[]

ev kliması ve koronavirus

evimizde 2 adet klima var. 1. katta oturuyoruz. klimaların dış üniteleri yerden yaklaşık 4-5 metre yukarda.

benim aklımda bazı sorular var. klima çalışma prensiplerini çok iyi bildiğim söylenemez. bu yüzden sorma ihtiyacı duydum.

enfekte birisi dışardaki üniteye üst kattan ya da dışardan birisi hapşırsa bu virusler klima aracılığıyla içeri girebilir mi? yoksa klimanın çalışma prensibi içerdeki havayı alıp soğutarak tekrar içeri vermesi mi? içerde ve havada enfekte yaratacak bir tehdit olmadığını düşünürsek klima çalıştırmak zararlı mıdır? günlerdir bunu düşünüyorum. havalar çok ısındı ve klimasız yaşanamayacak bir yerde oturuyorum malesef...

yani kısacası evdeki klimalar dışardaki herhangi bir etmeni içeri alabilir mi?

 
Bildiğim kadarıyla mitsubishi nin birkaç elit modeli hariç ev tipi split klimalar içerideki havayı sirküle ediyor. Dışarıdan hapşırmayla falan bulaşacağını sanmam. şöyle bir risk olabilir. hepimiz çok az belki eser miktarda da olsa dışarıdan virüz, bakteri taşıyoruz ve bunun içinde coronavirüs de var. işte o az miktadaki virüs bir şekilde evin havasına karışırsa sürekli sirküle olacak. düşük bir ihtimal ama var böyle bir şey.

Filtreni temizlet ve dışarıdan getirdiğin bir şeyi ve elbiseni hemen balkona falan çıkar. içeride tutma. mümkünse klima çalıştırma saatini biraz azalt ama mecbur kullanacaksın paranoyak olmaya gerek yok
  • sarcophagus  (15.05.20 13:42:29) 
Hayır, iç ünite sadece içerideki havayı sirküle eder. Dışarıdaki ünite ile borular sayesinde gaz alışverişi yapar. Dışarıdan içeriye hava taşımaz.


  • John Bloor  (15.05.20 13:59:45) 
klimanızın markası modeli ne? klima dışardan hava almaz diye kestirip atmayalım. dışarıdan hava alan veya dışarı hava veren çok çeşitli markaların modülleri var. en yaygın olanları arçelik ve beko'nun klimaları. bir ara inverter klima alanlara çift taraflı hava sirkilasyonu yapan duo fresh modülünü ücretsiz veriyorlardı. klimanızın iç ünite hava giriş kanalallarının hemen üstüne takılan ince uzun bir modül. iç üniteye bakınca anlarsınız zaten.

örnek modül: www.bekoyetkilisatici.com
  • krtkartal  (15.05.20 15:45:24) 
Klimalarda hepa filtresi vs yok muydu? Bildigim kadsriyla o filtre cok guclu, baya bir sey engelliyor. Filtre bakimi yaptirabilirsiniz bence.


  • kuehles blondes  (15.05.20 16:21:12) 
Sayın @krtkartal;

peki bu bahsettiğiniz parça bir havalandırma borusuyla evin duvarından dışarıya ulaşıyor mu?

Dışarıdan emiş yapabilmek için bu güçlerde bir cihaz için en azından 15 cm çapında boru döşenmesi lazım!
  • John Bloor  (15.05.20 16:27:52) 
klima içerideki havayı sirküle eder. sokmaz dışarıdan hava..


  • co2s2  (15.05.20 17:38:42) 
sayın @John Bloor

evet iç ünite gaz hortumunun yanından bunun hortumu çekiliyor. modülün gücüne göre hortum kalınlığı oluyor. 50m3/saat olanların hortumuı 3inc tir. kapasite arttıkça hortum genişliği değişmiyor yanına paralel 3inc hortum çekiliyor. kapasitesine göre 20-25 / 40-50 santim kare şeklinde kendi dış ünitesi vardır. bazı markalarda klimanın dış ünitesinin içirisine bazı markalarda da klima dış ünitesinin sağına/soluna/altına/üstüne takılır. dış ünitesinde elektrik yoktur sadece filtreleri vardır.

bunlar çift yönlü çalışırlar, dışarıdaki havayı temizler içeri alır veya içerideki pis havayı dışarı atar.

her klima seti dışarıdaki havayı almaz diye genel bir tabir yanlış olur. 2 yıl önce beko bazı inverter klimalarında bu modülü hediye veriyordu. bu modülü kullanan beko klimalar ihtiyaç halinde (evde koku, ev havasını tazeleme vs) haliyle dışarıdaki havayı hepa ve karbon filtreden geçirerek ortama verir.
  • krtkartal  (15.05.20 19:06:29) 
Hocam tamam sağlık önemli de bence abartıyorsunuz .nasıl bir korku 4-5 metre yükseklikteki klima dış ünitesinden korona kapacağımızı düşündürdü.


  • birdposing  (15.05.20 19:25:17) 
@krtkartal

arçelik 90044
arçelik 4705ys (bu baya bi eski)

linklediğiniz fotoğraftaki eklenti yok bizde.
  • false pretension  (15.05.20 20:02:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.