[]

Polis kimlik sorduğunda diklenen insanlar

Her türlü güncel ya da tarihi olaydan, siyasi ilintiden bağımsız soruyorum. Bana polis kimlik sorunca tek düşündüğüm “göstereyim de başıma dert almadan bi an önce yürüyüp işime gücüme gideyim” oluyor. Peki başka insanlar için niye bu bir tabu derecesinde, hatta “sen kimsin ki bana kimlik soruyorsun” türünden bir ego manyaklığı seviyesinde? Neden yani? Ki kazanma şansı da yok. İyi ihtimalle göz altına alınacak. Kötü ihtimalle dayak yiyecek. Zaten bi şekilde kimliğini öğrenecekler yani, “tamam kardeş sen de gösterme eyv” deyip salacaklar mı ki.




 
Aslında üslup çok kıymet arzediyor.

Biz üniversitedeyken abuk subuk sebeplerle okula çevik kuvvet çağrılırdı ve okul kampüs içinde olmasına rağmen yani kimliksiz zaten içeriye girilmemesine rağmen yemekhaneden çıkınca biraz ileride polis bekliyorsa orada kimlik sorulmasına ben de ''dikleniyor''dum. Polisin bazı alanlara müdahale etmemesi gerekiyor, gezi ''olaylarında'' kaskının arkasındaki numarayı kapatıp ''müdahelede'' bulunan polis de polis, hırsızın peşine düşen de polis.

Yani bence insanlar durduk yere sinirlenmiyorlar, ya kültürel bi' problem oluyor ya da usülde bi' problem oluyor. malum usül esastan önce gelir derler.
  • mete kudur  (16.05.20 20:54:17) 
Üslup +1
Bir defa "kimlik rica eden" polise denk geldim. Gerisi "het, höt". Ayrıca asıl sorun polisin bize vermesi gereken güven duygusunun eksikliğidir. Mesela sen de "göstereyim de başıma bir şey gelmesin" diye gösteriyorsun. Polise yardımcı olma gibi bir kaygısı yok birçok kişinin çünkü özellikle 1) polislerin tip seçtiğini düşünüyor. 2) en gıcık olduğum: abi iş çıkış saati nezih muhitte neyin kontrolünü yapıyorsun? 3) keyfi kontrol yapan ve kaba polisler çok fazla. Dolayısıyla bu kontrollerin bizim faydamızdan ziyade kontrol altına alma, baskı altında tutma, tedirgin etme, polisin keyfi güç gösterisi şeklinde olduğunu düşünen biri çok kolay bir biçimde kimlik göstermeyi reddetmese bile polisin kimliğini görmek isteyebilir ki haksız da olmaz.

  • prole  (16.05.20 21:02:01 ~ 21:03:22) 
Yeni yetme 1-2 yillik polisler bence sikinti. Liseliden hallice ergenin biri polisi oluyor hasbel kader. Yuruyusu degisiyor uniformayi, silahi giyince, Ego tavan, artislik bini bin para. Tavir, davranis, uslup da sikinti olunca da vatandas kendine yediremiyor hemen tartisma, kavgaya donusuveriyor. Trafikti, mesaiydi, gecim derdiydi derken adama hot deyince oda karsilik veriyor. Sonucta vatandas da bos degil, kurtlar vadisi, cukur mukur izliyor adamlar 7/24,


  • neverletyougodown  (16.05.20 21:11:07) 
bu ülkede polise büyük saygı sevgi beslenir ama bunun değerini bilmeyip üslupta vatandaşa yanlış yaparlarsa bunun bir karşılığı olarak herkes insanlık onurunu korumak ister. ama Allah'a şükür bugüne dek saygılı polislerle muhatap oldum.


  • KUCO  (16.05.20 21:12:20) 
Haberlerde sahte üniforma edinmiş dolandırıcıları gördükçe ben de açıkçası önce polis olduğunuzu kanıtlayabilir misiniz şu bu haberden dolayı çekincelerim vard iyorum açıkcası, henüz diklenmedim ama asıl diklenen polisler oluyo, "sen bana nası kimlik sorarsın höt pöt bıdı bıdı" iki saat egolarının dinmesini bekliyoruz! Nerden biliyim abi ben gerçek mi değil mi?! Öyle bi ülkede yaşıyoruz ki babamı bile sorgularım gerekirse.


  • superfluid  (16.05.20 21:16:16) 
Ben de senin gibi başıma bir iş gelmesin diye gösteriyorum. Hiç de kibarına denk gelmedim ve tipe göre seçtiklerini inkar etmek için aptal olmak lazım. Tamamen keyfi, taciz eder üslupla yapıyorlar.


  • sorularimicinfeykhesap  (16.05.20 21:17:28) 
Üslup +2

Polis bana kimlik sorduğunda ben de gösterip geçiyorum ama içten içe bir hukuk devletinde polisin kafasına göre kimlik sorma yetkisi olmadığını, hangi yazılı emre dayanarak beni durduğunu söylemesi gerektiğini düşününce hüzünleniyorum. Bu endişelerimi polise dillendirsem aramızdaki iletişimin dikleşmeye varacağından da eminim. Polis yetkisini hukuktan aldığını idrak edemiyor; polis olunca her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Bu kendi kendini yetkilendirme tavrına sinirlenince de üslup çirkinleşiyor. O anda polise açıp PVSK okutamayacağın için düşük seviyeli kavgaya dönüyor.
  • wish i could find a way to disappear  (16.05.20 21:17:39) 
üslup önemli bir etmen ama sanki aranması varmış gibi atara kalkan vatandaşlar da var. polis kibarca talep etse bile sanki atasına anasına küfredilmiş gibi abartılı sinirlenen vatandaşlarımız olabiliyor. polislerin çoğu keyfi kimlik kontrolü yapmazlar çünkü ciddi suçlardan arananlar neyse de asker kaçakları falan çıkınca başlarına harbi büyük bela almış oluyorlar. gbt sisteminden şahsın aranması göründüğü için ve aramayı yapan ekip de kayıtlara girdiğinden adamı alıp merkeze getirmezlerse başlarına bela alırlar ama asker kaçaklarının yakalandıktan sonraki işlemleri polise de vatandaşa da zulümdür. polisin yaptığı gbt kontrollerinin çoğu üstlerinden gelen emir neticesinde olmaktadır. yani nezih bir semtte de olsanız, tipiniz at hırsızı gibi olmasa da o bölgenin karakol amiri ya da o bölgeden sorumlu emniyet müdürü rutin gbt yapacaksınız derse denk gelen talihli vatandaşlara gbt yapılır. böyle bir durumla karşılaşırsanız ve aranmanız da yoksa gereksiz polemiğe girmeye gerek yok, zaten tabletten baktıkları için 2 dakikada gbtnizi yapar kimliğinizi verirler. bazı vatandaşlarımız sinirlenebiliyorlar ancak bu tarz rutin gbt kontrolleri sayesinde yakalanan o kadar çok suçlu oluyor ki şaşarsınız.


  • khalef  (16.05.20 21:25:26) 
Geçen yıl hergün evimin guzergehinda bekçi duruyordu, gbt yapiyordu ister istemez geriliyorum 30 günde 25 defa kimlik gösterince.


  • Denton  (16.05.20 21:44:50) 
benim başıma bi olay geldi.

sene 90ların sonu genciz o zaman reşit değilim, yanımda arkadaşım var benden bi yaş küçük,

işte bi şehirde geziyoruz, o şehre de çok sık polis tayini gelip gidiyor, neyse temmuz ağustos arası, saat akşam 8.

hızlıca bi polis arabası geldi durdu yanımızda, yani hem ters yoldan geldi, hem de zınk diye durdu, arabanın ön amortisörler falan kapandı, şaşırdım tabi, polislerden bizim tarafta oturan artis artis gençler kimlikleri görelim falan dedi, ben çıkardım verdim, aynen ulan başımıza iş almasak bari, kimliği de verdik ne olcak acaba diye düşünüyorum.

arkadaşım vermedi, sen önce kendini tanıt, ne biçim kimlik sormak bu falan dedi. ben şaşırdım. polisler de genç bu arada hani yeni başlamışlar, muhtemelen de ilk görev yerleridir.

sen ne biçim konuşuyorsun benimle deyip, hışımla arabadan inip iki tokat asılması bir oldu benim arkadaşa. bişeyler dediler söylendiler falan bastılar gittiler benim arkadaş ağlamaya başladı.

olm s.ktir et boşver, kimse de görmedi üzülme sen falan dedim. derken bu telefona sarıldı, ard arda telefon etmeye başladı birilerine.

kaç senelik arkadaşımdır, çok da efendi akıllı uslu, herkes sever , çok saygılıdır falan. hep sorardık biz baban ne iş yapıyor diye o memur derdi, işte atıyorum şurada memur burada memur.

olm adamın babası o şehrin emniyet müdürüymüş. vay anam , çok değil 3 dakka içinde ne kadar polis varsa, sivilden, ekip arabasına kadar, kim varsa hepsi geldi. ortalık oldu polis bahçesi gibi, işte arkadaşıma ne oldu hayırdır anlat bakalım falan derken, babası da öğrenmiş o da kalktı geldi.

o arkadaşı döven polisleri getirdiler, arkadaşın babası dedi ki, ben 30 senelik polisim, daha bir kimsenin çocuğuna el kaldırmadım, siz daha dün göreve başlamışsınız, artislik peşindesiniz diye, çaat çuut iki tokat çaktı bunlara, agalar oldukları yerde bi tur döndüler, bastılar gittiler sonra.

sonra sorduydum ne oldu onlara diye tayini çıktı falan dedi salladı. söylemedi.
  • hem şişko hem deli  (16.05.20 22:34:16 ~ 22:39:54) 
üslup çok önemli evet. ama beni hep olmaz zamanlarda çevirdikleri için üsluba takılmıyorum bile. zaten suçum yok aranmam yok çıkartıp veriyorum kimliği.

gıda sektöründe amelelik yapmış biri olarak hiçbir polisin keyfine bir yerde dikilip insanlarla muhatap olmak istemeyeceğinin farkında olduğum için hiç sıkıntı çıkarmıyorum. yani zaten suçsuzsam neden sıkıntı çıkarayım ki. gerek yok.

insanlarla uğraşmak gerçekten çok zor.
  • beyaz power ranger  (16.05.20 23:31:08) 
genelde söğütlüçeşme metrobüs çıkışında yapılan gbt'lerde full "kardeşim bi kimlik görelim" derler bana. ama sadece sakallı olduğum zaman. yani "tipim" kesinlikle bi kriter.

hiç kasamıyorum, direkt kimliği çıkartıp veriyorum. bi kez insanların çantalarını didik didik ediyolardı, çantam da davul gibi şansa, laptoptur kıyafettir vs. var. kimliği verdim. "üstünü arıycam" dedi, "tamam" dedim, aradı bitti. o sırada çantamı çıkarmaya yeltendim, onu arasın da uzatmasın mevzuyu diye.
yandan diğer polis kimliğimi uzattı. adam "tamam kardeşim çantanı çıkarmana gerek yok, eyvallah" dedi saldı.

bi kere arkadaşla yine metrobüsten çıkıyoduk, gbt kontrolü vardı. çekmediler beni, tam "lan ilk defa gbt kontrolü varken beni kenara çekmediler" dedim, dedikten 2sn sonra arkamdan bi polis "kardeşim bi kimlik ver" diye koştu geldi.

uğraşmaya değmiyor gerçekten.

artık nerede bi çevirme görsem elim otomatikman kimliğe gidiyo, nası olsa çevriliyorum diye.
  • dunga  (17.05.20 00:51:48 ~ 00:53:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.