[]

Domates Biber yetiştirmek.

Ben 3 yıldır bahçeli bir evde yaşıyorum apartmanın bana kullanım için izin verdiği küçük bir alanım var. Ben normal şartlarda ingiltereden getirttiğim 2 adet şerbetçi otu çeliği ekmiştim o alana ama hem hastalandılar hem de ben özverisiz davrandım vs. Geçen sene de kediler büyümesine izin vermediler ama her şey karman çorman olmuştu çoktan kim bilir hangi türdü büyümeye çalışan. Bir şey ekilmemiş de olsa ben muz kabuğu ve yumurta kabuğuna boğdum o toprağı. Geçen bir avuç mercimek salladım deli gibi büyüdüler ve çok sağlamlar asla boyunları bükülmedi. Neyse efendim ben oraya temiz GDO suz, antik kuntik olmayan salkım domates ve klasik sivri biber ekmek istiyorum. Gerçekten güvenilir tohum veya fide nereden alınır? Yer: Kadıköy- İstanbul

Sonradan gelen edit: Bu başlıktan sonra fide siteleri kanıma girip böğürtlen, ahududu ve yaban mersini fidelerini karşıma çıkardı.


 
Hibrit ve standart tohumlar da bir nevi genleri bükülmüş tohumlar. Alacağınız fideler de bu tohumlardan üretilmiş olur. Yerel ya da atalık tohum ve fidelerin satışı da yasak. Ancak tanıdık eş dost babaannelerinden edinilebilir. Yazlık sebze tohum ekimi için de geç kalmışsınız zaten. Size yine yollar hazır fidelere çıkıyor. Ama yok illağ da babaanne tohumu olsun, uğraşır, çabalar, bu yolda ter akitirim derseniz öneri sunabilirim.


  • beetlejuice  (18.05.20 05:02:12) 
Bende domates biber yetiştiriyorum tohumdan ektim. Şu an domatesimin üstünde baya domates var biberler de çıkıyor geç kalmıssınız en iyisi pazarlarda satılan fidelerden alıp ekmek.
Hem bahcede daha guzel olur benımkıler saksıdalar :( ama çok keyifliler :)

  • sineklerin tanrısı  (18.05.20 09:48:06) 
facebookta uttm diye bir grup var, emekli albay tarzında bir amca resmen askeri disiplinle yönetiyor grubu. satış yasak, sadece tohum takası yapılıyor, arada fide dağıtımı falan da oluyor, özellikle istanbul'da yaşayan üyeler sürekli buluşup kendi arasında takas, dağıtımı da yapıyor.
yerli tohumlar var sadece ama a'dan z'ye her türlü meyve sebze var. yani tam aradığınız şey. ayrıca ekim, dikim, yetiştirme, vs vs a'dan z'ye her türlü konuda postlar oluyor. şu anda takas zamanı bitti ama şimdiden seneye hazırlık için takibe başlayabilirsiniz. bence bu sene pazardan aldığınız fidelerle saksılarda acemiliğinizi atın, hibrit ve gdo'lu tohum/fidelerin toprağı öldürdüğünü unutmayın, hazır aldığınız fidelerle toprağınızı kirletmeyin. atalık tohumlardan şaşmayın ama acemiliğinizi atmadan bu işe girişip de atalık tohumlara da yazık etmeyin.

  • halanne  (18.05.20 10:28:55) 
Teşekkür ederim cevaplar için. Peki bu meyveler için ne düşünüyorsunuz? Fidan siteleri var ve organik olduklarını iddia ediyorlar ne kadar güvenilir. Şu saatten sonra ne yapılabilir? Önümüzdeki sene çok uzak bu seneyi kurtarma şansım yok mudur?


  • guitarissimo  (18.05.20 15:35:03) 
Organik ürün ambalaj ya da etiketlerinde organik tarım logosu olmak zorunda. İddia ancak bu şekilde kanıtlanabilir. Organik üretimde de hibritleme söz konusu. Zaten atalik tohumlara sertifika da verilmiyor. Sertifikasyon için tohum alınan bitkinin anası babasına kadar kontrollü olması istendiği için...

Saydığınız berryler aşılı fidedir, zaten tohumdan yapmaya kalksaniz istediğiniz hızda ve kalitede meyve elde edemeyebilirsiniz. O yüzden cezbedici güzelliklerine kapılıp birer fide almak makul.

Bu yıl için sebze olmasa da salataya ot çıkaracak maydanoz, dereotu, rezene, kişniş, nane, fesleğen, reyhan, soğan, sarımsak vb tohumlar ekebilirsiniz. Ayrıca Temmuz sonu ve Ağustos'tan başlayarak kışlık sebzeler de ekebilirsiniz. Şu dönemde acele ederseniz yine mısır, ayçiçeği, fasülye tohumu da ekebilirsiniz. Domatesi de pazardan alın artık canım aaa :)

Bir edit: soğan ve sarımsağı tohumdan degil de başları dişleri toprağa gömmek suretiyle dikebilirsiniz. Tohumdan yapılırsa geç kalır.
  • beetlejuice  (18.05.20 16:54:06 ~ 16:57:42) 
Ben o zaman bu berryler ve yaban mersinlerine yürüyorum. teşekkür ederim :)


  • guitarissimo  (18.05.20 18:12:59) 
organik ile hibrit (gdo) başka şeylerdir yalnız. hibrit de gayet organik yetiştirilebiceği gibi atalık tohum kimyasala boğulablir.
hibrit tohumunun genetiğindeki yapay düzenlemeler, daha fazla ürün versin daha dayanaklı olsun vs vs.
organik ise yetiştirilme aşamasında kimyasal madde kullanılmamış, ya da yabancı maddelere maruz kalmamış demek.
hibrit tohum/fideyi hiç bir kimyasal gübre, tarım ilacı, egzoz dumanına maruz bırakmazsanız organik olur.
atalık tohumu E-5 karayolu kenarına dikip ayda bir kimyasal gübre, üstüne tarım ilacı, üstüne hormonlu bitki takviyesi ile yetiştirirseniz organik olmaz elbette.
  • halanne  (19.05.20 10:46:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.