gelecek zaman farketmez.
  • fotrsapka  (19.05.20 23:06:50 ~ 23:12:58) 
@fotrsapka, bu sizin düşünceniz. Ben öldükten sonra ne olduğu benim umurumda değil. Ayrıca hak dediğiniz şey tamamen uydurduğumuz bir şey, henüz var olmayan bir şeyin hakkı falan yok.

Ayrıca diyelim var, ben neden başkası üreyecek diye hayatımı değiştiriyorum? Onlar neden üremeyi bırakmıyor?
  • noluyo yaa  (20.05.20 12:31:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.