[]

bir çocuğun aynı anda 3 dil öğrenmesi mümkün mü?

diyelim ki yeni doğmuş bir bebeğin
. amerikalı bir babası,
. rusyada anne ve babasının boşanması sonucu 5 yaşında babasıyla almanyaya gidip büyümüş bir annesi,
. onlarla birlikte yaşamaya başlayan rus bir ninesi olsa ve bu üçü de bebeğe kendi dilinde konuşsa, bu çocuk büyüdüğünde 3 dili de ana dili düzeyinde öğrenir mi?

çocuğun normal bir zekaya sahip olduğu düşünülecek.

 
mümkün herhalde. belçika’daki arkadaşımın çocukları anadillerinin yanında türkçeyi de öğreniyorlardı. kreş çağı geldiğinde ingilizce de eklendi.


  • orient blue  (01.05.20 09:31:11) 
Mümkün değildir demiyorum ama Rus annesi, türk babası ve gürcü bakıcısı olan komşumuzun çocuğu derdini onlara anlatamadıkça/dediklerini anlamadılça sinirlenir, sürekli ağlardı. Psikolojisini de etkileyebilir bu durum yani. 2 dile indirme şansları varsa (mesela Rus nine Almanca biliyorsa vb.) indirmelerini öneririm.


  • slow like honey  (01.05.20 10:56:25) 
annesi rus babası türk olan bir yakınımın çocuğu 4 yaşında ve hala konuşamıyor.

annesi rusça babası türkçe konuşmaya çalışıyor. önce bir dili öğrenmesi şart çocuğun.
  • tantunisultansuleyman  (01.05.20 11:04:45) 
Benim eşim Rus. Kızım İngiliz okuluna gidiyor. 3 dili de mükemmel konuşuyor ama İngilizceyi 6 dan sonra öğrendi. Hele Rusça, Türkçe 2 dil konusunda hiç sıkıntı yaşamadı. Çevremde de arkadaşlarım da var hiç sıkıntı yaşamadılar. 4 yaşında hala o çocuğun konuşmaması hiç normal değil.


  • ihanet kac kisilik  (01.05.20 11:21:44) 
cocukla o dili konusan insanlarin tutumuna bagli. istikrarli bir bicimde cocukla sadece kendi dillerinde iletisime gecerlerse, cocuk 3 dili de cok iyi ogrenir.

buyuk ihtimalle yasadigi ulkenin dilini ve evde konusulan (anne-babasinin kendi aralarinda konustugu) dili anadil seviyesinde ogrenir, ucuncu dili en iyi ihtimalle cok iyi konusur, ama anadil seviyesinde olmaz gibi dusundum.

birden fazla dili (cok iyi seviyede) konusanlarda cogunlukla 'contextual knowledge' diye bi sey oluyo (terimin ismini tam hatirlayamadim). ornegin cocuk masallari, oyunlari alaninda almanca, bilim alaninda ingilzce, politikada alaninda fransizca anadil seviyesinde oluyo, ama butun diller butun konularda anadil seviyesinde olmuyo.

yanii, ailenin dil bilgisi, tutumu ve yasagidi yerin etkisi cok buyuk. gercekten anadil seviyesinde iki dil konusan sadece bir kac insan tanidim, uc dile daha hic rastlamadim.
  • lamartin  (01.05.20 12:15:31) 
Esim fransiz, ben türk. Cocuk olursa ben Türkçe o Fransızca konusacak. Aramızda ingilizce konusuyoruz zaten oradan da 3-5 bir şey kapar ama asil okulda ogrenir. Bunlari yapinca ileride Rusça da ogretirim.
Erken yaslarda daha cabuk ogreniliyor bu kesin ama cok kolay degil, sabirli olmak lazim.

  • logisticsmanager  (01.05.20 14:31:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.