[]

borsa hakkında aklımda bir soru var, üstatları beklerim

merhabalar,

birkaç sorum var, eminim cevapları deneyimli borsacılar verecektir. borsada henüz 5 aydır varım.

- matriks programı ile bir kağıt için kim kaç lot al emri ve sat emri verdi görülebiliyor.

bir hisse senedinin alıcısı satıcısından çoksa fiyatı artar.

bu uygulamadan ben al ve sat emirlerini görebiliyorum, alıcısı fazla olan hisse senedinin fiyatı yükseleceğine göre, ben de alıcı sayısı satıcı sayısından fazla olan hisseleri alırım o zaman.

bu basit mantığın doğru olamayacağını görüyorum çünkü yöntem çalışssa matriks kullanan herkes zengin olur. peki yukarıda bahsettiğimin gerçeklik payı nedir ? bu bir yöntem olarak uygulanabilir mi?

- en çok hacim yapan hisseler ile en çok işlem gören hisseler arasındaki fark nedir ?

-patronun hisselerine sahip çıkmaması ne anlama geliyor ?

-t ne demek ?

-tahtacı, hisse senedinin fiyatını manipüle eden demek, peki tahtacı hisse senedinin fiyatını ne yaparak yükseltiyor veya alçaltıyor ?

 
- matriks programı ile bir kağıt için kim kaç lot al emri ve sat emri verdi görülebiliyor.
kim değil de hangi kurum üzerinden kaç lot alınmış live gözüküyor. min 3 5 sene işlem yapmadan ve tanıdık olmadan anlamak zor kimin hangi kurumu kullandığını bilmek. ky için gereksiz detay.

bir hisse senedinin alıcısı satıcısından çoksa fiyatı artar.
alışta bekleyen lot adedi fazla olabilir de bu gideceği değil tahtada işlem yapan oyuncunun tahtayı alıcılı göstererek üst kademelerden malını sattırmaya çalışabileceği anlamı da taşıyabilir. shortçuların alışı da olabilir olabilir de olabilir yani yine 3 5 sene aktif işlem yapmadan ve birisi size bunun hilelerini ve o senette işlem yapan oyunucunun tarzını bilmeden analiz etmek çok zor. yüksek hacimli oyuncular bile bazen anlayamıyor çünkü iki oyuncu olabiliyor dışardan izleyen kafası karışır vs vs.

- en çok hacim yapan hisseler ile en çok işlem gören hisseler arasındaki fark nedir ?
aynı

-patronun hisselerine sahip çıkmaması ne anlama geliyor ?
bu da ky nin uydurması. aslında patron için iyi tabi hisse fiyatının yükselmesi ama bizim ky hisse fiyatı yükselince ..o.ç. patrona bak nasıl da manipülasyon yapıyor elimize veriyor diyo. düşünce de adam hissesine sahip çıkmıyor diyo. adamın zorunluluğu yok. şirketinin piyasa değerinden memnundur belki.

-tahtacı, hisse senedinin fiyatını manipüle eden demek, peki tahtacı hisse senedinin fiyatını ne yaparak yükseltiyor veya alçaltıyor ?
işte bunun bilen borsada para yapar. ama temel mantık şu. bir hissede atıyorum 50bin lot 1,01 20bin lot 1,02 vs vs satış var
alışta da 50 1,00 40 0,99 alış var diyelim. satan 1,00 a satıyor. alan 1,01den alıyor. oyuncunun birisinde piyasadaki tüm hisseleri 1.5 tl den almaya yetecek kadar para varsa. adam her gün satan birisinin malını alıyor. alıyor babam alıyor. aldıkça fiyat yükseliyor tabi ben mesela her gün böyle bi alım görürsem neden satiyim diyorum di mi hemen çakallık edip 1,5 tl ye gelince satıyorum. karşımdaki adam onu da alıyor. e belli bi süre sonra satış kademelerinde satan olmayınca bu sserbest piyasa. adam alış yolluyor 1,51e satan yok 50bin lot bekliyor. 1,52ye yolluyor 53 54 54 56 bi bakıyor 60 a kadar sadece atıyorum 10k lot alıyor. kimse satmadığı için. sonra işin en keyifli kısmı başlıyor adam tavana bi alış yolluyor atıyorum 200k lot. satan da yok o gün tavan çekmiş oluyor. 5 gün satan olmazsa 50% yapar kaba hesap. sonra ordan bi satmaya başlıyo tabi satmak da zor alıcı çok az geliyor 50% gitmiş tahtaya. orda da işte alıcılı gösteriyor teknik oyunlar yapıyor sosyal medyaya yazıp senede oyuncuların gelmesini sağlıyor vs vs.
  • lata  (15.05.20 21:13:59) 
1) senin gordugun orderbook(emir defteri). insanlar istedigi gibi emir girip iptal edebilirler. orderbookta o emirlerin oluyor olmasi fiyat o emire gelene kadar kalacaginin garantisi degil. normalde yasal degil tabiki ama fake emirler vererek piyasayi yonlendirmek mumkun. normal borsalarda yada FX'te bunu yapmak ciddi suc ama regulasyonun olmadigi kripto paralarda buyuk alis/satis duvarlari koyarak fiyati belli bi seviyede tutmak cok normal gorulen bir olay. onemli olan orderbook degil trade history

2) hacim TL/$ bazinda olculur. bir kisinin 10M$lik islem yapmasi hacme 10M$ olarak yansirken islem olarak tek bir kalem.

3) bunu bilmiyorum

4) ilk maddede acikladigim gibi mesela yuksek hacimli emirler girerek fiyatin yukselmesini/dusmesini engelleyebilirsin. yada belli bir fiyat araliginda surekli al sat yaparak hacmi yuksek gosterebilirsin. yatirimcilarda "birileri hisseleri topluyor/satiyor" gorusu hakiim olur ama aslinda kendi kendine al/sat yapmis oluyorsun.
  • crucio  (15.05.20 23:54:46) 
Market fiyatından alıcısı satıcısından çoksa fiyat artar. Limit order girilip bekleyen emirler bunu etkilemez.


  • Kahir ekseriyet  (16.05.20 01:28:47) 
-patronun hisselerine sahip çıkmaması ne anlama geliyor ?
Hisse yerlerde sürünmesin diye patronun alım yaparak hisseyi savunması bekleniyor. iş bank ve THY geri alım programları yapmıştı.

  • rastinon  (16.05.20 02:08:50) 
Yazdıklarının hepsi boş (kusura bakma). Çift hesapla al sat yapanlar çok, yerli olup yabancının alım satım yaptığı bankadan alanlar çok. Emir silme diye bir nane var. Adam emiri siler geçer, eskiden yoktu. Sana tavsiyem matriks dilini öğren sistem oluştur. Biraz mantığı sökğnce ideal e geç. Matriksde falanca aracı kurum akışa geçince uyarı ver tipinde bir alarm var onu kullan istersen ama dediğim gibi o şeyler boş, anca zaman ve para kaybedersin. Artık robot işlemler var. Hft var. Makina öğrenmesini borsada kullanan tipler var. Senin yaptığın tanka taş atmak gibi olur.


  • x571  (16.05.20 03:57:37) 
T takas demek.


  • shbz  (16.05.20 14:57:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.