[]

faiz indirimi meselesi

Bu bir süredir sormak istediğim bir soru.

Faiz indirimine gidilmişti. Sonra dolar kuru ufak ufak yükselişini sürdürdü. Hatta pek çok ekonomist faiz indirimine karşı çıkıyordu.

- Geçmişte faizi düşürmenin motivasyonu neydi?

- Bundan bir biçimde kazanç halk-devlet kazanç sağladı mı? Kim kazanç sağladı?

- Kur durmadığına göre neye kimi yaradı bu durum? Niçin yaptılar?

 
tayyip ne derse o oluyor, motivasyon, analiz, plan proje bekleme yani.

faiz lobisi diye uydurduklari kavrama uygun hareket etmek icin faizlerin dusmesi gerekiyordu.
  • baldur2  (07.05.20 12:31:46) 
@baldur2, evet anlıyorum ama bir fayda sağlayan oldu mu bu durumdan?

Bir iş yapılıyorsa bir şeylere ya da birilerine fayda sağlaması gerekmez mi? Mesela iş adamları mı kazandı bu durumdan? müteahhitler mi? Kimler? Hangi sektöre yaradı?

ya da hiç kimseye yaramadı mı?
  • chihirovekohaku  (07.05.20 12:48:59) 
Faiz artırıp azaltmak kuru ayarlamak için değil sadece. Faiz artarsa yatırımcılar kredi çekmez, dolayısıyla ekonomik büyüme olumsuz etkilenir. Faiz düşürmenin motivasyonu daha çok paranın ekonomik döngüye girmesini sağlamak. Bir anlamda dişlileri çalıştırmak anlamı da taşır. Ama bu kadar da kolay değil. Yani dövizin 7.2'ye geldiği bu zamanlarda faiz düşürmek doğru karar mı? Bence değil. baldur2'nin de dediği gibi reis ne derse o oluyor. Yoksa merkez bankasının birincil hedefi tl'nin değerini korumaktır. Bu anlamda faiz artışı beklenirken faiz düşürmek sadece reisin arzularını karşılamak için oluyor.


  • himmet dayi  (07.05.20 12:57:11) 
Kur acisindan degerlendirirsek, faizleri dusurmek zaten kuru azaltacak degil arttiracak bir hamle. Orada bir hata olmus sanirim.

Faiz, paranin o anki degeri (daha dogrusu edinme maliyeti). Bu yukselince, surec icerisinde insanlar (ve sirketler) paralarina daha cok tutunuyor, daha az harcama yapiyor, daha az yatirim yapiyor, issizlik artiyor, enflasyon ve kur azaliyor. Bu dusunce, surec icerisinde insanlar daha cok harcama yapiyor, daha cok yatirim yapiyor, issizlik azaliyor, enflasyon ve kur artiyor. Diger etkenleri sabit varsaydigimizda genel iliski bu.

Hukumetler her yerde her zaman faizi azaltma egiliminde cunku faiz dusunce yukarida saydigim surec (paranin edinme maliyeti azalinca ekonominin hareketlenmesi) onlara oy, destek ve ayaklanmama olarak donuyor. Yan etki enflasyon ileriki, gorunmez bir problem. Ayrica dusuk faizlerin yatirim ve harcama sevkini arttirarak ranti da kolaylastirdigini savunabiliriz. TCMB'nin teorik olarak ozerk ve bagimsiz olma sebebi bu, zira hukumetleri kendi haline biraktiginda enflasyonu goz ardi ederek sifiri tuketme ve en sonda para basarak devaluasyon yapma egiliminde. Bu sebeple, normalde, hukumet buyume sorumlulugunu kendine ustlenirken, diger yandan merkez bankasina paranin degerini koruma sorumlulugu yuklersin.

Ekonomi cok yonlu, bir suru ic ve dis etken var ve her seyi ayni anda kontrol edemiyorsun, bu yuzden pratik cok daha karmasik. Sosyal davranislar ve inanclar da muhakkak bazi seyleri etkiliyor. Ancak isin icine girmeden genel cerceve bu, sanirim ayni zamanda sorular icin aciklayici oldu.
  • dunal  (07.05.20 16:06:03 ~ 22:22:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.