[]

Osmanlılar Suudi Arabistanı neden almamışlar

tamamını neden ele geçrmemişler acaba? orta kesimlere dokunulmammış. sanırım yemen taraflarına da dokunmamaışlar. neden acaba?




 
İngiliz destekli suudlarla kadar Osmanlı'nın ellerindeydi Arabistan yarım adası.
Yalnız Osmanlı devletinin de yavaş yavaş gücünü kaybetmeye başlaması, İngilizlerin Suud ailesine Osmanlı karşıtı olarak verdikleri destek, o zamanki kosullarda Arabistan yarım adasının merkezden oldukça uzak olması arabistan yarımadasının elden çıkmasının başlıca sebepleri.

Yemen'e de Osmanlı valileri gitmiştir.
www.wikizero.com:Osmanl%C4%B1_Yemen_valileri

Ayrıca Yemenli bir tarihçi olan Yemenli tarihçi ve araştırmacı Ali Carallah ez-Zib in kitabı, Osmanlı döneminde Yemen'in yükselişinde, Osmanlıların yemenden çekilmesiyle oradaki ilerlemelerin durduğundan da bahsediliyor.

Şu an bile hukuken yemenin Osmanlıya bağlı olduğu da bazı kaynaklarda belirtiliyor.
Bizdeki (bazıları diyelim) tarihçiler çeşitli duvarlar arasında sıkılıp kaldıklarından bu tür bilgi kaynakları dışarıdaki kaynaklardan okumak gerekiyor.

Yine tarih haritalarında gösterilen arabistanın orta kısmına dokunulmaması, Osmanlı'nın oralara ulaşamadığı anlamına geldiği manasına geliyor mu bunu da biraz araştırmak gerekiyor sanırım.

Her ne kadar şu an hükümetleri Osmanlı karşıtı da olsa da, orta doğu halkı Türkiyeyi unutmamışlardır.
Tarihle ilgili konularda Türkçe alt yazılı video kanalı da olan mısırlı arap gazeteci Saber Meşhur un türkiye ortadoğu rusya ve gündem hakkındaki çarpıcı tespitlerini izleyebilirsiniz .
  • Erva  (25.04.20 09:32:06 ~ 09:36:02) 
muhtemelen atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeyeceği için.

kavalalı mehmet ali paşa'nın riyad'a sefer yaptığını biliyoruz. ancak doğal kaynakları ve orada sürekli bir birlik/otorite tutmayı meşrulaştıracak kaynakları olmadığı için siyasal varlık da gösterilememiştir. sadece devletin otoritesine tehdit oluşturacak bir siyasi varlık görüldüğünde gidip başı ezilmiştir.

benzeri balkanlardaki karadağ için de söylenebilir. osmanlı haritasının içindedir ama dağlık bölgelere osmanlı otoritesi çok yetişemez.
  • antikadimag  (25.04.20 11:10:02) 
o zamanlar petrol bulunmadigi icin.


  • baldur2  (25.04.20 12:09:20) 
Osmanlının odak noktası Avrupaydı. Birde eğitimsiz devlet adamlarının vizyonsuzluğu.


  • komando kani var bende  (25.04.20 13:32:37) 
Arabistan çölünü ele geçirmemek hangi vizyonsuzluk yahu?

Arabistan çölü zaten yarı Osmanlı tabilerinde olan kabilelerdi fakat bunlardan ne vergi alınabildiği ne de kontrol edilebildiği için Osmanlı pek sallamıyordu. 10 birim vergi verecek diye 100 birim para harcarsanız batarsınız.

Ama vergi veren yerleşik hayatın olduğu Yemen ve Arabistan kıyıları Osmanlı elindeydi o da yetiyordu.
Yemenin ilk başbakanı bir Osmanlı türlüdür mesela, kuzey Afrika’daki yerlerin bazılarında da öyle.
  • KaraSakall  (25.04.20 13:52:07) 
Kutsal toprak meselesinden dolayı vergi muafiyeti vardı arabistan’ın. Pek dokunmuyordu oraya. Bir de kabile, sülale mevzuları olduğundan dolayı arabistan kendi içinde kopuktu. Yani osmanlı’nın oradan korkması gerekmiyordu.


  • silah taciri  (25.04.20 14:08:41) 
@karasakall. İngiltere çok önceden gördü arabistan'da petrol olduğunu ve arabistanın stratejik önemde olduğunu.Hicaz demiryoluyla bişeyler yapılmaya naşlandı ama geç kalındı. Tamam Yemen'e önem vermiş vermesine arabistan yarımdası gidince Yemen'e giden ikmal yolları kesilmiş oldu.


  • komando kani var bende  (26.04.20 22:51:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.