[]

Cdrom yuvasına taktığım harddisk çalışmıyor.

7 yıllık laptop'umu canlandırmak için harddisk'in yerine ssd taktım ve cdrom yerine de bir tane hdd aparatı alıp eski harddiskimi taktım.

Bu işlemden sonra bilgisayar bios ekranında kilitlenip hiçbir tepki vermemeye başladı. Bunun üzerind hdd formatlayıp yine denediğimde herhangi bir değişiklik olmadığını gördüm.

Farklı bir hdd aparatı ile denediğimde de sorunun aynen kaldığını görüyorum. Bu sorun neden olur çözümü nedir?

 
boot sequence doğru mu? ssd 1. sırada olacak.
ssd de işletim sistemi yüklü mü?

eğer evet ise usb den bir live usb ile sistemi açıp hdd içlerine girebiliyor musunuz?
  • ozdek  (19.05.20 00:34:08) 
Ssd yi formatlayıp işletim sistemi Kurmak lazım, bunun için öncesinde usb boot İle çalıştrmak lazım


  • Kahir ekseriyet  (19.05.20 01:14:04) 
İlk olarak sadece ssd'yi takıp usb üzerinden içine windows kurdum. Bu aşamada sıkıntı yok. Daha sonra hdd aparatıyla hdd'yi bağladığımda sıkıntılar başlıyor. Değil windowsu açmak bios ekranını dahi geçmiyor. Bios yükleme ekranında kilitleniyor. F12 vs hiçbir işe yaramıyor.


  • mayday  (19.05.20 10:04:47) 
90larda birden fazla harddisk kullanirken jumper ayarlari ile oynardik, yoksa kitlerdi. yeni nesilde jumper isleri nasil oluyor bilmiyorum ama hangisi ana, hangisi ikincil onun bir sekilde belirtilmesi lazimdir buyuk ihtimal, sikinti onunla alakali gibi geldi.


  • cooperr  (19.05.20 10:15:59) 
benim de aklıma jumper geldi de laptoplarda jumper falan kalmadı diye hatırlıyorum. bios ile otomatik oluyor artık o işler.

bios'daki sıralama soruma cevap vermemişsiniz.

hdd takılıyken bios a girin ve boot sırasına bakın. bios ekranına girebilmesi lazım o kadar da değil. eğer giremiyorsa başka bir makinada hdd'yi formatlamaya çalışın ve öyle takın. üstünde muhtemelen mbr vs gibi bilgi var ve alet onu okumaya çalışıyor. usb den live ubuntu ile falan bile anlaşılabilecek bir durum.
  • ozdek  (19.05.20 12:02:46) 
@ ozdek,

Hdd takılıyken bios yükleme ekranı geliyor ve kilitleniyor bilgisayar. Ayar menüsüne vs girmek mümkün olmuyor.
  • mayday  (19.05.20 12:10:23) 
ssd'yi çıkarın sadece hdd'yi takın. bios a giriyor mu?
eğer giriyorsa ssd'yi caddy e takıp deneyin.

  • ozdek  (19.05.20 12:35:39) 
Dediğinizi yaptıktan sonra bios'a girerse ne ayarı yapmamı istiyorsunuz?


  • mayday  (19.05.20 12:40:12) 
hdd'yi ilk konuma aldınız açıldı diyelim. ssd takılı değil. sonra ssd'yi caddy'e takıp çalışırsa birinci sırada ssd olsun, sonra hdd.

o zaman normal şekilde çalışır. eğer yine çalışmıyorsa ssd yi çıkarmışken hdd'ye bir format atabilirsiniz. usb ile boot edip tabi.

sonra normal şekilde çalışmalı. eğer hala sıkıntı varsa düşünürüz.
  • ozdek  (19.05.20 13:44:57 ~ 13:46:11) 
Hdd'yi ilk konuma aldım ve ssd caddy de takılı değilken açtım. Biosu sorunsuz geçti ve işletim sistemi yok uyarısına kadar geldim. Daha sonra ssd'yi caddy'e taktım biosda takılı kalma sorununu yine yaşadım.

Bunun üzerine hdd'ye yine format attım ve caddy'e ssd'yi takarak denedim. Sonuç yine olumsuz. Bios ekranında takılı kalıyor ve bios menülerine giremiyorum.

Bu sorunu nasıl çözeceğiz. Bilgisayarım Dell inspiron 1564
  • mayday  (19.05.20 14:48:04) 
bios update mümkün mü alete? alakasız ama bir o kaldı gibi.


  • ozdek  (19.05.20 15:03:01) 
vee bir araştırayım dedim bunu buldum. bios update'den önce bunu okumanı tavsiye ederim. kronik gibi duruyor. çözümü okuyamadım henüz.

www.dell.com
  • ozdek  (19.05.20 15:04:50) 
Verdiğiniz çözümde adam spesifik bir marka model hdd ile çözdüğünü söylemiş. Adamın bios sürümü ile benimki aynı. Dell'in kendi sitesinde bios update var ama genelde bios update'ler de sıkıntı çıktığı için yüklemedim.


  • mayday  (19.05.20 15:21:01) 
yani ben olsam bios update'e bir bakardım. onun dışında önerilen çözümü yapabilmek biraz zor geldi bana ama bilemiyorum tabi.

konu kapandı sanırım. tikleri alabiliriz teşekkürler.
  • ozdek  (19.05.20 15:39:41) 
Bios update'den sonra bios bricked olursa bunun çözümü var mıdır? Tik konusu kolay hallederiz :)


  • mayday  (19.05.20 16:00:00) 
şarja tak pilin dolu olsun. brick olması için bir neden göremiyorum.

olursa artık allahtan diyeceğiz sana yeni laptop bakacağız.
  • ozdek  (19.05.20 17:42:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.