[]

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık hakkında ne düşünüyorsunuz?

kdy.kitapyurdu.com

Ve/veya biliyorsunuz?

Yuzde 50 telif verdiklerini soyluyorlar. Bu cok buyuk bir miktar degil mi? En taninmis yazarlarin bile bu miktarlarin cok uzaginda oldugunu duymustum. Nasil olabilir boyle bir sey? Bu iste bir bit yenigi olmali, yoksa butun yazarlarin bu yayineviyle anlasmasi lazim.

 
Telif mevzusunu bilmiyorum. Fakat en önemli avantajı Kitapyurdu'nun doğrudan değil, yan bir gelir kapısı olması. Bu sistem batsa, yeteri kadar kâr etmeseler dahi Kitapyurdu'nun fazla bir zararı olmaz çünkü diğer yayınevleri gibi atıyorum 1000 kitap basıp bırakmıyorlar. Sipariş geldikçe basıp yolluyorlar kitabı. Kargo falan da bedava değil, oradan da bir zararları yok. Bu açıdan normal.

Zaten iyi ya da potansiyeli olan bir yazarın gelip buradan bastıracağını düşünmüyorum. Burası daha çok zamanında tez yazmış ama yayınlatmamış, içinde hep bir kitap çıkarma hevesi taşıyan insanların yayınevleriyle anlaşamayıp buradan sembolik de olsa bastırması. En çok satan kitap bile şubattan bu yana 400 küsur satmış, şimdi baktım.
  • black holes in the sky  (16.05.20 01:31:29) 
E peki iyi bir yazar, yuzde 50 telif verildigine gore (net olarak kitap satis fiyatinin yuzde 41,5'iymis) niye buradan bastirmasin ki? Gerci geleneksel yolla dagitmiyoruz (yani sanirim "raflarda bulamazsiniz") demisler ama.

Tek sebep bu mu olur iyi bir yazar icin? Az buz bir sebep de degil tabii.
  • ahm1  (16.05.20 01:45:50) 
Bu arada, bir ay once cikan kitaptan 3 bin lira kazanan var mesela. Belki kitabin guzel oldugu duyulursa satislar katlanarak artar, kim bilir?

Ama sanirim iddiali bir kitap yazdigimi dusunuyorsam buraya basvurmak pek mantikli degil?
  • ahm1  (16.05.20 01:53:33) 
Bence burada reklamın ne kadar yapıldığı da önemli. İyi bir yazarım. Diyelim önümde seçenekler şunlar: Kitapyurdu, İş Bankası, İletişim, Can. Kitapyurdu'ndan alacağım pay daha fazla olsa dahi oradan bastırmayı seçmem eğer diğer üçündenbastırma imkanım ufacık da olsa varsa. Çünkü Kitapyurdu'nun, KDY'den bastıranların bir reklamını yaptığını görmedim, sadece ana sayfada yayınevinin sayfasına yönlendiren bir reklamları var. Ayrıca İletişim, Can, İş Bankası vb. adı olan, zaten iyi yazarların çıkmış olduğu yayınevlerinden bastırmak sizin de potansiyeliniz olan bir yazar olduğunuzun göstergesidir. Bu tarz yayınevlerinde kitabınız yayınlandığında ödül alma olasılığınız, bilinirliğiniz, yarın öbür gün imrendiğiniz öbür yazarlarla adınızın beraber anılma olasılığı, hakkında makale, inceleme vs. yazılma olasılığınız artar. Niye? Zaten bu yayınevleri iyi, editörleri iyi, seçmece kitap yayınlıyorlar. KDY'nin de kendi prosedürleri vardır muhakkak ama daha çok önüne geleni basıyorlar zaten intibası var.

Başka örnek. Ben bomboş kitaplar yazan, vakit kaybı bir yazarım. Siz de potansiyeli olan bir yazarsınız. Sırf biraz daha fazla kazanırım diye buradan bastırır mısınız? O da meçhul çünkü düzgünce reklamınız yapılmayacak, reklamınız yapılsa da hiçbir zaman yukarıda bahsettiğim yayınevleri gibi kaale alınmayacak reklamlarınız. Çünkü benim gibi boş yazanlarla beraber adınız anılacak, atıyorum Murat Gülsoy vb. gibi isimlerle değil yani.

İnternetten kitap alışverişleri her geçen gün artıyor ama yine de kitapevleri, kitap satım mağazaları, kafeler vs. hala ayakta ve birçok insan işini hala oradan görüyor. O insanlar sizi görmediği müddetçe ne kadar var olacaksınız ki, ne yazık ki?
  • black holes in the sky  (16.05.20 01:59:14) 
Ben olaya biraz daha romantik ve uzun vadeli yaklaştım. Çok acil paraya ihtiyacım var ve sansasyonel bir şey yazıyorsam tercih etme ihtimalim artar KDY'yi.


  • black holes in the sky  (16.05.20 01:59:57) 
Evet, dogru soyluyorsunuz.


  • ahm1  (16.05.20 02:05:03) 
black holes +1

Bir yandan da, mesela bir Hugh Howey örneği var, Amazon'un benzer sistemiyle (Kindle direct publishing) kendi romanlarını yayımlarken uluslararası çoksatan oldu adam. Ama Howey bir istisna, böyle bir yazarı Türkiye'de kendi kitabını yayımlayıp keşfedilmesi daha da zor. Ha yazarın zaten parası vardır, kitabı buradan yayımlarken bir yandan da publicity yapar, online mecralarda ünlenir falan ama o zaman da ciddi yazarlarla beraber anılmaz.

Bildiğimiz tanıdığımız yayınevlerinden bile çıksa yeni bir yazara şüpheyle yaklaşırken herkesin her şeyi kitap yapabildiği bir sistemdeki çöplerin arasından iyi kitap arayıp bulmakla uğraşmaz kimse.
  • kobuzchu kiz  (16.05.20 11:40:52) 
Güzel bir tartışma dönmüş.
Şimdi ben ünlü bir yazar olsam,belirli kitlem olsa ve yeni kitabım çıkacak olsa
neden KDYyi seçerim veya seçmem?
%50 oran çok iyi ancak, kitap birim fiyatı muhtemelen yüksek olacaktır, çünkü sipariş üzerine basılıyor

yani xx yayınlarından 10.000 tane kitap bastırınca, birim basım maliyeti 10 tl ise, bu yöntemle 15tl olacak. o yüzden kitabım daha pahalıya satılacak.
Ülkedeki büyük kitabevlerine ulaşmayacak
Kitlem sadece internetten almak zorunda kalacak.
Reklamını kendim yapmak zorunda kalacağım.

tüm bunlarla kendisi uğraşacak ünlü yazar, kendisi matbaa ile anlaşır kendisi satar hocam:)
www.ünlüyazar.com sitesini açar siteden satar %50 yi de yedirmez:)
  • ceycey e  (16.05.20 12:54:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.