[]

Dolar neden yükseliyor?

Amerika'da 33 milyon kişi işsizlik başvurusu yapmış, dolar neden tl karşısında öküz gibi değer kazanıyor? Ekonomiden hiç anlamıyorum Bilal'e anlatır gibi anlatabilir misiniz kısaca. Teşekkürler.




 
Dolar değer kazanmıyor. TL tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor. Güvensizlik, iç/dış siyaset, hukuk, gazetecilerin tutuklanması, nefret söylemleri..


  • amonaki  (09.05.20 15:59:43) 
uzman değilim ama kişisel görüşüm şöyle; küresel çapta bir endişe altına ve dolara yönlendirdi insanları. Dolara sadece Amerika bazlı bakmamak lazım, biraz daha küresel bir para birimi gibi. Eur karşısında da değer kazandı. Bunlarla birlikte TL de değer kaybediyor.


  • The_Lollok  (09.05.20 16:07:15) 
önünde 100 dolar ve 715 türk lirası olsa
hangisini tercih edersin

çoğu insan 100 doları tercih ettiği için yükseliyor

sonra bu parayla
faiz euro altın yatırım ticaret borsa forex beton ve ihtiyaçlar arasında
tercih de yapabiliyorsun

şu şartlarda neden türk lirası kullanasın temel ihtiyaçlar dışında

normal şartlar altında doların değer kaybetmesi gerekirdi ama insanlar bir şekilde güven duyuyor
  • bir soru sorcam  (09.05.20 16:19:50) 
merkez bankası dolar basıyor, diğer ülkeler ucuz dolar bulduğu için saldırıyor. bu yüzden değerini koruyor yada az düşüyor.. dolar stoğu yapılıyor biryerde.

tl ye güven kalmadı. durduğu yerden eriyor. o yüzden insanlar tl de durmuyor dolara yada altına kaçıyor.
  • uncle fyodor  (09.05.20 17:29:16 ~ 17:29:52) 
USD değer kaybediyor ama altına karşı. Diğer para birimleri USD den çok daha kötü durumda. Kötünün iyisi USD gene. Eğer USD ye talep olmasa ülkeler FED ile swap yapmak için sıraya girmezlerdi.


  • maxim gorki  (09.05.20 18:15:05) 
hocam ülkedeki devlete güveni şöyle anlatayım ekonomik anlamda:

devlet bir destek paketi açıkladı bir süre önce. ihtiyacı olanlara düşük faizli kredi vereceğini söyledi devlet bankaları vasıtasıyla 10 bin liraya kadar.

etrafımda gördüğüm tüm örnekler bu paraya pul olmadan değerlendirilmesi gereken mal muamelesi yaptı alternatifsiz. çoğunluğu çektiği parayı direkt dövize, altına çevirdi. kimisi dövizin yükseleceğini ön görerek ileride pahalılanacağını düşündüğü şeyleri aldı. (tv,beyaz eşya, telefon, bilgisayar vs. vs.) garip olan da haklı çıkmaları 1 ay sürmedi.


yani bir devlet düşünün ki zorunlu ihtiyaçlarınızı gidermeniz için bir opsiyon veriyor ve insanların devletin ekonomik durumuna güveni o kadar kötü ki ilk yaptıkları şey bundan yararlanıp zarara girmemek veya kara geçmek oluyor.

yanlış anlaşılmasın halkı yargılamıyorum burada. halk kendi kendine ekonomik veya hukuki bir güven duyamaz hükümetine. bunu sağlamak her zaman ülkemizi yönetenlerin görevi. yaptıklarıyla da bu güveni sağlamaları gerekiyor. dolar 4 liraya düşecek dediğinizden 1 ay sonra dolar 7 lira oluyorsa atıyorum haliyle güven kalmıyor. güven vermek için insanları kandırmaya çalışmak gibi geliyor bana. deadline geldiğinde normalde olduğundan çok daha fazla güven kaybınız oluşuyor.


üstelik bu dönemde gözlediğim şey şu ki öncesinde hükümet destekçisi olanların bir nebze de olsa ekonomiye güveni varken son bir kaç yılda o da kırıldı. koskoca ülkede ekonominin iyiye gideceğini veya paramızın değer kazanacağını düşünen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor kısacası.

dışarıdan gelip ülkenize yatırım yapmayı düşünen yabancı sermayeyi geçtim dikkat ederseniz. onların durumu zaten yıllardır yüksek faiz verirseniz bir süre dururuz, değilse çekilecek çile değil sizin ekonomik dalgalanmalarınız boyutunda. yatırım falan hak getire... daha kendi iç huzurumuzu yakalamaktan uzağız kısacası ekonomik güven açısından. bu durumda kim TL talep edecek piyasadan ki TL'nin değeri düşmesin?


not: lütfen yazdıklarımı siyasi bir eleştiri veya başka bir şey olarak algılamayın. durum tespiti yapmaya çalıştım.
  • syozkn  (09.05.20 18:49:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.