[]

6-7 yıl önce elden alınan borçlar nasıl ödenir?

6-7 yıl kadar önce bazı arkadaşlardan aldığım borçlar oldu; bunları bu sene içinde kapatmayı planlıyorum. ama 2012'de, atıyorum 1000 lira aldıysam o zamanki değeriyle bu zamanki değeri arasında doğal olarak fark var. bunu nasıl ayarlayabilirim? yani 1000 lira aldım, yine 1000 lira ödesem saçma olur gibi geliyor. arkadaşlardan gerçi böyle bir talep yok ama benim içime sinmiyor.

nasıl bir yol izlenir?


 
www3.tcmb.gov.tr

kabaca bi fikir verir. kesinlikle enflasyonu düşünerek geri ödemelisin zaten.

bir diğer alternatif de asgari ücret oranına göre hesap yapmak olabilir. bana kalırsa ikisinin ortalamasını almak en mantıklısı. tcmb enflasyon hesabı ile asgari ücret oranına göre çıkan sonucun yani.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (09.05.20 16:11:16) 
asgari ücret uçar. enflasyon verilerini değerlendirin.


  • istanbul beyefendisi  (09.05.20 17:04:30) 
benzer bir durumda yüzde 50 fazlasıyla ödemiştim. 4 arkadaştan 3ü ne yaptıysam kabul etmediler. asla almadılar yüzde 50yi. birinin bebekleri oldu, bir tanesinin çocuğu yeni okula başladı bunları bahane ederek o ikisine de fazlasını ödedim. amcasından hediye olsun o zaman filan diyerek orta yolu bulduk. 1 tanesine ise bahane bulamadım :) almadı hiçbir şekilde. ama 1 tanesi de sorgusuz sualsiz kabul edip aldı ilk önerdiğim an.

2012de 1000 tl ile 555 dolar alınabiliyormuş. yani şimdinin yaklaşık 4bin tlsi. ama böyle hesap olmaz. batarsınız.
  • elestirman  (09.05.20 17:12:27) 
Dolar, altin cinsinden adi konmadiysa enflasyon en mantiklisi.
6-7 yil sonra alacagini alabilen adam da gercek enflasyon bu degil, demez bence.

  • pofudukayi  (09.05.20 17:13:02) 
Veya sorabilirsin alacaklıya. “Benim sana borcum vardı, gecikti, hangi veriye göre ödememi istersin” diye.


  • pass  (09.05.20 17:19:05) 
en temizi dolar + %2 faiz (faiz mevduat faizi olarak baz al).


  • uncle fyodor  (09.05.20 17:26:07) 
empati kurmak gerekir.
sen mesela 2012 yılında birine 1.000 TL verdiysen, şunu düşünmelisin. Arkadaşıma borç vermeseydim bu benim kenardaki paramdı, belki altın alacaktım belki dolar ya da başka bir şey. Bu yüzden o günün karşılığı olan altın gramını hesaplayıp bugünkü altın fiyatından ödeme yapmak dürüst ve erdemli bir davranış olacaktır. Ama altın üzerinden borçlanmadığın için buna mecbur da değilsin tabi.
Enflasyon üzerinden de bir hesaplama yapılıp, bütçene göre uygun olan ödeme seçeneği (altın vs enflasyon) tercih edip, arkadaşlarından da helallik alarak bu meseleyi kapatabilirsin. Bundan sonraki tüm para alışverişlerini de altın üzerinden yapmanı tavsiye ederim.
  • imsorry  (09.05.20 17:36:20) 
2012'deki 1000 bugün 3000 hesaplaman lazım gerçekçi düşünürsek. altın-dolar gibi parametreler en az böyle.


  • adivar  (09.05.20 19:21:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.