[]

Muhasebeci ile çalışmaya ara vermek

Merhaba. Serbest meslek erbabıyım. Bu sene 10 tane makbuz kestim ve iki ay önce işim sona erdi. Bir daha Eylül ayından önce makbuz kesmeyeceğim. Muhasebeye aylık 150 lira para ödüyorum. Şu an sadece biriktirdiğim market fişlerini muhasebeciye veriyorum. Acaba muhasebeciyle konuşup işimin olmadığını makbuz kesmeyeceğimi söyleyip dört beş ay muhasebe ile çalışmasam, işim tekrar başlayınca çalışmaya başlasam nasıl olur? Etik olur mu? Yaptık diyelim, bundan ne gibi zararım olabilir?




 
siz çalışmıyorsunuz da muhasebeci arkanızdan çalışıyor. her ay belgelerinizi defter beyan sistemine giriyor, beyannamelerinizi veriyor. bunlara ara vermenin yolu işyerini kapatmak. muhasebeciye de ancak öyle ara verilir.

siz onunla çalışmaya ara verirseniz, o da sizinle çalışmaya ara verip, her ay vermesi gereken beyannameleri vermez ise, 5 ay içinde verilmesi gereken yanlış saymadıysam en az 9 ayrı beyanname (5 kdv, 2 muhtasar, 2 geçici vergi) için 9 x 2300 = 20.700 lira ceza ödersiniz.
  • kibritsuyu  (15.05.20 12:55:26 ~ 13:02:28) 
Araba giderken motor sokmek gibi :)


  • brkylmz  (15.05.20 12:57:58) 
Kanunen vergi mükellefi olduğun sürece bir mali müşavir ile çalışmak zorundasın, mükellef olarak kendi muhasebeni tutmana izin vermiyor sistem.

Muhasebecinle konuşup, işin olmadığını, şu kadar süre ödeme yapamayacağını söyleyip nasıl yardımcı olabileceğini sor.
  • John Bloor  (15.05.20 12:59:30) 
bir sey soracagim, isiniz oldugu zaman, ornegin 5 kati makbuz kestiginiz zaman, 5 kati muhasebe ucreti oduyor musunuz ?

ayrica 150 tl bakiyorsa, calismaya devam edin. daha kaca baksin istiyorsunuz
  • sweetoffice  (15.05.20 13:41:14) 
meslek bu kadar ayağa düştü işte. smmm yim ama senin zihniyetindeki insanlar yüzünden hiç bir zaman smmm bürosu açmayacağım.


  • dadasalon  (15.05.20 15:33:32) 
Insanların sinirlerinin ne kadar bozuk olduğunu gösteren bir soru oldu. Sadece salgın nedeniyle insanların zor durumda olduğunu düşünmek zor değil aslında. Ki iki aydır çalışmadığımı ve eylüle kadar çalışmayacağımı da söylemişim. Smm'li olduğuma göre işsizlik sigortasından ya da salgın nedeniyle verilen yardımlardan yararlanamayacağım ortada. Bunun yanında her ay Bağkur giderim var. Smm'de İlk senem ve her ay kibritsuyu'nun bahsettiği beyannamelerin verilmesinin zorunlu olduğunu bilmiyordum. Ön yargısız insan gibi bilgi veren arkadaşlara teşekkürler. Insanlık bin yıl daha birlikte yaşarsa birlikte hır gür olmadan yaşamayı öğreniriz


  • ilkinci  (15.05.20 16:04:36) 
@ilkinci, olaylara sadece kendi acindan bakmadigin zaman gel konusalim ok ? senin durumun kotu, peki mali musavirin/muhasebecin ne durumda hic sordun mu ? gece,gunduz durmadan tum angaryalara ragmen calismaya devam ediyor. sgk,vergi dairesi, iskur, tuik ve nice kurumun isini o yapiyor, ustune kibritsuyu'nun bahsettigi agir cezalar var. ailesini goremiyor ya da cok az zaman ayirabiliyor. istersen cok daha fazla uzatabilirim listeyi! onyargisiz oldugun zaman gel konusalim, biz burdayiz!!!


  • sweetoffice  (15.05.20 16:26:06) 
mali müşavir de bir serbest meslek erbabı. yani o bahsettiğiniz salgın nedeniyle verilen yardımların hiçbirinden yararlanamıyor. her ay da sabit bağkur gideri var.

bunun yanında evet mali müşavir çalışıyor, ama parasını vermesi gereken çalışmadığı veya para kazanamadığı için ödeme yapamıyor. mali müşavirin "para yoksa iş de yok" deme şansı bulunmuyor. mali müşavirin o 150 liraya ihtiyacı var şu anda. çünkü herkes aynı şekilde "iş yok ki nasıl vereyim" diyip ilk önce mali müşaviri sallıyor. ama mali müşavir sadece devlet öyle istediği için parasını alsa da, almasa da çalışmak zorunda.

yarından itibaren uygulanacak olan sokağa çıkma yasağından mali müşavirler muaf mesela. niye? şu yukarıda saydığım 9 beyannameden sadece bir tanesini devletimiz ertelemeyip derhal istediği için çalışıyorlar.

o bir tane beyannameyi verebilmeyi mümkün kılan geçen yılın yıllık beyannamesi de var. onu vermeden yenisini veremiyorsun. onu erteledi devletimiz. ama yenisini ertelemediği için mali müşavir önce ertelenmiş beyannameyi de yapıp bitirmek zorunda. yani diyor ki binanın temelini atmanı temmuz'a kadar erteledim, ama birinci katın duvarını önümüzdeki hafta öreceksin, yoksa ceza keserim. duvarı da bir ay geç örsen olur, önce temel atma süresi dolsun demedi devletimiz, hemen istedi duvarı.

mali müşavir de ne yapsın, birinci kat duvarını örebilmek için temmuz'a kadar vakti olsa da temeli memeli atıp kat çıkmaya, işi yetiştirmeye çalışıyor. tek bir firma için de değil, defterini tuttuğu bilmemkaç tane mükellef için yaşıyor bunu, hem de bedavaya. o yüzden mali müşavir mecburen çıkıp sokağa çıkma yasağında işe gidecek.

mali müşavirin işini devlet buyuruyor, ama parasını devlet vermiyor. parasını vermediği gibi sürekli de sırtından inmiyor. o devletin çalışanlara sağladığı destekler geçen gün yattı ya, kim yaptı başvurularını, kim hazırladı evraklarını, kim başvurdu işkur'a mesela bunu kimse görüyor mu? 23 mart'tan beri gece doğru düzgün uyku uyumadım yanlış bir iş yapmayayım diye. nitekim yanlış iş yapmayayım derken eksik iş yaptım ve onaylamayı atladığım bir sgk bildirgesi nedeniyle 2 asgari ücret tutarında (5.800 lira) ceza yedim. ha söylemeyi unuttum, çalışan varsa o 9 beyannameye ek 5 ay için 5 tane de sgk bildirgesi var, zamanında vermeyince de böyle bir cezası var işte.

işçi çalışmıyor, devlet çalışmayan işçiye para veriyor. iyi de devlet kime hesaplattı o ödenekleri acaba bunu bir düşünen var mı?

parayı pulu geçtim, bir kişi de çıkıp teşekkürler sayenizde bu işler yürüyor falan da demiyor ki ben kendimi cidden öksüz hissediyorum.

hal böyle olunca "benim işler durdu, ama arkamdan, benim adıma, devlet zoruyla, ceza tehdidi ile cayır cayır çalıştırılan adamın parasını kessem mi çünkü sabit masrafım var" diye sorunca gösterilen tepkiye çok da şaşırmamak lazım.
  • kibritsuyu  (15.05.20 17:33:09 ~ 18:46:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.