[]

deprem fobisi (anksiyete)

bende ağır bir deprem fobisi oluştu. uzun zamandır zaten ara ara aklıma geliyordu, korkuyordum, kalp atışımın sallamasını deprem sanıyordum bazen ama son zamanlarda (1-2 ay önce) birkaç ayrıntılı yazı da okudum, ondan sonra daha kötü oldu.

çünkü işin içinde bilinmezlik var. "her an olabilir" duygusu çok kötü. son zamanlarda mesela hadi gündüzleri bir şeyle uğraşırken vakit geçiyor, aklına gelmiyor pek ama gece uykuya yatarken araba sesi geliyor mesela "lan bu depremin sesi mi? uzaktan gürleye gürleye gelecek birkaç saniyeye" diye kalbimin atışları hızlanıyor bazen. bence henüz çok ağır bir anksiyete oluşturmadı bu durum bende ama yine de hoş bir durum değil. özellikle "her an olabilir" düşüncesi çok kötü.

ne yapmak lazım ya? :(

 
ben bunu aşağı yukarı 3-4 yıldır yoğun bir şekilde yaşıyorum tamamen aynı dediğiniz şekilde. profesyonel yardım da aldım bu konuda. şartlar gereği tamamen geçmesi mümkün değil ama birkaç tavsiye verebilirim.

gündüz vakti olursa diye kendime bir acil durum senaryosu hazırladım. çantam, yapacaklarım belli. bu bir nebze beni rahatlattı. gece olursa da aynı şeyler geçerli ama ben uzun bir süre geceleri normal uyku uyuyamadım. bu konuda uyku ilacı desteği almak beni çok rahatlattı. 3-4 ay kullandım sadece. eğer geceleri uyku sorunu yaşıyorsanız yardımcı olabilir. ben ufacık kalp çarpıntılarımı deprem sanıp yataktan fırlıyordum bir anda.

bunun dışında 30-40 yıllık evimden taşınmaya çalıştım ve 2 yıllık güvendiğim bir binaya taşındım. bu her zaman mümkün olmayabiliyor bunun farkındayım ama yapma ihtimaliniz varsa yapın. gerçekten beni en çok rahatlatan şey bu oldu.

depremle ilgili yazı, entry, yorum okumayın. muhtemelen çoğu şeyin farkındasınız, riskleri biliyorsunuz zaten. anksiyeteyi tetiklemek dışında hiçbir faydası yok. ben de kendimden biliyorum, kendime engel olamayıp okuyordum. ama artık bir şey gördüğüm anda geçiyorum. umarım daha iyiye gidersiniz :)
  • la mort heureuse  (29.04.20 14:32:00) 
bende de var. Gece bazen "sallanıyor muyuz lan" diyip bi çevreme baktığım oluyor.

30-40 yıllık binada oturuyorum, ilk yapacağım şey bu yıl dolunca daha yenice bir yere taşınmak. (tabii kira bilmemne napıcaz bakalım)

sonraki adım, 2-3 yıl içinde mümkünse İstanbul'dan gitmek. O zamana kadar olursa yapacak bir şeyim yok zaten.
  • nhk ni youkosu  (29.04.20 16:12:32) 
Gok gurluyor, deprem saniyorum, cok sacma ya of.


  • ahm1  (02.05.20 23:49:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.