[]

Yetişkinlerde Dil Bağı - Konuşma Bozukluğu dilimin dönememesi

Kendimi bildim bileli bir konuşma bozukluğum var. R, L, Y ve Ş harflerine dilim dönmüyor Öyle çok büyütecek bir durum değil ama bazen fazla olmasa da problem oluyor. Bazen akıcı biçimde konuşamıyorum. Sebebi tam beli değil ama dil bağı olabilir.

Baştan başlarım.

Yazarken zorlanıyorum. Bazı kelimelerde R harfi Y/L olarak veya tam tersi olarak yazıyorum. Bazı kelimelerde ise R,L ve Y harfleri bulunan heceyi yok saymaktayım. Ş harfi ise S harfine dönüyor.

Mesela bir sözcükte kaynaştırma eki olan y harfi geldiğinde - daha doğrusu söylendiğinde - anlamıyorum. Biri tetikçiydi dediğinde beni bunu anlamam ve yazmam tetikçidi oluyor. Böyle bir şeyi farkına vardıktan sonra anlayış bakamından değişen bir şey yok ama yazarken araya kaynaştırma eki olan y harfinin olmasını gerektiğini biliyorum artık. Böyle bir şeyin varlığını öğrendikten sonra bazı kelimeleri yazarken - yazmam tamamlanmadan önce - yanlış yazdığımı fark ettiğim oldu.

Böyle bir durumu Temmuz 2015 tarihinde kesin olarak anladım. Daha önce de şüphelenmiştim zaten fakat tam olarak ne olduğundan emin değildim.

Temmuz 2015'de iş arkadaşımla mail yazıyorduk. Daha doğrusu o söylüyordu, ben yazıyordum. En son paylaşacaktır dedi. Yazdım, yanlış yazdın düzelt dedi. 2 defa heceledi ikisinde de anlamadım ve yanlış yazdım. Üçüncü defa söylerken de anlamamıştım ama bir tane seçenek kalınca haliyle doğrusunu yazdım.

Hatırladığım kadarıyla ortaokul döneminde kuzenlerimle isim şehir hayvan oynarken L harfi gelmişti anlamamıştım. Birisi göstermişti.

Eylül 2015'de MR çektirdim. Nörologlara gösterdim. Beyin gayet normal gözüktü. Bir şey yok dediler. 8 aylıkken geçirdiğim yüksek ateş havalesi etkilemiş olabilir de olmayabilir de dediler. Beyinde kalıcı hasar olabilir diye MR gerekliydi.

8 aylıkken yüksek ateş havale geçirmişim. O zamanda bakmışlar bir sonuç çıkmamış. Hatta beni okula bir sene geç göndermeyi düşünmüş ailem fakat doktor, vaktinde gönderin demişler. Vaktinde başladım vaktinde bitirdim.

Böyle bir durumu anneme söyledim ben zaten biliyordum dedi.

Bazen konuşmamı biri anlarken, diğeri anlamıyor. Dolasıyla sorunun ne kadar benden kaynaklandığını bilemiyorum.

Bazen çok iyi ve akıcı biçimde konuşup bazen de konuşamadığım oluyor.

Ayrıca ben çok küçükken ( 4 -5 sanırım) doktor demiş ki beynini fazla zorlamasın kalıcı kalmış olabilir fakat üniversiteyi İngilizce okudum. Aynı durum İngilizce kelimeler için de geçerli. Bir İngilizce kelime kalıp olarak hemen gözümün önüne gelirken bazen gelmiyor. Birde İngilizce konuşurken birkaç kişi kelimenin sonuna -es takısı eklediğimi söyledi. Dilim kendilinden sürtüyor.

Geçenlerde İnternet üzerinden İngilizce speaking yapıyorum. Denk geldi, bu durumu anlattım. Dedim böyle böyle sebebi belli değil yüksek ateş olabilir. Eğitmen dedi ki dil bağı var mı, ondan olabilir? Dilimde var olan şeye dil bağı olduğunu o zaman anladım. Harbiden dil bağı konuşma bozukluğuna sebebiyet veriyormuş.

Örnek olarak; sol taraftakiler benim yazdığım şekilde. Sağ taraftakiler ise doğru yazılışı.

Atöyle - Atölye
Değişikik - Değişiklik
Dehriz - Dehliz
İlginecektir - İlgilenecektir
Çöküs - Çöküş
Dolandırıcığı - Dolandırıcılığı
Şaşırayak - Şaşırarak
Sarap - Şarap
yetiştiriz - yetiştiririz
Pişirim - Pişiririm

Neyse soru şu, Dil bağı tedavisi nasıl oluyor yetişkenlerde ve bu konuşma bozukluğunu asgari seviyeye çekmek için ne yapabilirim, önerileriniz, fikirleriniz nelerdir?

Son olarak doğum yılı 1989.

 
Gerçekten hiçbir bilgim olmadan soruyorum, disleksi için test yapıldı mı?

Edit: Konuşma problemi çeken hastalarda aşırı hızlı veya yavaş konuşma görülebilir. Disleksi ne demek denildiği zaman kimi bilim insanlarınca "kelime körlüğü" olarak nitelendirildiği görülür. Disleksili bireyler genelde zeki ve çalışkan olmalarıyla ön plana çıkar. Ancak disleksi problemi olan hastaların beyni kelimeleri farklı işlediği için, bu durum kelimelerin çözümlenmesini, hecelenmesini ve tanınmasını güçleştirir.
www.medicalpark.com.tr
  • kobuzchu kiz  (06.05.20 23:55:25 ~ 23:58:17) 
Disleksi testi yapılmadı. Disleksi olabilir dendi birkaç kişi tarafından.


  • put it in your appropriate place  (07.05.20 00:55:24) 
hocam bende ve çocuğumdada vardı.
konuşma terapistine git ama dikkat et türkiyedeki tek konuşma terapisi üniversite bölümünden mezun olanlara git. diğerlerine para kaptırma.
www.dktd.org
burada bu işi okumuş doktorların listesi var.
ayrıca üniversitede rapor yazdırırsan terapileri ücretsiz yaptırıyorsun.
doktorlara sor yönlendirirler.
  • aslindasorunumpsikolojik  (07.05.20 01:27:07) 
Dil bağı fiziksel bir şey değil mi ? Baktığınızda görmeniz lazım dilinizin altında. Arkadaşımın çocuğunda vardı ve kestirdiler bitti.


  • Esinsin  (07.05.20 10:31:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.