[]

Yazılımcılıkta iş var söylemleri balon mu sizce?

Kurumsal olarak çok eleman aranmıyor.

Freelance iş yapmak da zor çünkü millette para yok.

Yazılımcılık iyi meslek söylemleri balon değil mi?

 
Memur kafasıyla beklersen iş zor tâbi. En basitinden c# bilen adam finans piyasası için robot yazar, sağda solda 5 bine çalışacağına parasını çıkarır.


  • x571  (18.05.20 04:59:46) 
Ben bir başlangıç yaptım ama soğudum açıkçası. Özellikle freelance işlerde sürekli benim o kadar param yok ki diyorlar. İstediği de 10 saatlik iş.


  • insomniac  (18.05.20 05:22:48) 
bu tür işlerde yapabilirlik çok önemli.

bak bi video yapıyorum koyuyorum stok sitelerine 1 tane satıyor.

adam bi video yapıyor koyuyor aynı yerlere 1000tane satıyor.

o da yapıyor ben de yapıyorum, program aynı program, aradaki kalite farkı bu kadar bariz yani.

her sektöre balon , abartma olarak bakmayalım, bu iş bir eczacılık değil yani raftan ilacı al, sisteme gir ver, bitince ecza deposunu ara gelsin. bu insanın yetenek ve kabiliyetii ile sınırlı.

yazılımcılıkta diploma önemsiz kalıyor, adamlar yaptığın işlere, ne kadar işe yaradığına bakar. diploma falan faso fiso, kaç tane lise mezunu yazılımcı arkadaşım var ve hiç işsiz kaldıklarını , sitem ettiklerini duymadım ya da çok alakasız mesela bankacılık okumuş, spor akademisi bitirmiş arkadaşım yazılımcı oldu.

bir tanesi türk telekoma yazılım üreten ufak bir firmada çalışıyordu, para altında kaldı mesela.
  • hem şişko hem deli  (18.05.20 08:59:24 ~ 09:04:31) 
memurluğa çok yüklenilmiş, memurlardan özür dilerim ama doğru bir kıyaslama olmuş. kendinizi geliştirmediğiniz her ay yazılımda iş alma olasılığınız düşer. sadece freelance iş için de değil ortalama bir danışmanlık firmasında müşteriye gittiğinizde 1 ay iyi performans göstermezseniz 32. gün yerinize başkası isterler. kurumsalda da sürekli sirkülasyon oluyor özellikle bankacılık sektöründe 3-5 haftada bir ilanlar açılıyor alımlar oluyor. tam bir nerd işi olduğu için piyasada her zaman sizden daha iyisi bulunuyor ve bunu bildiğiniz için yeni şeyler öğrenmekten vazgeçemiyorsunuz. 30 yaşına gelmiş ortalama bir yazılımcı en az 5 tane dil öğrenmiştir. muhtemelen sadece 1 tanesini çok iyi biliyordur diğerlerini unutmuştur belki ama öğrenmek zorunda kalmıştır.

bu arada başlangıcı çok zor bir meslek. hafta sonları gezmeyip bütün gün evde çalışan ve 3 bin liraya başlayıp 3. senenin sonunda 10k'ya ulaşan çok yakın bir arkadaşım var. böyle örnekler de çok fazla.
  • golgi aygıtı  (18.05.20 11:13:49 ~ 11:22:47) 
adam akıllı para kazanmak için yıllar gerekir yazılım için. zaten ilgin yoksa çekilecek dert olduğunu düşünmüyorum. bu devirde herkesi yazılıma yönlendirmenin de saçma olduğunu düşünüyorum.


  • nothing in my way  (18.05.20 11:18:24) 
Kuzenim var, patronlarla beraber 3-4 kisilerken su an 30-40 kisi oldular, kendisi de patrondan sonra gelen müdür ve sirketten hissesi var artık.

Simdi bu adam bile aksam yatmadan yazilimla ilgili seyler okuyor, videolar izliyor. Ama universiteden yeni mezun adam hicbir sey yapmadan karsisina is diye geliyor (kendisinin bana dedigi gelenlerin çoğu dogru duzgun kod bile yazmamis)

Kisacasi yazilim icin bir yerde calismana bilz gerek yok, kendin evde yazabilirsin ama bu firsat bile varken oturup yazmayan adamlar is arayinca komik oluyor.
Kısacasi bu her sektörde boyle; kendini gelistirmezsen is bulamazsin.
  • logisticsmanager  (18.05.20 12:00:43) 
Kesinlikle hayır. Ancak bu işi herkesin yapabileceğini düşünmek de çok iyimser bir düşünce tarzı olur, bu diğer meslekler için de geçerli. Hepsinin kendine göre zorluğu var.

Şartlara gelirsek, bana uygun. Yazılımcıyım. Kendi işimi yapıyorum, evden çalışıyorum. Daha ne isteyeyim?
  • hayirsiz  (18.05.20 12:17:07 ~ 12:19:28) 
freelance iş teklifi nereden bulunuyor?


  • kreatin  (18.05.20 13:20:20) 
Sırf yazılım değil, IT ile ilgili her dalda inanılmaz bir eleman açığı var. Network, güvenlik, sistem, bunları da hesaba katmak lazım. Acayip para kazanırsınız demiyorum ama temel gereklilikleri sağlıyorsanız iş bulursunuz diye düşünüyorum. (ingilizce bilmek, sorun çözme yeteneği, öğrenmeyi bilmek, akşamları ders çalışacak kafaya ulaşmak vs)


  • roket adam  (18.05.20 13:29:48) 
piyasada yazilimci acigi degil "kalifiye" yazilimci acigi var. bunun bircok nedeni var;

- universitelerin bircogu iyi egitim vermiyor.
- sirketler hep kalifiye eleman ararken kendileri iyi eleman yetistirmeyi dusunmuyorlar. bazi sirketler vardir ki bunlar yeni mezun elemani alir iyi seviyelere getirir ve piyasada deneyimli yazilimci acigini kapatirlar. bu tarz sirketler turkiyede yeterince yok.
- mevcut kalifiye yetenekler yurt disina kaciyor cunku bircok ulkenin sirf yazilimcilarin ulkelerine yerlesmesi icin prosedurleri kolaylastiran ozel gocmen kanunlari var.
- sirketler ellerindeki kalifiye calisanlari uzun mesailer altinda baskiyla calistiriyor, ve bu nedenle elindikekini kaybedip sonra yana yakila eleman ariyorlar. sonra da piyasada eleman yok diye soylenip duruyorlar.
- bir yazilim dili ogrenmek kolay ama iyi bir yazilimci olmak yazilim mimarileri, gelistirme surecleri, gelistirme araclari, analitik zeka, deneyim ve hatta iyi bir iletisim gerektirir. o nedenle yazilim dili bileni bulmak kolay olsa da iyi bir yazilimciyi bulmak zor. ama elbette iyi bir yazilimci olmak da bir kiside birkac yil surecek ogrenme motivasyonu ve ayni zamanda deneyim kazanacak is veya yon gosterici gerektirir.

yazilimcilik iyi bir meslek, cunku bircok meslegin aksine kazanilan yetenekler bir sirkete, sektore ya da ulkeye bagli degil. isini iyi bilen bir yazilimci dunyanin neresine giderse gitsin, hangi sirkette ise baslarsa baslasin bilgi birikimi kisa zamanda uretken olmasini sagliyor. ama diger bircok meslek dalinda ogrenilen seyler ya belli bir sirketin is yapma surecleri ile ilgili, ya bir sektorun dinamiklerine cok bagli, ya da o ulkenin is yapma bicimi ile ilgili. bu nedenle bircok meslekte deneyimli kisiler sirket degistirdiginde veya ulke degistirdiginde bilgi birikimini yaninda tasiyamiyor. ama yazilimda bilen adam her yerde is yapabiliyor. bu da bilen adamin elini her sekilde guclendiriyor cunku is veren de calisanini memnun etmezse baska sirkete kaptirabileceginin farkinda.
  • emrahday  (18.05.20 14:58:38 ~ 15:08:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.