[]

Hangi suça hangi cezayi verirdiniz?

Az once yine bir Adana haberinde yine bir sokaga cikma gününde alkollu arac kazasi goruncr aklima gelen soru, mumkunse biri sozluk basligini da acsin..
efendim malum ulkemizde (dunyanin cogunda da oyle sanirim) cezalar caydirici ya da kamu/insan vicdanini tatmin edici degil..
tüm emir komuta sizde olsa, hadi populer tabirle soyleyelim, kendi kralliginizda, hangi suca ne ceza verirdiniz?
ben kendi adima bir kac tane yazayim baslangic olarak ve ilk taşi atayim..
** (sucun ve delillerin supheye yer birakmayacak kadar sabit olmasi kosulu ile, goruntu, itiraf, dna incelemesi vs)
her turlu cinayet ve tecavuz-- idam
**alkollu arac kullanma--ehliyetin ömür boyu iptali, yaralama/ölüm varsa kullanilan araca devletin el koymasi ve magdura bagislamasi
**uyusturucu kullanimi- serbest, ancak herhangi birine zarar vermede verilen zarara gore agir para ve hapis cezasi, ölüm/tecavuz varsa idam
**her turlu fikri yazmak ve soylemek serbest, bu yazi veya soylem siddet iceriyorsa dahi yazan soyleyen degil bundan olasi etkikenip fiiliyatta bulunan olursa ona en agir ceza, yine idama kadar yolu var..
**hirsizlik, dolandiricilik, kapkac gibi suclar icin olusturlacak yapay adada sucun agirligina gore, ertelemesiz, afsiz 10 ile 20 yil arasi indirimsiz hapis
belki boylece hem biraz suc orani duser hem de birazcik dogal seleksiyon saglamis oluruz..
sizler de buraya istediginiz suc ve cezayi ekleyebilirsiniz, hadi, duyuru ceza kanununu yazalim beraber..
let the anket begin:)

 
kurunun yanındaki yaşlar nolucak?
ceza tarafından bakıyosun, caydırıcılık olsun diyosun ama bence cezaevindeki rehabilitasyon tarafı da önemli.

  • sttc  (03.05.20 12:46:22) 
Baltaliyayim :)

Bunca hukukçudan birisi çıkıp Söyler elbet ama öyle kolay olmaz bu işler.
Hukukun amacı düzeni korumaktır. Buna geniş penceren bakinca konuncezalandirmsk olmuyor. Ceza, caydiricilik, rehabilitasyon, suçun kesinkigi vb bir sürü ayağı oluyor.
Şu an yüzde yüz dediğiniz şeyleri düşünün. Hiç biri yüzde yüz değil. Dns testi yüzde 99.99999 ihtimalle doğrudur.
İtiraf ise her zaman yeterli değildir.
Bazı şeylerde genetik yatkınlık vardır vb.
Bunlar zaman içerisinde gelisen değişen şeylerdir. Tecavüzcüyü öldürdüm diye toplumu ileri taşıyamazsınız. Her işin de bir tepkisi olur. Ortaya başka sorunlar çıkarır. Bunları on goremezseniz, hesplayamazsaniz başka problemlerle yüzleşmek Zorunda kalırsınız.
  • kisa  (03.05.20 12:47:17) 
@sttc
zaten yaşlar olmasin diye %100 dedim, mesele Munevvver cinayeti, mesela Ozgecan olayi, mesela Ordu da öldurulen kizcagiz..
@baltaci Kisa:)
rehabilitasyon falan tamam da, ben de cani filan degilim ama,
birincisi her zaman af, firar gibi durmlar var, hangi ulkede olursa olsun, hem yurek sogumuyor, hem caydiri olmuyor..
ikincisi, fasizan gelebilir belki ama toplumun ayiklanmasi lazim, suctan ve sucludan
  • alttaraf  (03.05.20 12:51:58) 
@alttaraf,
Demek istediğinizi çok iyi anlıyorum ama ben de bu işin uzmanı değilim. Bildiğim şey, bunu değerlendirmek bize düşmez :) çok kolay değil. İşin hukuk, sosyolojik, psikolojik dalları var. Belki aklıma gelmeyen başka yönleri de.

Bir de sorun acaba kanunlarda mı uygulamada mi? Genel olarak mevcut kanunlar baya yeterli görünüyor doğrusu.
  • kisa  (03.05.20 13:05:30) 
açılın gaddar geldi diye yazmaya bir başlamıştım ki, daha aklımdakilerin yarısını bile yazmadan baktım bildiğin şeriat kanunları gibi olmuş :/ sonra utanıp sildim. tecavüzcü recm edilsin fln yazmıştım. yerlere/denize çöp atanlara sıra gelince durup okuyup sildim valla, içimde bildiğin şeriatçı varmış.


  • pati  (03.05.20 13:18:10) 
@pati :) olması gereken bilinç ahaha


  • kisa  (03.05.20 13:23:00) 
  • unalub  (03.05.20 13:34:07) 
Medeniyet basamaklarını tıpış çıkmaya çalışmak yerine toplumsal adaleti sağlamak adına ceza düzenlemeleri yapmak gerici bir tutum. Cezaları arttırarak, katılaştırarak toplumsal ilerlemeyi, kalkınmayı sağlayamazsın. Buna kafa yormak demek, biz bundan daha medeni olmayacağız o yüzden şartları buna göre değiştirelim demek. Buna harcanacak emek ilerici adımlara harcanırsa zaten bunları düşünmeye gerek kalmaz.


  • Bruce  (03.05.20 13:37:36) 
@kisa, kanun tam uygulansa bile yetersiz, hukukcu arkadaslar daha iyi bilir ama mesela aşagilik tecavuz sucu, sanirim öldürmediysen normal cezasi 15 yil felan, ve yine infaz kanununa gore neredeyse herkes aldigi cezanin 2/3 unu falan yatiyor, hatta bu yeni af ile daha da azaltilmis olabilir, simdi kitapta yazilan seyi aynen uyuladik diyelim, yeterli mi?
bence degil..
"sana yapsalar" sığlıgına dusmek istemiyorum ama benim bi yakinima yapsalar, o kisinin 30 yil birfiil iceride yatacagini bilsem dahi bana yetmezdi, yemek yedigi icin, nefes aldigi icin..
  • alttaraf  (03.05.20 13:38:08) 
ayrica toplumda sadece bu suclar yok arkadaslar, sizce baska hangi suclara ne cezalar olmali mesela?


  • alttaraf  (03.05.20 13:40:34) 
bütün trafik kurallarını ihlal edenlere ve çevreyi kirletenlere aşırı ağır para cezası yerine göre de ehliyete el konma.

hayvanlara zarar görmediği müddetçe zarar verenlere hapis cezası.

diğer suçlar için verilen cezalar uygun bence. idam veya recm isteyen yallah arabistana.
  • bohr atom modeli  (03.05.20 14:32:22 ~ 14:34:31) 
@alttaraf,
Şimdi tecavüz gibi suçlar insanın hassas noktası. Duygusallıkla buna ceza biçmek doğru yere ulaştırmaz.
Sizin yetersiz dediğiniz şeyin öyle olmasının sebepleri var.
İnfaz kanununa göre ceza indiriminin de sebepleri var. Kanunda alt sınır üst sınır olmasininda sebepleri var
Demiyorum ki bunlar doğru (hiç adil kelimesini kullanmadım bu arada çünkü hukuk adalet için değildir)
Bu sebepleri bilmeden hakim olmadan bu ceza az deyip değiştirmek daha büyük sorunlara yol açabilir ya da ancak duygusal masturbasyon olur.
Rencide etmek için yazmadım. Yanlış anlamayın.
Ve elbette bir tecavüzcünün katilin kısa sürede dışarı çıkması rahatsız edici ama çözüme boyke ukasilabilecegine inanmıyorum.
  • kisa  (03.05.20 14:42:29) 
öncelikle infaz yasası çok saçma bir şey.

(bkz: trafik cezalarında indirim yapılmasın kampanyası) 15 gün içinde ödersen %25 indirim.

bu ne abi? indirim falan olmayacak, infazda da 2/3 yatarı olmayacak. bir adam hakimin ağzından ne çıkıyorsa onu yiyecek.
bir insanı öldüreni hemen idam etmenin( kısasa kısas) bir çözüm olacağını düşünmüyorum olsaydı arap ülkelerinde olurdu. yavaş yavaş hapishanede ölümü beklemesi daha mantıklı.

kamu görevlisine ve yahut kamuya hakaretlerde hapis ya da para cezasına karşıyım. en güzeli hangi kuruma ait çalışıyorsa kamu görevlisi, hakaret eden kişi o kamu kurumunda çalışmalı. ( görevi nedeniyle hakaret yoksa kişisel hakaretlerde para cezası olabilir.)
  • blue eyes white dragon  (03.05.20 14:45:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.