[]

Dediklerimi yapmayan bebeğim

14 aylık bi oğlum var, daha yürümüyor, ayakta duruyor tutunarak gidiyor ama tutunacak bi yer olmazsa karşıya geçemiyor, hemen emekliyor. Bütün gün boyunca kendi kafasına göre takılıyo, gel iki kare, yuvarlak lego at şu deliklere diyorum hiç oralı değil, topunu getir diyorum getirmiyor, adını söyleyince bazen bakıyor, bazen bakmıyor. Bu çocuk niye böyle, başkalarının çocuklarına bakıyorum neler yapıyorlar, ebebehebe diye laf sayıyolar annelerine, babalarına. Annesini, beni biliyor, başkasındayken dönüp bizi arıyor falan bunlar okey ama 14 aya göre diğer şeyleri normal gelmiyor bana. Hep canı istemiyor ondan yapmıyor diyorlar ama bi çocuğun canı hiç mi bir şey istemez, insan bi topunu getirir bari. (Kendisi atınca nereye gittiyse emekleyerek gidip çıkarıyor). Doktora götüreyim mi, gelişimde bi eksiklik olabilir mi? Bakışları vs normal, sadece annesinin sütü gelmedi mamayla büyüdü yoksa bundan mı?




 
Benim aklıma otizm geldi. Adına tepki vermemesi filan.


  • cemallamec  (29.04.20 23:29:09) 
Otizmlilerin belli hareketleri oluyor ya tepkisizlik dediğim öyle bişi değil yapmakta olduğu şeye devam ediyor, anlamsız eline falan bakmıyor öyle. Mesela dolap kapağını açmaya çalışıyo, sesleniyorum devam ediyo bi noluyo diye dönmüyor.


  • anladım  (29.04.20 23:33:11) 
extrem durumlar olabilir tabi ama 14 aylikken yürümemesi pek makul değil. çocuk hızlı gelişen bir canlı olduğunda farklı sebepleri olabilir. siz onu bir doktora gösterin.


  • helenart  (29.04.20 23:39:55) 
Ben bir anormallik görmedim. Otizm falan öyle bir şey değil. Tutunarak ayakta durabildiğine göre anatomik bir sıkıntısı da yok, sadece canı yürümek istemiyor. Topu getirmemesi de ondan. Sürekli kucakta falan gezdiyse azcık rahata alışmıştır. Düzelir.

Benim oğlum 3 yaşında konuştu. Biz de korktuk ettik, doktora götürdük, milletin çocuğu cümle kurarken bizimki anne baba dede dışında kelime kullanmıyor diye. Kreşe başlayınca konuştu. Şimdi 8 yaşında, sustur susturabilirsen.
  • kibritsuyu  (29.04.20 23:53:24) 
Evet çevremizde otizm var maalesef ben de eminim otizm olmadığına. Öyle mi, bak sevindim şimdi, kardeşimin oğlu var o baya konuşuyo çünkü o da 20 aylık, sürekli onunla bi kıyas oluyo haliyle.


  • anladım  (30.04.20 00:07:48) 
Çocuk psikyatra görürüp denver gelişim testi yaptırabilirsiniz. Ama bana anlattıklarınız normal geldi. Her çocuk bir değildir.
İki çocuğum var biri bir yaşında bülbül gibi şakıyordu. Biri üç yaşında konuştu.
Göz teması varsa sorun yoktur bence.

Denver bir gelişim testi hemen yapılıyor. Yaşına göre bir test yapıyorlar.
Orda bir sorun olursa zaten sizi yönlendirirler
  • Neyazayım  (30.04.20 00:10:37) 
Doktora goturun zarari olmaz elbet ama bir seyle ugrasirken cevap vermemesi rutin davranislari arasinda gozlemledigim kadariyla. Cani istemiyorsa duymazdan geliyorlar.


  • brkylmz  (30.04.20 01:34:16) 
kulaklarında sorun olabilir mi acaba


  • valkin rockefeller  (30.04.20 01:41:59) 
doktora goturup genel kontrolleri yapildiysa cok seyapmamak lazim. benim de yegenim icin endiselenmistik, 20 gun once dogan kuzenimin cocuguyla kiyasliyorduk bizimki emeklemiyo bile o yurumeye baslamis falan filan diye. simdi koltuklarin tepesinde takla atiyo. buyur elbet.


  • icim urperiyor  (30.04.20 02:32:56) 
@valkin hayır yok, ismine dönmüyo ama kırmızı balık gölde diye şarkı söylemeye başladığım zaman hemen bakıyor. Bu şarkıları söyleyen bi oyuncağı var ona da bayılıyor.


  • anladım  (30.04.20 03:56:41) 
Neyse yine götürürüz korona biterse, acil bi durum yok anladığım kadarıyla başka örnekler de varmış, rahatladım.


  • anladım  (30.04.20 03:57:40) 
cocugu baska cocuklarla karsilastirmayi birakmaniz lazim, rutin kontrolleri yapilip bir sikinti bulunamadiysa kendi haline birakin. Devamli kiyas yaparsaniz mutsuz olursunuz, bu da cocugu kotu etkiler.

Ben de 14 aylikken yurumusum, herkes bir sekilde yuruyor, konusuyor. Cocuk buyutmenin bence birincil kurali kiyas yapmayi birakmak.. su akar yatagini bulur.
  • cooperr  (30.04.20 07:28:13) 
Çocuğunuzu kıyaslamayın her çocuğun gelişimi farklıdır.
Duyu bütünleme sorunları vardır belki mesela bizimkinde var bir araştırıp ona göre yönlendirebilirsiniz.

  • sta  (30.04.20 09:48:03) 
Ana-baba kalbi, her çocuk kendine özeldir, yine de karşılaştırırız. Büyük kızım 12 ayını tamamladığı gün yürüdü, küçük kızım neredeyse 15. ayında yürüdü. Biraz tombalaktı, belki ondan. Büyük kızım tam 2 yaşında konuştu, küçük 1,5 yaşında "yağmurun elleri"ni söylüyordu. Eğer duyması ile ilgili bir problem yoksa, göz kontağı kuruyorsa ben olsam endişelenmezdim. Bir de çocuklarla oynarken bazen kendiniz çekin önünüze legoları. Bu arada standard lego boyutu o yaş için çok küçüktür. Duplo grubu almanız lazım. Bunlarla çocuğun yanında kendiniz kule vs. yapmaya başlayın, ilgisini çekip gelecektir. Özellikle 2 yaş çocuklarının inadı meşhurdur. Sadece kendini ifade etmek için komut almayı reddeder vs.


  • SiyamkedisiZorro  (30.04.20 10:09:59) 
Yürüdü bugün :) cevap verenlere tekrar teşekkürler.


  • anladım  (03.05.20 16:08:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.