[]

deprem şöyle bir şey mi? (resimli)

bu soruya şu neden oldu: depremlerden bahsederken fay hatlarını gösteriyorlar ama "deprem şu noktada oldu" diyip küçücük bir nokta gösteriyorlar. dolayısıyla da belki de istanbul'da olması beklenen deprem, en az etkileyecek, uzak bir noktada olabilir sanırım?

ama asıl sorum şu: dinlediğim kadarıyla profesörler şöyle diyordu: levhalar birbirini sıkıştırıyor, onu biliyoruz zaten. ama kuzeydeki levha ile güneydeki levha sanırım birbirinin içine giriyor, çünkü "gerilim artıyor artıyor artıyor ve bir noktadan kırılıyor" diyorlardı. ben de bu olayı sıfır olan resim yeteneğimle (neyse ki sadece çizgi çizmem gerekti) resimleştirdim.

şimdi, kırmızı ile siyahlar, levhaların sınırları diyelim. sınır kısmında da iç içe geçmişler, tabii o kadar ince olmaz o kısım ama öyle çizdim, mesela dağların iç içe geçmesi gibi düşünelim ya da falezlerin. bu levhaların biri doğuya kayıyor, diğeri batıya kayıyor ya da kaymaya çalışıyor ve arada birkaç yerde, uçlarındaki uzantılar birbirlerine "takılıyorlar" ve geriliyorlar, geriliyor, sonunda bunlardan biri kırılıyor ve deprem mi oluyor? dolayısıyla, levhaların sınırları pürüzsüz olsa depremler olmayacak mı? ama yine de levhalar toslamıyor mu birbirlerine?

umarım ne sorduğumu anlatabildim. asıl merak ettiğim nokta bizlere koskoca fay hattını gösterirlerken deprem neden tek bir noktada oluyor?

edit: resimde çizmemişim ama depremden sonra hangi levha hareket ediyorsa o biraz kayacak tabii sanırım ya da nasıl oluyorsa işte. bilenler açıklar umarım.

 
levha tektoniği
yaklaşan levhalar
fay çeşitleri yazıp google görsellerden bir arat istersen
  • freebird5406_2  (17.05.20 21:32:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.