[]

Havalandırma sistemi /fan seçimi amatör işi.

Merhaba,

Konu hakkında bilgisi olanlar varsa fikir almak isterim

Müstakil evin bodrum katında 5 oda var
Bunlardan sadece bir tanesi. İki uçtan menfez ile dışarı ulaşabiliyor ama. Zeminde olduğu için hava akışı yok.
Kafamdaki ise şu, her odaya 20 cm gibi bir genişlikte delik açıp pvc pimaş ile havalandırma kanalı doseyeyim, her oda içine menfez gibi ızgarali bir parça takayım (ya da pimaşı keserek o hale getireyim) ve sonra menfezden de bunu dışarı atayım.

1. Olur mu :)
2. Temiz havayı mi içeri almalı yoksa pis havayı mi dışarı atmalı?
3. Ne tip bir fan lazım? Çok çeşidi var. Bodrum kullanılmadığı için ciddi bir yatırım yapmak istemiyorum. Fana 500 TL gibi bir fiyat verip toplamda da 1000 TL ye bitirme umudum var.

Halı hazırda elimde bir davlumbaz motoru var. Ona 10 metrelik alüminyum davlumbaz bacası sipariş ettim, geldiğinde onunla ufak bir deneme yapacağım. Her odaya sıra sıra sokup.
Bir de sürekli çalıştırmak yerine her gün belirli periyotlarla kısa kısa çalıştırmayı düşünüyorum. Maksat içeride zaten çok denemeyevek rutubet birikmesin.

 
Ya da kanal yerine her odaya ucuzu dan (100 TL gibi) iki fan takip biri çıkış diğeri emiş olacak şekilde odalardan havayı öyle mi tahliye etsem?


  • kisa  (03.05.20 12:00:51) 
Oda 1: dışarıya bağlantısı var (tahliye kanalı)
Diğer odalar : Oda 1 e bağlantısı var (kapılar)

fan>borular > diğer odalar,> temiz hava basmak
diğer odalardan hava Oda 1 e itilecek
Oda 1 deki hava ise dışarı bir tahliye kanalı ile çıkacak.

diğer odalara giden hava kanalı muhtemelen önce bir kanal, sonra o kanal küçük kanallara ayrılacak. sistem tamamlandığında her odadaki hava debisini kontrol edin (elle, kağıtla vs). eğer dengesizlik varsa ya kanal boyutlarını değiştirerek direnci değiştirin ya da bu odalara ayrılan noktalara damper ekleyin. damper olmazsa direnç oluşturacak bişey uygulayın, ağzını az kapatın vs.

son olarak, oda1 deki tahliye kanalı fanın emiş kanalının dibinde olmasın, 30 cm uzakta olsa yeter.
  • sttc  (03.05.20 12:21:45 ~ 12:22:06) 
1. Teoride olur, pratikte ise oda hacmi ile ilgili emiş hesapları yapılmalı ve doğru baca çapı ve doğru fan gücü seçilmeli.

2. Pis havayı dışarı atmalısınız ama o hava dışarı atılırken ister istemez yerine yeni temiz hava gelmeli, bunun için dışarıyla bir temiz hava bağlantısı da olmalı.

3. en başta salyangoz tip olmalı, ama elde başka bir tip varsa o da değerlendirilebilir.

Dikkat etmeniz gereken şey, en uzak oda ile en yakın odanın emiş çapları veya menfez büyüklükleri aynı olmamalı sanırım.

Yoksa en yakın oda/menfezden çok daha fazla hava çekip uzaktakinden emiş yapılamaz.
  • John Bloor  (04.05.20 11:24:24) 
havalandırma sorunu genellikle büyük kapalı ortamlara hitap ediyor ve bunun için büyük bütceler ayrılabiliyor. her çeşit havalandırma sistemini sizin ayağınıza getiren fon air adlı firmanın sitesini incelemenizi öneririm.

fonhavalandirma.com
  • kardelen53  (17.10.22 05:01:41 ~ 18:04:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.