[]

Android veya IOS Developerlara sorum var

Web geliştirme ile ilgiliyim, HTML, CSS, JS ve PHP ile ufak tefek projeler ve freelance işler yapıyorum. Mobil uygulama geliştirmeye başlayacağım, bu kararım kesin. Android veya IOS'ten birini seçemiyorum. Bu yüzden, IOS de geliştirebilmek adına iki hafta önce bir Macbook sipariş ettim. Öncelikle kendi projelerimi geliştireceğim için her iki platform için de uygulama yazmak istiyorum. Native ile Hybrid farkını yüzeysel olarak biliyorum, her ikisinin de avantaj ve dezavantajları olduğunun farkındayım. Aklımda React Native var ama diyorum ki kafayı kırıp kendimi biraz zorlayıp her iki platformun da native'ini mi öğrensem?

Siz işin içinde olan biri olarak bana ne önerirsiniz?

- React Native'i iyi öğren, işin kurdu ol yeter mi
- Yoksa her ikisini de native öğrenmeye çalış mı dersiniz?

Gerçekten bu işin içinde olan insanların değerli yorumlarına ihtiyacım var. Google ve yazılan makaleler bir sonuca varmamı sağlayamadı. Tikler gelecek.

 
Native tecrübesi olmadan React Native bir yerde tıkanıyor. React Native projelerinde native kod'a düşmemiz gereken yerler oluyor. O yüzden orta ölçekli projelerde tek başına yeterli değil.

Her iki platformu da öğrenmek yerine sadece IOS öğrenin, ikisi ile birlikte ne yapacaksınız ki ?
  • talasas  (19.05.20 18:07:06) 
Hybrid gelistirmenin cok bir avantaji yok. tek avantaji "sozde" ayni kodu iki platformda da calistirabiliyor olman ama pratikte o da olmuyor. hicbir buyuk firma hybrid development yapmiyor. Bazi featurelar MVP amacli yapilsa da eger potansiyel goruluyorsa direkt native olarrak tekrar yaziliyor. talasas'in dedigi gibi iki platformu da ogrenmenin bir anlami yok. kucuk sirketler disinda hicbir yerde ayni anda hem ios hem android yazmazsin. iki platformdan birini sec ve orada uzmanlasmaya calis. ortam artik 5-10 yil oncesi gibi degil. iki platform da inanilmaz gelisti ve herhangi birinde uzmanlasmak bile cok zor. ayrica surekli olarak guncellemeleri takip etmen lazim. hangisi sectigin cok da muhim degil aslinda, sen hangi platforrma daha yakin hissediyorsan kendini onu sec.


  • crucio  (19.05.20 18:19:25) 
Flutter neden düşünmüyorsunuz? Hem resmi olarak destekleniyor ve iki ortama da çıktı veriyor. Mobil geliştirme tecrübem yok ama Flutter yaygınlaşmasıyla Reacttan daha iyi bir ortam sağlayabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca hybrid değil native olarak geçiyor.

  • amusan  (19.05.20 18:24:39 ~ 18:25:12) 
@talasas sadece bir platforma çıkmış uygulama yarım kalmış gibi geliyor. Bir projem varsa tüm akıllı telefonlarda çalışsın isterdim.

@crucio bir yerde çalışmak için öğrenecek olsam haklısınız fakat öncelikli olarak kendime ait projeleri hayata geçirmeyi amaçlıyorum. tek platform da bir üst cevapta yazdığım gibi yarım kalmış gibi geliyor.

@amusan flutter da "çıktı veren" bir framework bildiğim kadarıyla. her iki platforma da çıktı verdiğine göre native değil diye biliyorum.
  • işimdeyim gücümdeyim  (19.05.20 18:25:38 ~ 18:31:48) 
Eğer B2B hizmet sağlayıp bu işin yazılım tarafından para kazancağım ve bunu da tek başıma yapacağım diyorsanız her iki platforma yönelin ama B2C kendi uygulamalarımı yayınlayıp uygulama içi satışlardan vs.. para kazanacağım diyorsanız android tarafında zaten pek para yok.

Biz B2C tarafta android uygulamalarını genelde IOS'un yanında marka bilinirliği olsun, kendi maliyetini çıkartsın diye yayınlıyoruz. IOS ve Android arasındaki satış rakamlarının farkını görseniz ne demek istediğimi anlarsınız :)

Diğer taraftan da Android platformu çok daha esnek, IOS'da teknik olarak yapamadığımız bir çok şeyi androidde yapabiliyor oluyoruz. Bu altyapılara dayanan özelliklerimiz varsa androidde çok daha iyi çalışıyorlar açıkçası.
  • talasas  (19.05.20 19:59:36) 
ya sen hem girisimci olmak, hem ios dev olmak hem android dev olmak istiyorsun. ustune o isin backend'ini frontend'ini de yapacaksin. tasarimi da kendin aradan cikarirsin. boyle olmaz ki hocam. master of none olmaya dogru gidiyorsun bari mobil tarafta birini secip devam et.


  • hjarteblod  (19.05.20 20:02:31) 
madem iki platforma da yazmak istiyorsun iki platformun da native'ini iyi kotu bilmen lazim cunku ikisinin isleyisi ve gereklilikleri birbirinden farkli. ReactNative ogrensen bile belli bir seviyeede native bilgisine ihtiyacin olacak. eger gercekten boyle birsey yapmak istiyorsan tavsiyem Kotlin ile android yazmaya basla. su anda alpha surecinde olsa da Kotlin MultiPlatform ile iOS ve Server icin de kod yazabilir ve ortak bir codebase olusturabilirsin.


  • crucio  (19.05.20 23:36:14) 
Web tarafında ilerleyeceksen, JS biliyorsan bence react ve react native'i koy cebe. Güzel şeyler çıkartabilirsin. Yine freelance takılabilirsin.

Büyük projelerde cross platform patlıyor dedikleri gibi ama çoğu ihtiyaca yönelik uygulamayı da çıkartırsın bence rahatlıkla.

Android ve IOS'a native olarak yönelmek fazla bir efor ve zaman kaybettirecektir.

Deseydin ki ben web işini çok sevmedim, mobile yönelmek istiyorum.. O zaman mantıklı olabilirdi java kotlin veya swift öğrenmen ama şuan bana pek mantıklı gelmedi.
  • ananiyimioguz  (20.05.20 00:09:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.