[]

2.dünya savaşı ve doğu/batı almanya hakkında sorularım var?

Merhaba,
Bu konuda gerçekten çok bilgisizim ve yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başladım. 1-) Şimdi 2.dünya savaşı sonrasında almanya doğu batı diye ayrılıyor. Bu durum 1990'a kadar devam ediyor ve gerçekten çok uzun bir süre, hani uzak bir tarihte değil insanın aklı almıyor. Yani o kadar zaman doğu almanya sovyet kontrolünde mi kalmış?

2-)Eğer öyleyse bu kadar zaman sovyet etkisinde kalmaları almanların ruslara karşı bakış açısını nasıl etkiledi?

3-)Bazı yerlerde batı almanya'da yaşayan insanların doğu almanya'daki insanları küçümsediğini okudum. Böyle bir şey nasıl olabiliyor, sonuçta bir savaş oldu ve yenildiler. Başka bir devlet onlar adına karar verdi. Yani insanlar ben doğu almanyada kalmak istiyorum ben batı almanya'da kalmak istiyorum diye kafalarına göre şehir değiştirmemişlerdir diye düşünüyorum. Yani nüfusun bir kısmı istese de istemese de sovyet etkisi altında yaşamak zorunda kaldı. Batı almanyadaki insanlar doğu almanyadakiler için üzülmediler mi, hiç değilse ilk yıllarda.

4-)Araya zaman girmesi ve farklı ideolojiler de yaşayan iki alman toplumu zamanla birbirine ciddi anlamda yabancılaştı mı?
Doğulu bir alman ile batılı bir alman arasındaki en belirgin fark ne sizce?

 
3. çok başka konseptlerde olsa da fikir versin diye söylüyorum; istanbuldakiler güneydoğudakilere nasıl bakıyor? orada yaşayanların tercih ederek değil mecbur kalarak yaşadıkları imkansızlıklar hakkında ne düşünüyor türkiyenin batısındakiler mesela? üzülüyorlar mı mesela?
bu arada berlinde hala böyle bir sosyal bakış;küçümseme durumu var.

  • jimjim  (13.05.20 23:46:10 ~ 23:46:26) 
Good bye Lenin filmi doğulunun batıya bakış açısı hakkında fikir verebilir size.


  • kedikumunaiseyenadam  (14.05.20 00:00:15) 
1- evet. rusların kontrolündeki ülkelere nasıl baktığına bir örnek olarak 1956 macaristan ve 1968 çekoslovakya var.
2- bunu bir ossi (doğu alman yani. merkel bile olabilir) daha iyi bilir.
3- olay tamamen duygusal (!). almanlar zaten avrupayı finanse ediyordu. bir de doğu almanya ağır geldi.
4- 2. yanıt :)
  • tururo  (14.05.20 00:02:32) 
1) evet. görünürde bağımsız ülke olsa da sovyet uydusundan farksız konumdaydılar. doğu almanya'da kalan fabrikalar falan sökülüp sovyetlere götürülmüş mesela. yanılmıyorsam o dönemde okullarda rusça da okutulurmuş. haliyle batı'dan daha farklı durum.

2) bu mesele çok karışık. sanılanın aksine almanlar genel olarak rusya'dan avrupa'nın geri kalanına kıyasla daha az nefret eder. kültürel bağlar olsun (bkz. volga almanları), ticari ilişkiler olsun vs. rusya ile almanya'nın arası genel olarak iyi olmuştur. doğu almanlar, birleşmeden sonra fazlaca ihmal edildiklerini ve batı tarafından hakir görüldüklerini düşünüyor. bu ayrım bugün bile mevcut. dolayısıyla rusya'dan çok da nefret ettiklerini zannetmiyorum. hatta maalesef bugün almanya'nın doğusunda ırkçı/faşist düşünceler daha yaygındır, putin yahut genel olarak sovyet-rus yanlılığı daha fazla görülür. doğu almanya'da yaşayıp "böyle ülkenin allah belasını versin, duvar yıkıldı da insanlık/demokrasi gördük" diyen insan da var, o zamanların daha iyi olduğunu düşünenler de.

3) doğu almanya çok daha baskıcı, dışa kapalı bir rejimdi. ne olursa olsun batılıların o taraftaki insanları kendilerine denk görmesi zor. şey gibi düşün işte, batı almanların gözünde doğuluların büyük bölümü akp'li dayı gibi.

4) yabancılaştı tabii, 30 küsür yıl olmasına rağmen hâlâ pek çok alanda "doğu almanya"yı görebilirsin. bir harita görmüştüm, gece almanya'nın uzaydan görüntüsü mü neydi... ampul farklılığından dolayı eskiden doğu almanya sınırları içinde kalan şehirleri seçebiliyorsun. o kadar yani. işsizlik olsun, siyasi görüş olsun vs. çoğu haritada keskin bir ayrım söz konusu hala. almanlar 30 yıldır bunu azaltmak için çalışmalar yapıyor tabii, durum eskisi gibi değil ama yine de farklılık yok değil. misal şu an 30 yaşında olan iki kişi için doğu-batı farkı pek yoktur ama almanya zaten genç nüfusu yüksek olan bir ülke değil, ehtiyarlar hala dövüşüyo doğu-batı diye.
  • der meister  (14.05.20 00:17:51) 
2.soru için iki anket verisi var:

eski doğu almanya topraklarında yaşayan insanların %58'i rusya ve ukrayna arasında meseleye abd ve ab'nin karışmaması gerektiğini düşünüyor.
aynı kişiler, serbest piyasa ekonomisini %82 oranında 'sömürü' olarak görüyor, ama batı almanya topraklarında yaşayanlarda bu oran sadece %43.

keza diğer birçok araştırmada da doğu almanya topraklarında yaşayan almanların rusya ya karşı batı'dakilere göre çok çok çok çok açık farkla sempati beslediği görülüyor.

öte tarafta şunu söylemek istiyorum, birtakım yaşam şartları verileri: kadınların işgücüne katılım oranı, verimlilik, fakirlik, gönüllü çalışma arasındaki fark genellikle %3-5 arasında değişiyor. iki ülke arasında öyle filmlerdeki gibi bir taraf uçarken diğer taraf sıçıyordu durumu da yok. fakat, refah kısmında yanılmıyorsam sadece büyük bir fark olsa da -fakat bu gelir açısından olduğu için yanıltıcı olabilir-, komünist rejimin sosyal yardımları çok geniş çapta olduğu için gelirle karşılaştırmak ne kadar doğru bilemiyorum.
  • mehmed resad  (14.05.20 00:18:57) 
Doğu almanya'daki insanlar nasıl rusya'ya sempati besleyebiliyor anlayamıyorum gerçekten. Sonuçta 2.dünya savaşında ruslarla savaştılar, bu adamları düşman bellediler. Sonra savaşı kaybettiler ve sovyet rusya'sının egemenliği altına girdiler.
Ruslarda savaş bittiğinde almanlara güllerle gelmedi sonuçta 2MN sovyet askeri tarafından tecavüze uğrayan alman kadın var öncesinde hitler 20MN rus askerini öldürdü.
Aralarındaki durum baya kanlı bıçaklı. Rusların almanlara çok iyi davrandığınıda düşünmüyorum. 50 yıl bu şekilde nasıl yaşamışlar anlaması zor.
Ayrıca rusya'nın almanya'yı böyle idare etmekten çıkarı ne oldu?
  • kayanyıldız  (14.05.20 01:05:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.