[]

Ev alma mevzuları, hatalar ve dersler

Merhaba çok değerli emlak kralları

Başlıktan da anlaşılacağı üzere ev alma konusunda çok kararsız kaldığımız bir dönemdeyiz eşim ve ben, öncelikle belirtmem gereken şey şu, hali hazırda 2 yıldır aynı evde kirada oturuyoruz 5+1 ev senelik 28K kiramız var, ben 2 yıldır ev almamak için direniyorum çünkü piyasadaki evlerin ederinin çok üstünde olduğunu düşünüyorum bunun yanısıra Youtube'daki ekonomi uzmanları (ya da kendilerini öyle sananlar) 2 yıldır emlak balonu patlayacak, krediler ödenemeyecek, ev fiyatları düşecek deyip duruyor ama her gün ev fiyatları daha da artıyor. Geçen sene 450K'ya alabileceğimiz bir evi şu an 550'ye verseler almaya gönüllüyüz o derece saçma sapan bir artış var.

Şimdi şunu belirteyim, almak istediğim evin fiyatı 550K'yı geçmeyecek bu evin en az 2/3'ünü ödeyebilecek kadar elimde nakitim var ama sorun şu ki ben birikimimi bir çırpıda harcayıp tüketmek istemiyorum bu yüzden faizler de düşükken kredi çekip almaya karar verdim nihayet (her ne kadar hala o parayı vermek bana acı gelse de) çünkü artık pes ettim, Türkiye'nin dinamiklerinin dünyadan farklı olduğuna, her ne kadar korkunç bir krizin içinde olsak da insanlar ev ve araba konusunda hala kesenin ağzının sonuna kadar açmaya hazır olduğuna bu yüzden de bu iki yatırımın asla düşmeyeceğine kanaat getirdim benim için acı ve pahalı bir deneyim oldu bu.

Sormak istediğim soru ise şu, biliyorsunuz ki Türk Lirası sürekli değer kaybediyor, bu yüzden bankadan evin bedelinin büyük bir kısmını kredi olarak çekip faizine katlanmak mı yoksa hiç faizle taksitle uğraşmamak ve evin bedelinin büyük kısmını nakitten karşılamak mı daha mantıklı?

Benim düşüncem şu yönde, bugün X Lira olan aylık kredi taksidi 1 sene sonra muhtemelen komik bir rakama dönüşecek bu yüzden nakiti döviz olarak korumak daha mantıklı geliyor ama güvendiğim saygı duyduğum bir arkadaşım da döviz olarak tuttuğun mebla kredi faizi karşısında eşdeğer ve üstü bir gelir getirecek mi bunu hesaplayabildin mi diye sordu ne yazı ki bunu hesaplamam pek mümkün değil bu yüzden de sizlerin fikirlerini almak istedim.

2 Seçeneğimiz var.

1. Hiç krediyle borçla uğraşma evini nakit al başını sok önüne bak.
2 Nakiti döviz olarak koru bir kısmını buradan karşıla geri kalanın çoğunluğunu kredi olarak kullan.

Saygılar Sevgiler olsun, allah kimseyi kiralarda süründürmesin.

 
odeyebilecek durumun varsa nakit kraldir der ve faizler dusukken kredi kullanabilirsin derim.

burada trick su: bankalarin faizin neredeyse tamaminin vadenin yarisinda tahsil ettigini bir yere yazmak. yani ileride kafan atar ya da cok degersiz gelmeye baslarsa krediyi kapatmak icin 10 yillik kredide 2-3. yil gibi harekete gecmen lazim. 7. senede kapatayim dersen gecmis olsun.
  • ozdek  (04.05.20 18:58:57) 
mümkün olduğu kadar naktini kullan, ama kenara üç beş bişey ayırmayı unutma zor günler için. krediyi de uzun vade yap, sıkıştırma kendini. para arttırırsan ara ödemeler yaparsın zaten, aynı hesaba gelir. bu memlekette ev ve araba fiyatları düşmez. düşüncende haklısın. mümkün olan en kısa zamanda ev almak en mantıklısı çünkü ödediğin kira az bu değil. çıkarken kapı kolunu bile vermeyecekler sana.


  • antihero  (04.05.20 19:07:09) 
mümkün olduğu kadar konut kredisi kullanın. yaptığız tahmin doğru önümüzdeki senelerde tl değer yitireceği için ödeyeceğiniz taksitler daha kolay gelmeye başlayacak.

oturmak için konut her zaman alınır. yalnız dediğim gibi bütün parayı gömmeyin. hatta bana kalırsa en az yarısın kredi çekin, eğer bir gün ödemede zorlanırsanız kenardaki birikimlerinizi kullanabilirsiniz.
  • nuisance  (04.05.20 19:21:44) 
dolar en fazla 8'e çıkar bu sene
altın da zaten ona bağlı

%13 kazanırsın 1 sene beklesen, eve daha çok zam yaparlar üstüne kira ödemeye devam edersin

acil durumlar için para ayırıp oturulacak güzel bir ev almak mantıksız değil
faiz yerine aileden borç almak?
  • bir soru sorcam  (04.05.20 19:39:09) 
Mevcut faiz oranlarinda net 2. opsiyon.


  • pofudukayi  (04.05.20 20:01:01) 
Ocakta ev aldım ben de, konut faizleri şu anda gerçekçi olamayacak derecede düşük. Mümkün olan en yüksek konut kredisini çektim, zaten sırf ocaktan bu yana olan konut kira fiyat artışı + maaşımdaki enflasyon zammını da ekleyince resmen kredi şimdiden mantıklı olmaya başladı. Cash is the king - düşük faizli kredi çek geç.

Bu arada dediğini hesaplamak mümkün, excel'de 10 dkda yaparsın o tabloyu. Ben hesapladım, kredi her türlü daha mantıklı.
  • roket adam  (04.05.20 23:54:33 ~ 23:55:24) 
Yazılanlardan da anladığım üzere 2. seçenek en doğrusu gibi, buraya yazmanın fayda sağlayacağından emindim herkese teşekkür ederim ;) Bu arada @bir soru sorcam aileden borç almayı düşünmüyorum ;)


  • solo  (05.05.20 10:17:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.