[]

İsviçre, norveç hk.

Bu iki ülke bildiğim kadarıyla tam avrupa birliği üyesi değil, tam olarak detayına hakim değilim olayın. Sorum şu, bir ab vatandaşı bu iki ülkede oturum ve çalışma iznine sahio mi diğer birlik ülkeleri gibi? Yoksa kafasına göre gidip burda çalışamıyor mu? Olayın detayı nedir ?




 
Her AB vatandasi bir degil. Eger yeni uye olan ulkelerdense (Romanya, Bulgaristan vb) calisma izni gerekiyor. Onun disinda daha "kidemli" AB uyesi ulke vatandaslari gidip calisabiliyor ama kaydolmalari gerekiyor emniyete.

www.expatica.com
  • crown  (03.05.20 17:34:38) 
NIL (Norvec, Izlanda., Liechtenstayn) ulkelerinde bir sorun yok. Bunlar Ab uyesi olmasalar da ayni zamanda EEA Avrupa Ekonomik toplulugu ulkesi. Bunlar da normal EU ulkesi gibi git tasin, calis, yasa sikinti yok.

Isvicre eea'de uye degil. Isvicre'nin eu gocmeni kotasi vardi bildigim kadariyla. Gene sorunsuz girip cikiyorsun, tasinip calisabiliyorsun ama fazladan kagit, kurek isleri, oturum izni falan muhabbetleri var. Non-eu vatandas kadar olmasa da bir takim burokratik islemlere maruz kaliyorlar (baska hic bir eu ulkesinde kalmadiklari kadar)

Arti bir de yeni uye icin ekstra kurallar olabilir. Isvicre'ye gocmenlik cok gereksiz bir sey zaten ya, hayvan gibi pahali zaten, adamlar hangi ulke yakinsa ordan alisverise gidiyor, kim hangi ulkeye yakinsa o dili konusuyorlar italyanca, Almanca, fransizca. Avrupa kodamanlari kayak tatili ve para aklamak icin zamaninda bir heyecanla kurmuslar, zaten hic bir dunya savasina da katilmadi bunlar, en sevmedigim ulke
  • freedonia  (03.05.20 17:40:05 ~ 17:50:36) 
teşekkürler bilgiler için.

“ There are special rules for Bulgarian, Romanian and Croatian citizens. They are free to enter Switzerland but Bulgarians and Romanian are subject to work-related restrictions up until 31 May 2016. Croatians must have a passport (not an ID card) to enter Switzerland and there are an extremely limited number of work permits “

atılan linkte şöyle bir şey yazıyor. 31 mayıs 2016’da sanırım bu 3 ülke de ( belki hırvatlar hariçtir ) diğerleriyle eşit konuma gelmiş olabilir İsviçre için ya da ben yanlış anladım.

@freedonia hollanda’dan şaşmam gibi :)
  • garavel  (03.05.20 21:39:14) 
@garavel Isvicre'nin bulgaristan, romanyaya uygulanan sinirlamalar da kalkmis, Hirvatistan'in 30 haziranda kalkacakmis bu arada


  • freedonia  (03.05.20 22:34:11 ~ 22:34:27) 
@freedonia

şu dikkatimi çekti, hırvatistan için pasaport gerekiyormuş kimlik yetersizmiş. seyahat amaçlı herhangi bir ab ülkesi vatandaşı diğerine giderken kimliğiyle gidebiliyor mu sadece? mesela burdan kalktım hollanda’ya ya da fransa’ya sadece kimlik kart ile gidebiliyor muyum pasaportsuz bilginiz var mı?
  • garavel  (03.05.20 22:46:30) 
@garavel tabiiki. eu id karti ile seyahat edebiliyorlar, pasaporta gerek yok. Pasaportlar 5 yillik, kimlik kartlari 10 yilliktir genelde. Onun da avantaji var, pasaportum suresi gecti, uzatayim muhabbeti ile daha az zaman kaybediyorlar bu sayede ab icinde. Bir cok havalimani da turnikeli sisteme geciyor, id ya da pasaportu okutup turnikeden geciyorsun aninda yag gibi, ab vatandasi isen


  • freedonia  (04.05.20 08:19:47) 
"seyahat amaçlı herhangi bir ab ülkesi vatandaşı diğerine giderken kimliğiyle gidebiliyor mu sadece?"

sadece seyahat amacli degil, her sey icin kimlik yeterli; calisma, hesap actirma, ev alma, okula kayit olma. aklina gelebilecek her sey icin kimlik yeterli.

fakat soyle bir durum var, butun AB ulkelerinde ulusal kimlik karti diye bir kavram yok (sanirim danimarka ve isvecte yok, irlandada da yok, ama passport card diye bi sey cikardilar bunun icin) kimlik karti olmayanlarin pasaport kullanmalari gerekli.
Bi de eski italyan kimlikleri baya parcalanan kagit kimliklerdi. onlar da kabul ediliyo ama italyan arkadaslardan biliyorum, bazen gercek olup olmadigini anlamak icin baya inceliyolarmis, o yuzden pasaportla seyahat ediyolar.
  • lamartin  (04.05.20 11:46:44) 
@freedonia indiğim bir havalimanı hariç ( rotterdam ) diğerlerinde turnike sistemi vardı ve dediğiniz gibi pasaportu okutup geçtim, zorunlu diye biliyordum bunca zaman boşuna taşımışım :) o turnike sisteminde de pasaportun fotoğrafı tam oturuyor. tam onu düşünüyordum şimdi kimliği oraya mı tutucaz diyordum sanırım dediğiniz gibiymiş. teşekkürler.


  • garavel  (04.05.20 13:34:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.