[]

ölen babanın emekli maaşı

yaklaşık 2 yıl önce ölen babamın banka hesabındaki emekli maaşı halen duruyor. zamanında bize maaşı çekmeyin geri alıncak şeklinde söylenilmişti(resmi olarak değil. etraftan gelen söylem.)

aradan 2 yıl geçtikten sonra para para halen hesapta duruyor ve hiçbir hareket yok. şuan o parayı çeksem sorun olur mu? yoksa hiçbir şey yapmamalı mıyım?


 
Niye geri eçksin maaş adamın hakkı,hesabına yatmış,konu bitmiş ama sen şu an onu çekersen yanlış işlem yapmış olursun.öncelikle veraset çıkarıp,vergi dairesine gidip bu varlıkla alakalı yazı alacaksın,daha sonra bankaya gelip işlem yapıp kendi hesabına geçireceksin.


  • duptıs  (25.04.20 23:20:50) 
anlamadığım bir durum var, vefat eden babanızın hesabı neden hala açık duruyor ki? varis belgesiyle gidip önce bankadaki hesabı kapatın bence. sorunuzun cevabına gelecek olursak eğer vefat etmeden önce yatan bir maaş ise çekebilirsiniz sorun yok ama vefatından sonra yattıysa sizden o parayı geri alırlar bu durumda sgk ya başvurup parayı geri çekmelerini isteyin ki sonradan başınıza iş çıkmasın.


  • benim de soyleyeceklerim var  (25.04.20 23:21:17) 
Geçen evdeki emeklilerle konuştuk geri alma falan yok. Eskiden öyleymiş ama artık değil. Bir kişi vefat ettikten sonra veraset ilamı alınır. www.milliyetemlak.com
Bu belgeyle ve diğer mirasçılar ile babanın bilinen hesabı bulunduğu bankalar ziyaret edilir. Diyelim 2 mirasçı hesapta da bin lira var. Bankada iki mirasçının kimlik tespiti yapılır ve para 500 500 ödenir.

Parayı derhal çekin. Hiçbir hakkı kalmasın.
Bazı durumlar vardır. Bin lira vardır hesapta. Mirasçılar kavgalıdır. Yüzlerini bile görmek istemezsin. O zaman bırak hazineye gitsin. 10 yıl dokunulmazsa hesaptaki paraya hazineye gider. Ancak mirasçılar bir araya geliyorsa yapılmalı.

Sonra sora veraset ve intikal vergisi geliyor.
eksisozluk.com
Ayrıntılarını araştırabilirsiniz.
  • cliquot  (25.04.20 23:22:07) 
Babanıza ait hesaptaki parayı çekemezsiniz. Banka ve SGK kayıtlarında babanız sağ gözüküyor olabilir. Bu nedenle SGK ödemelerine devam ediyor olabilir. Anneniz sağ ise babanızın emekli maaşından faydalanabilir. 18 yaşından küçük kızlar ve bekar kızları faydalanabilir.

Onlara ayırı bir emekli maaşı hesabı açılır ve onlara ayrıca ödeme yapılır. Hiçbir koşulda babanızın hesabındaki parayı ölüm sonrası çekemezsiniz. Çekmeyin.
  • elestirman  (25.04.20 23:25:20) 
@2 yanlış bilgi veriyorsun gidip çekebilirsin diye,veraset intikali almadan çekmesi usulsuzluge girer,yaptırımı olur.


  • duptıs  (25.04.20 23:29:47) 
biz parayı çekmedik zaten. fakat şuan mobil bankacalığından baktığımızda çekilebilir durumda. ayrıca içeride bir maaşı var o da vefat ettikten 5 gün sonra yatmış. zaten annem babamın maaşından faydalanıyor şuanda. içerdeki 1 maaş için sormuştum.


  • belkider  (25.04.20 23:31:30) 
@cliquot yanlış biliyorsunuz yanlış yönlendiriyorsunuz

bahsettiğiniz veraset, kişinin sahip olduğu mal varlığıyla ilgili. yani babanızın bankada ölmeden önce 10 ben tl kendine ait parası var sayalım. yine ölmeden önce sgk 5 bin tl maaş ödemiş ama babanız ihtiyaç duyup çekmemiş. babanız öldükten sonra sgk 3 bn tl ödemiş olsun.

hesapta toplam 18 bin tl var.

veraset ilamı verip varis olduğunuzu ispatlayıp bankaya başvurduğunuzda, banka ve vergi dairesi öncelikle babanızın kred iborcu ya da devlete borcu var mı ona bakar. diyelim ki bankaya 2bin devlete vergi olarak bin tl borcu var. toplam 3bin borç.

bunu kurumlar ilgili hesaptan düşer ve babanızın 15 bin tlsi kalır hesapta.

bu 15 bin tlnin 3 bin tlsi yine SGK'nin. çünkü öldükten sonra yatırmış. bunu da keser.

kalan 12bin tlyi banka size öder.
  • elestirman  (25.04.20 23:32:33) 
Halkbankası için konuşuyorum bu genelde olabilir emekli hesabında 6 ay hareket olmazsa hesabı kapatıyolar. Bizzat gördüğüm bir olay. Bu durumda sgk kayıtlarında baban sağ olarak görünse bile cekmeleri lazım yok değilse zaten yatan para varis hesabı yapılarak yatırılmıs olabilir sgklar boş hemen bi dilekçe ile bayrma a kadar çözüm alırsınız ihtiyacınız varsa ilaç gib gelir


  • yeliz adeley  (25.04.20 23:33:35) 
ben tekrardan olayı anlayamadım. şuan elimdeki bilgiler maaş babam vefat ettikten 5 gün sonra yatmış. hesapta sadece son yatan bu para var. babam vefat edeli üstünden 2 yıl geçti. hesap kapanmış değil. ama veraset ilanı almıştık vakti zamanında. babamın arabasını üstümüze alabilmek için.

bu durumda ne yapmalıyım. sgk ya gidip alın kardeşim bu parayı mı diyeceğim? ya da bankaya veraset ilanı ile gidip hesaptaki parayı çekmek mi istiyorum diyeceğim.

anladığım yegane şey, elimdeki babamın kartı ile ya da internet bankacılığı ile herhangi bir işlem yapmamam gerekliliği.
  • belkider  (25.04.20 23:40:21) 
Babanızın ölümü ve ardından işlemler vs yapılana kadar SGK'nın kayıtlarına girmemiştir bu bilgi. Dolayısıyla ölümden 5 gün sonra ödemeyi yapmışlardır. Hiçbir şekilde paraya dokunmazsanız eninde sonunda SGK o parayı bankadan alır. 1 yıl içinde olur 5 yıl içinde olur ama bulur o parayı. Eğer siz aklımda yer etmesin, soru işerati kalmasın filan gibi ya da vatandaşlık görev diye bakarsanız olaya, tabii ki en doğrusu SGKya gitmeniz durumu aktarmanız ölüm belgesini onlara vermeniz, kayıtlara girmesini sağlamanızdır. Kayıtlara geçince birkaç gün içinde parayı çeker, hesabı kapatması için bankaya talimat iletirler..


  • elestirman  (26.04.20 00:36:19) 
bu durumda parayı büyük ihtimalle sgk geri çekecek. ama sistemsel bir sorun olmuş olabilir. onun için en temizi elinizde veraset ilamı ile birlikte önce sgk'ya gidip durumu anlatmak, daha sonra da üstte belirtilen gibi babanızın hesabının bulunması muhtemel olan bankalara gidip o hesapları kapatmak olacaktır.


  • benim de soyleyeceklerim var  (26.04.20 00:45:12) 
gençler hepinizin gözden kaçırdığı bir konu var.

vefattan 5 gün sonra yatan para, peder bey'in hayatta olduğu döneme ait para. siz 1 nisan'da işten ayrılınca mart maaşını almıyor musunuz? işveren size "sen işten ayrıldın, maaş yok" diyebiliyor mu?

adam mart atıyorum mart ayında hayattaymış, o ayın emekli maaşını hak etmiş. sgk'nın maaş ödeme günü ayın 5'i ise, 5 nisan'da mart maaşını yatırır. o da babanızın, dolayısıyla sizin hakkınızdır. sonrasında başka maaş yatırmamışsa zaten vefattan da haberi vardır, çekeceği varsa çeker, ya da geri alacağına dair yazı gönderirdi bunca zamandır.

gelelim sorunuza. babanıza ait hesaptan yasal olarak para çekemezsiniz. sgk'nın haberi var da, bankanın haberi yok demek ki. kartı varsa, ya da internet bankacılığından havale yapıyorsanız girip yapabilirsiniz. ama bu başkasının hesaplarını usulsüz kullanma durumudur. ayrıca veraset ve intikal vergisi doğuyorsa vergi ziyaına sebep olur, ileride başınız ağrıyabilir (sorumluluk kabul etmem ama şahsi fikrim: bi bok olmaz).

işin yasal yolu, veraset ve intikal vergisi beyannamesi hazırlayacaksınız. babanın malı mülkü hesabı ne varsa yazacaksınız, ekine de veraset ilamı koyup vergi dairesine vereceksiniz. vergi dairesi veraset ilamındaki varislere göre malı mülkü parayı bölüştürecek. çıkıyorsa vergisini de tahakkuk ettirecek. siz vergiyi ödedikten sonra bütün varislere o paranın ne kadarını kimin çekebileceğine dair ayrı ayrı kağıtlar verecek. o kağıtlarla varisler gidip paylarını üstlerine alıp hesabı kapatacak.

tekrar söylüyorum. vefattan hemen sonra yatan son para, babanızın hayattayken hak ettiği emekli maaşıdır, vefattan son maaşı yatmış, sonra da kesilmiştir. sgk eski maaşlarını geri almayacağı gibi, vefattan sonra yatanı da almaz.
  • kibritsuyu  (26.04.20 08:18:03 ~ 08:24:51) 
Ölüm için bilmiyorum ama bizim Kayın valide 2.yi evlendiğinde ölen eşinden kalan parayı çektiği için sonradan geri ödemek zorunda kaldı.
aynı mantıkla Çekmeniz yanlış oluyor.

  • neymis  (26.04.20 10:14:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.