[]

nota bilmek

nota bilmek ne demek? portedeki notayı okuyup enstrumanda çalabilmek mi demek? bir youtube videosunda da gördüm. insanlar sürekli işte "jimi hendrix nota bilmiyormuş", "ibrahim tatlıses nota bilmiyormuş gerek yok o zaman" falan diyor. notaları okuyabilmek 1 haftada öğrenebilecek bir şey değil mi? insanlar neden bu kadar direniyor buna? yoksa başka bir şey mi burada kastedilen?




 
ezberden çalmak demek. orkestralardaki gibi önüne koyulanı çalamazsın yani.


  • diffarentiationation  (08.05.20 13:26:21) 
Orkestraların kullandığı gibi; tek sesli ve veya çok sesli nota yazısını okuyamamak demek. (Bize okulda öğretilenler genelde tek sesli hatta 1-2 oktavdır maks) Nota okumak vuruşlar/ süreler vs de işin içine girince o kadar da kolay bir olay değil.

Ayrıca abi la’dan giriyoruz dediğinde nota bilmeyen anlamaz. Ses verdiklerinde, kulağı olduğu için (yeneteneği sayesinde) la’dan giriş yapar. Yani gelen sesi referans alarak eşlik eder şarkıya. Yoksa tek başına bişey çalıp söylerken hangi tonu kullandığından vs haberi yoktur.

Okuma yazma bilmeyen birinin bir dil veya yabancı dil öğrenmesi gibi düşünebilirsiniz. (Sözlü) iletişim kurar, ama yazamaz ya da konuştuğunun ne anlama (görsel olarak) geldiğini bilemez.
  • jimjim  (08.05.20 13:38:01) 
arkadaşlar benden daha güzel anlatmış ama bende özetin özetini yapmak istiyorum, yanlış bilmiyorsam.

Nota bilen birisi, önüne gelen notadan daha önce hiç duymadığı şarkıyı çalabilir. nota bilmeyen bunu yapamaz.

edit: sadece önüne konulan notayı okumak değil. arkadaşlar anlatmış zaten.
  • fezagezgini  (08.05.20 13:48:45 ~ 13:58:33) 
önüne konan notayı okumaksa bunun nesi zor? tabii okuma öğrenmek gibi pratik olmak için zaman gerekir ama top topu 7 nota var. 1 ayda yavaş da olsa önüne konan eseri çalamaz mı insan? ben gitar çalışıyorum notadan bakarak çalışıyorum mesela. hızlı değilim hala ama portenin en alt çizgisindeki notayı görünce elim mi'ye gidiyor zaten.


  • black mamba  (08.05.20 13:54:34) 
Kız alla seni naapsın :D
Serdar ortaçgillerden misin? 7 nota yok işte onu diyoruz. Oktav denen bişey var. O 7 adet nota oktavına göre portede farklı yerlere çiziliyor. Ayrıca kısası uzunu, diyezi bemolü, sol anahtarı fa anahtarı vs milyonlarca varyantı var.
Kod yazmak gibi düşün.
  • jimjim  (08.05.20 13:59:41) 
nota okumak başka doğru şekilde icra etmek başka, abi niye direniyorsun düşündüğün kadar kolay değil işte, zor da değil ama üzerine çalışmak gerek

ayrıca nota bilmek derken sadece 7 notanın portedeki yerini değil müzik teorisine de en azından bulaşmış olmaktan bahsediliyor

müzik teorisi de okyanus gibidir, ne kadar gireceğin sana kalmış, istersen bileğine kadar girip kıyıdan ayrılmadan bu bana yeter diyebilirsin ya da açıldıkça daha derinleşebilirsin
  • freebird5406_2  (08.05.20 14:02:46) 
7 nota yok. 7 nota adı var.

E1, E2, E3 vs hepsi mi notası ama farklı oktavlarda. Örneğin bunlara kalın mi, orta mi, ince mi falan da deniyor.

Baktığınız zaman piyanoda 88 tuş var. Bunların bir kısmı diyez, bemollerse geri kalan 50 küsür nota birbirinden farklı sese sahip yani farklı notalar.
  • Unde bach canim  (08.05.20 14:27:59) 
Nota bilmek demek; önüne defteri alıp notaları okumaya başladığında okuduğun notayı henüz müzik aleti ile çalmıyorken kafanda duymak demek, kafanda oluşturduğun melodiyi tıpkı bir roman yazar gibi yazabilmek demek. Daha uzar gider.

gitar çalıyorsun ama portrede mi görüp gitarda mi sesine basıyorum diyorsun ama 24 perde gitarda kaç tane mi sesi var. doğru mi sesine bastığını anlayabilir misin? olay o dostum. diğer arkadaşlar anlatmış zaten bunun diyezi, bemolü, anahtarı, temposu detay detay. dümdüz yazı okumak gibi bişey değil.

rakamları biliyorsun, harfleri biliyorsun ama bir fizik formülünü okuduğun zaman anlayabilir misin?
  • draconas  (08.05.20 15:13:17) 
bence "şu nota bilmiyormuş" dediklerinde kastedilen farklı ama.

Ben mesela nota okuyabilirim, ama bir sürü dizi ve akor var. Pentatonik, Diminished, Frig major, lidya vs. bir sürü farklı dizi ve bunların farklı tonları var. Bunları bilmeden solo atana veya beste yapana "nota bilmeden yapıyor" deniyor bence.(mesela akorlar arası geçiş-uyumu kulaktan mı yapıyorsun yoksa phrigian major'u mu takip ettin?) Daha geçen denk geldim, filmlerde kahramanlık müziği için major'e 7. bilmemne notasını eklerseniz daha heroic durur diyordu. İşte bunları bilmek "nota bilmek" bence.

yoksa dediğin gibi notayı deşifre etmek öğrenilebilecek bir şey.
  • nhk ni youkosu  (08.05.20 15:40:54 ~ 15:41:59) 
yok diyezi bemolü farklı oktavları var da yine de çok değil ki. insanlar kaç tane formül ezberliyor. sonuçta en üstü boşluktaki mi'yi gördüğüm zaman gidip ince mi çalmam. hangi mi olduğunu biliyorum. bu da hadi olsu olsun 2 aylık bir mevzu değil mi?


onun dışında enstruman olmadan kafanda melodi düşünüp bunu kağıda dökebilmek bambaşka bir şey gibi. bunu belki çoğu konservatuar mezunu bile yapamaz sanki.
  • black mamba  (08.05.20 15:43:38) 
@nhk o bahsettiğin " kahramanlık müziği için major'e 7. bilmemne notasını eklerseniz daha heroic durur " olan yeri paylaşabilir misin hatırlıyorsan. o tarz şeyleri merak ediyorum da araştırıyorum o yüzden.


  • black mamba  (08.05.20 15:45:14) 
şuydu galiba: www.youtube.com

bu adamın kanalına bakın baya güzel şeyler var.

www.youtube.com
www.youtube.com
  • nhk ni youkosu  (08.05.20 16:48:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.