[]

Bu hangi zaman

Biraz önce burada da yazıldığını gördüm genelde konuşulduğuna şahit oluyorum

Yapıyor olacağım


Ekliyor olacağım

Geniş zaman 3. Tekil artı gelecek zaman birinci tekil

Bu neyin kafası. Yeni bi şey değil mi bu önceden yoktu.

 
Kurumsal dilde sıkça kullanılır


  • Kahir ekseriyet  (17.05.20 08:11:38) 
ingilizce'deki "will be verb+ing" kalibinin turkce'ye uyarlamasi. plaza dili ve yanlis bir kullanim.


  • in vino veritas  (17.05.20 10:07:04) 
Bu plaza dili ve nefret ediyorum bundan.


  • bradshaw  (17.05.20 10:17:31) 
Türkçe'de yanlış bir kullanım ancak "plaza dilinde" bir fonksiyonu var; en azından benim kullanım niyetim şu.

Ben bunu özellikle dış müşteriyle konuşurken, ekstra kibarlık göstermem herkeen durumlarda kullanıyorum. Yapmam gereken bir rapor var diyelim, bugüne istiyorlar ancak yetiştiremem. Bunu yarın yapacağımı
"Ayşe hanım merhaba;

Bahsetmiş olduğunuz raporla bugünkü iş yoğunluğum sebebiyle ilgilenmem ne yazık ki mümkün değil. Yarın gün içerisinde size göndereceğim"

Buradaki "göndereceğim" dil bilgisi açısından doğru yapı ancak bana "baştan savma" ve "kibar olmayan" bir izlenim kazandırıyor gibi geliyor.
Onun yerine
"yarın gün içerisinde size gönderiyor olacağım" diyince hem daha kibar ve mahcup bir dil kullanmış oluyorum hem de "bu görevi bitirmenin sizin için önemini anlıyorum ve bunun sorumluluğunu sahiplendim, yarın ne kadar yoğun olursam olayım gün içerisinde bir zaman yaratıp göndereceğim" anlamını vermiş oluyorum.

Herkes bu şekilde kullanıyor mu bilmem ama benim için bir fonksiyonu var bu yapının. Ha, çok mu önemli? Tabii ki değil ama ben mail adabı işine biraz fazla takık olduğum için böyle nüanslara dikkat etmeyi seviyorum.

Daha genel bakacak olursam, eğer benim kullandığım şekli dile bir fonksiyon katıyorsa ve dili yozlaştırmıyorsa(yabancı kelime yok mesela) bence bu "bozukluk" dili geliştiren bir şeydir. Neticede dilin zenginliği fonksiyon çokluğundan ileri gelir. Filoloji okumuş biri ve dilin kullanımı ve yazım-imla konularına gerekli hassasiyeti gösterdiğini düşünen biri olarak bu konuya yaklaşımım böyle. Ama tabii bu ayrı bir başlığın konusu. Niye bunu açıklamak zorunda hissettim? Çünkü plaza dili kullanmaktan kaçınan biriyim normalde, ama bu durum özelinde söyleyeceklerim vardı. Bana bu şansı verdiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Saygılarımla,
Bruce
  • Bruce  (17.05.20 11:35:36) 
@bruce

Sana o kullanımın öyle bi hissiyat yarattığını söylemişsin ama bana hiç o duyguları vermedi. Yarın göndereceğim ile Yarın gönderiyor olacağım arasındaki fark ikincisinin tiksinç olması bana göre. Mahcubiyeti farklı şekilde ifade etmek lazım diye düşünüyorum. Saygılarımla.
  • Kahir ekseriyet  (18.05.20 02:15:37) 
@in vino +1

onbeş yıldan fazlası vardır, eski epostaları çıkarıp gösterebilirim. gençlikte ben de kullandım bir kaç kez yalan yok. o zaman da iticiydi, şimdi de öyle ama azalarak bitmediğine göre bir kitlesi var ve yer edindi yapacak b'şey yok.
  • engelbert humperdinck  (18.05.20 04:25:37) 
bruce -1


yarın gün içerisinde göndereceğim yerine (ki bence bir falsosu yok), yarın tarafınıza ileteceğim belki bir alternatif olabilir. sizin dediğiniz hissiyatı ben de alamadım.

ben daha çok facebook gibi platformlarda alışveriş,ev arkadaşı gibi gönderilerde, "dm kutuma bakıyor olacağım" kullanımını görüyorum. beni rahatsız etse de bruce'un kullanımından bir tık daha kabul edilebilir geliyor.
  • fezagezgini  (18.05.20 04:39:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.