[]

7 yaşında youtuber olma hayali yaşayan yeğenim

Merhaba. Bir yeğenim var çok tatlı bir kız, 7 yaşında. Hayata çok farklı açılardan bakıp yaptığı yorumlarla bizleri şaşırtıyor. 4 yaşındayken hiç düşünmediğimiz açılardan resimler çizmişti. Üretkenliği çok iyiydi fakat son bir iki senedir ilgisi tablet oyunlarına ve youtube videolarına kaydı. şimdi günlük hallerinden videolar çekiyor ve ailesi onun adına açılan youtube hesabına yüklüyor. ilk başta sevinsin diye yaptıkları bu şey yeğenim için başarı hedefi olmuş durumda. bugün bana sadece ünlü olmak istediğini söyledi. ünlü olmanın tek başına hedef olamayacağını anlatmak istedim fakat ilgisini çekmedi bile. tabiki ilgisini çekebilecek şekilde yapamadım bunu, öyle olsaydı en azından dinlerdi.

Eskiden resim çizer, herhangi bir nesne ile oyunlar oynar, el işi ürünler çıkarırdık. Daha doğrusu o çıkarır biz yardım ederdik. Bugün 4 saatlik sokağa çıkma serbestliğinden parka gittik. Zamanın yarısından çoğunu telefon oyunu oynayarak ve youtube videosu çekerek geçirdi. Akşamları survivor izlemek istiyor, takımlardan birini tutuyor. İki tane de izlediği dizi vardı ama isimlerini hatırlamıyorum.

Sizce bu durumda ne yapabiliriz? Nasıl daha kaliteli vakit geçirebiliriz? Mesela çocuk yaşta hızlı kitap okuma egzersizi yapmasını istiyorum. Birlikte olabilseydik yarışma yapıyoruz diye bazı şeyleri öğretebilirdim ona ama şu dönemde pek görüşemiyoruz. Vereceğiniz fikirleri ailesi uygulayabilir. Çocukla iletişim şeklinde yapabileceğimiz etkinliklere kadar her konuda fikrinizi öğrenmek isterim. Aklıma bişeyler daha gelirse editlerim belki burayı. Şimdiden teşekkürler..

 
Çocuk yaşta hızlı okuma egzersizi yaptırmayın lütfen. Okumayı seveceği varsa da sevmez çocuk.

Daha fazlasını çocuğu olanlar ya da eğitimciler söylesin, ben konuyla epey mesafeliyim.
  • kobuzchu kiz  (13.05.20 21:51:06) 
Aileyle birlikte bir teknoloji kullanım anlaşması yapılması öneriliyor. Aslında bu sınırlama içeriyor ancak çocuğa tabi sınırlama demiyoruz. Ne kadar kullanılacak nasıl kullanılacak vs birlikte konuşulması çocuğun ikna edilmesi gerekiyor.

Aileyle farklı teknoloji içermeyen etkinlikler yapılabilir. Hızlı okuma bence de okumaktan soğutur. Normal okuma daha iyi olur. Masa oyunu yaşına uygun oyunlar. Resim yapma. Ailenin de bu süre zarfında çocukla teknolojiyi bırakması lazım tabi.

Teknoloji içermeyen etkinliklerden soğuduğunu ve sokağa cıkma izninde bile tabletiyle ilgilendiğini söylemişsiniz teknoloji bağımlılığı çok ciddi bir konu.

Bütün gün evdeyiz çocuğun böyle zaman geçirmesini şimdilik ne kadar değiştirebiliriz ben de bilmiyorum ancak bu süreç bittikten sonra gözlemlemenizi öneririm.

Pdr son sınıf öğrenciyim bunun üzerinde çalışıyoruz şu sıra.
  • turkce konusan uzayli  (13.05.20 22:47:27 ~ 22:54:18) 
Aileyi değiştirin.

Tv'yi azaltsınlar, survivor izlemesinler beraber. Evdeki teknolojik ailetlerin sadece kullanılabileceği zaman ve yer olsun. Anne baba da buna uysun. Bence çocukların sosyal medyada olmaması lazım.

Aileye pedofili-hebephilia-Ephebophilia gibi hastalıklara sahip ne kadar çok insan dolaşıyor internette bunu bi hatırlatın.

Dünyada ne kadar çok çocuk pornosu olduğunu bilmiyor insanlar. Çocuklarınızın kendi halinde otururkenki videosu bile baştan çıkarıcı olabilir bu kişiler için.


Çocuk büyütmeyi ciddiye alın lütfen.
  • tessera  (13.05.20 23:21:46) 
Aile o yaştaki çocuğa youtube hesabı açmakla hata etmiş maalesef.
Bu Youtube'da istismara da açık bir konu.

Kademe kademe ilgisini çekecek başka hobiler bulunabilir ve alıştırabilir. Eskiden yaptıklarını hatırlatacak yaşantılar sunulabilir (bak senle eskiden şöyle şeyler yapmıştık gibi)

Tabii durum devam ederse, bu bağımlılıktan kurtulması için bir çocuk psikoloğu ile görüşmek en doğrusu olur. Burada ne kadar yorum yapsak da bir uzman değiliz neticede. Önemli bir konu ve ilerleyen zamanda uzman yardımı gerekebilir.
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (13.05.20 23:23:59) 
ekran süresi denen şeyi (tv, tablet, telefon, bilgisayar vb.) dikkate alsın ailesi. o yaşta çocuk için ekran süresi günde maksimum iki saattir. o da maksimum. ailesi kendi rahatlarından feragat edip çocuk ile vakit geçirecekler. tableti eline verip salmak olmaz.

kuzey avrupa'da bazı okullarda "media fasting" diye bir kavram var. türkçesi "ekran orucu" olabilir. her yıl, belli tarihlerde, çocuklar 2-3 hafta arasında bir süre boyunca tüm ekranlardan uzak duruyorlar. sadece ve sadece iletişim için telefon kullanabiliyorlar (arama mesaj atma vs. başka hiçbir şey yok). bunu eksiksiz başaran çocuklara sürenin sonunda okullar hediye veriyorlar. bazen bir yere gezi, bazen kitapçı için hediye kartı falan. ailelerin desteği ve onayıyla yapılıyor bu.

bunu deneyin çocuğunuz ile. bir şey yapma/alma sözü verin ve iki hafta uzak tutun her türlü ekrandan. başlangıç için iyi bir şey.
  • finveben  (13.05.20 23:32:12 ~ 23:36:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.