[]

oda soğutmak için

neden buzdolabı benzeri veya sobanın tersi mantıkla çalışan bir sistem yok? sadece klimaya kalmışız sebepleri nedir bunun?




 
teknik olarak kalorifer peteklerinden sıvı nitrojen de geçirebiliriz ama pahalı olur.


  • archmage mahmut  (04.05.20 21:52:50) 
@arch burada istenen donma sıcaklığı yeterince düşük olan bir sıvı mı?


  • diffarentiationation  (04.05.20 21:57:34) 
Var. Samsungun


  • yeliz adeley  (04.05.20 22:00:46) 
heat pumplar ters yönde çalışabilir teorik olarak. ama o kadar entropiye değer mi? değmez bence.


  • ron dennis  (04.05.20 22:02:55) 
Bi de olay şu soğuk hava üretiliyor ama kullanılan sistemler dışardan içeri üfleme şeklimde yani soğuğu içerde üretmek o kadar kolay değil ses fazla oluyor o yuzden split klimlar cok diğer tip klimalar dikkat edersen çok çok pahalı


  • yeliz adeley  (04.05.20 22:07:05) 
soğutmayı sağlamak için soğuk bir maddeye ihtiyacın var. Bunu nasıl elde edeceğine göre sistemin planlaması değişiyor.
Isı veren reaksiyonlar ile sağlanan ısı haricinde neredeyseki bütün ısıtma-soğutma seçeneklerinde bir yeri ıstırken başka bir yeri soğutman ya da tam tersi gerekir. Yani içeriyi soğuturken dışarıyı ısıtırsın, klima da tam olarak bu işi yapar. Tek bir ortamda buna yapamazsın, ama merkezi bir sistem kurup peteklere soğuk su basarak da evi soğutabilirsin ama yine senin sistemin başka bir yeri ısıtacaktır. Bu arada buzdolabı da böyle çalışır, ama tabi ortamı klimanın sorumlu olduğu alandan çok daha küçük ve iyi korunaklıdır.
Bunun istisnası, kimyasal süreçler veya basınç ile soğutma-ısıtma yapılmasıdır. Bunlar da kolay veya verimli değil, değmez yani.
  • cursor  (04.05.20 22:20:23) 
@cursor çok güzel açıklamış, üzerine laf söylenmez ama ben daha bi özet geçip soruna daha yakın cevap vereyim.

Klima zaten buzdolabı benzeri bir cihaz, mantığı tamamen aynı. Buzdolabında da gazı pompalayan bir motor var, klimada da.

Klimadaki motor dışarıdaki ünitede, çünkü buzdolabından çok daha fazla çalışıp çok daha fazla ısı üretiyor.

Buzdolabının motoru altda arkada, ürettiği ısı eskiden arkadaki seperatörlerle, yeni cihazlarda da genelde yan gövdeden dışarı atılıyor.

Mesela çok çalışması gereken şarküteri ve kasap buzdolaplarında da motoru dükkandan dışarıya alırlar, içeride fazla ısı üretir çünkü.
  • John Bloor  (05.05.20 13:00:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.